Anne Rice este una dintre cele mai citite scriitoare americane din vremurile noastre. Operele sale erotico-fantastice, ba chiar religioase, au fost traduse în sute de limbi şi au fost vândute în peste 100 de milioane de copii. Cred că am mai scris undeva pe blog că e una dintre scriitoarele mele preferate.
Acum vreo 2 săptămâni Anne Rice a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că renunţă la religie, renunţă la a fi creştin. Deşi acum 10 ani a revenit la Catolicism, religia în care a fost botezată, Anne Rice a decis să renunţe complet la a fi catolic. Motivele invocate:
Today I quit being a Christian. I’m out. I remain committed to Christ as always but not to being ‘Christian’ or to being part of Christianity. It’s simply impossible for me to ‘belong’ to this quarrelsome, hostile, disputatious and deservedly infamous group. For 10 years, I’ve tried. I’ve failed. I’m an outsider. My conscience will allow nothing else…. In the name of Christ, I refuse to be anti-gay. I refuse to be anti-feminist. I refuse to be anti-artificial birth control. I refuse to be anti-Democrat. I refuse to be anti-secular humanism. I refuse to be anti-science. I refuse to be anti-life. In the name of Christ, I quit Christianity and being Christian. Amen.”
Aş putea să dau exemple de preoţi care au abuzat copii, preoţi care au ajutat la moartea unor oameni deoarece au refuzat serviciile medicale, preoţi care au ucis prunci în timpul botezului şi lista poate continua la nesfârşit.
Dar cred că decizia de a fi ortodox, catolic, penticostal, baptist, reformat, martor al iehovei, scientolog (ce oficial sună!) şi orice alt cult şi religie o mai exista, e o decizie personală pe care fiecare dintre noi o facem la un moment dat în viaţă. Indiferent de religia în care părinţii ne-au botezat, uneori (sau unii) vom fi capabili să alegem credinţa care se apropie de principiile după care ne ghidăm.
Oricât de multe saituri şi biserici vor apărea, saituri care vor promova „cuvântul†lui Dumnezeu, decizia de a urma o anumită religie îmi va aparţine. Şi cred că fiecare om ar trebui să fie în stare să decidă în ce alege să creadă. Şi eu condamn avortul, dar nu sunt împotriva metodelor contraceptive precum prezervativul. Condamn infidelitatea, pedofilia şi incestul, dar nu condamn căsătoriile între rase (ex. african şi asiatic) sau între persoane de religii diferite.
Spun cele de mai sus pentru că nu înţeleg revolta fanaticilor religioşi de a o blama pe Anne Rice, de a o blestema şi denigra. În definitiv, orice om e liber să creadă în ce vrea atâta vreme cât nu atinge libertatea de a trăi şi de a se exprima a celui de lângă el.
chiar ieri am vrut sa cumpar o carte de Anne Rice, insa am fost atras de alta :-s
inca nu ma atrage foarte mult, ma mai documentez despre carti 🙂
Daca vrei, îţi aduc eu o carte de Anne Rice la Schimb de CărÅ£i în Septembrie. Poate-Å£i “vine pofta” până atunci …
Da, mai nou e “la moda” sa fii ateu sau sa vorbesti despre atei ca despre niste fiinte rupte din soare desi tu seara te rogi pentru un macbook, in gand, la acelasi zeu. Nu ma refer la tine. Anne Rice nu e deloc pe gustul meu, poate fi ea atee, pocaita sau martora a lui iehova.
Normal că nu la mine te referi, io mă rog pentru un Sony Vaio! 😀
Cum spuneam în post, fiecare om e liber să-şi aleagă credinţa atâta vreme cât nu îngrădeşte libertatea de exprimare a celui de lângă el. Eşti ateu, alegi să nu crezi în zei şi religii. Dar asta nu înseamnă că trebuie să condamni un om care alege să creadă în ceva.
Eu ma referam la idee in sine: adica ce ma intereseaza pe mine daca x sau y si-au schimbat religia, au avut-o vreodata sau au devenit credinciosi peste noapte?! In lumea globalizarii spirituale, ne schimbam religia mai des ca si ciorapii, neramanand vreodata fideli la nimic altceva inafara tehnologiei.
AÅŸa-i, io rămân fidelă mărcii HP 😀 Dar nu m-ar deranja un Sony Vaio :)))
Nu cred că oamenii îşi schimbă religia peste noapte, în definitiv, a fi creÅŸtin nu e acelaÅŸi lucru cu a fi pro MacDonalds sau KFC! 🙂
Ba da, e exact acelasi lucru! Dupa parerea mea. Credinta inseamna devotament. “Evlaviosii” de azi slujec materia si nu esenta. Pun pariu ca MCDonalds-urile si KFC-urile sunt mai pline duminica de “credinciosi” decat bisericile 😉
Măi, într-adevăr, la KFC-ul din Lotus aproape mereu e coadă. Mă mir că-i mai Å£in bucile pe orădenii care tot mănâncă aripioarele alea picante de acolo. Iar de „Mecâ€, nu ÅŸtiu, n-am mai fost pe acolo de … să tot fie vreun an. Dar am auzit că amu au creveÅ£i, ca ÅŸi aia de la Burger King. Poate merg acolo.
Dar mă îndoiesc de faptul că un catolic ar trece la baptism deoarece nu-i place vinul servit de preotul catolic, iar ideea de a-şi dona a 10-a parte din salariu i-ar conveni mai mult. Nu cred!
Spun doar atat: Sa fii anticatolic e trendy. E la moda. E cool. E hippie.
Åži Lady Gaga e la modă 🙂
Să fii anticatolic nu înseamnă să fii trendy, la fel cum a fi creștin nu e neapărat o necesitate. Să renunți la Dumnezeu e primul semn că mintea începe să ți se dezghețe.
Hmm, Å£i-am citit cartea, nu mă miră deloc comentariul tău. E de bine 😀
E un semn ca felul in care s-a schimbat lumea si problemele mileniului trei nu mai pot fi abordate prin niste texte de acum 2-3 mii de ani.
Sa nu mai zic de faptul ca biserica si religia resping o multime din lucrurile foarte importante demonstrate riguros de stiinta.
Un link interesant despre religia la români
http://www.tlp.ro/2010/08/religia-la-romani-xi-o-formalitate.html
Credinta este o necesitate pentru multi oameni…iti da o speranta,o incredere cand nu le gasesti nicaieri in alta parte….
CredinÅ£a da, religia nu 🙂 Sunt totuÅŸi două concepte diferite.