Despre mancare si obiceiuri culinare

rosie in forma de inimaÃŽmi place să gătesc. Asta o È™tiÈ›i È™i voi că nu degeaba salivaÈ›i la pozele cu mâncare pe care le public. ÃŽmi place să mănânc sănătos (excepÈ›ie făcând tocăniÈ›a asta de cârnaÈ› proaspăt pe care o gătesc o dată pe an 😀) iar LaurenÈ›iu e încântat de fiecare dată când îi gătesc ceva nou, ba chiar e mai dornic să dea o mână de ajutor.

E incomod să depinzi de cineva, mai ales când vine vorba de mâncare așa că m-a ajutat enorm faptul că știu să-mi gătesc măcar preparate de bază: o supă, o ciorbă, o tocăniță, o friptură. Am avut și am prietene care glumesc pe seama mea pentru că gătesc. „Există restaurante”, „Mama gătește, n-are rost să învăț și eu”, „Prietenul gătește” etc. Fiecare cu norocul său. Cel mai mult m-au deranjat și încă mă deranjează comentariile care cataloghează gătitul drept o corvoadă. „Aș înnebuni dacă ar trebui să fac zilnic de mâncare”. Pentru mine e relaxant. Desigur, sunt zile în care mi-e atât de lene încât mâncăm doar pâine cu zacuscă sau sandwișuri dar astea-s rarități.

Mi-am făcut un obicei din a cumpăra produse din piață, de la țărani. Ardeiul, ouăle, ceapa, cartofii, bulionul, varza murată, gogoșarii, gogonelele, fasolea etc., toate-s mai ieftine și mai bune decât la supermarket. Iar vinul roșu cumpărat de la bătrânii care-l pregătesc după rețete vechi de zeci de ani, e incomparabil mai savuros decât cel vândut la magazin sub diverse branduri.

Spre exemplu, ieri am cumpărat o pastă delicioasă de ardei și gogoșar. E perfectă pentru ciorbe, sosuri sau gulaș. Pastă făcută de o bătrânică unguroaică ce și-a găsit cu greu cuvintele să ne explice în română la ce se folosește. E excelentă în sosul pentru patatas bravas. Tot în piață am găsit ouă Kinder aduse din Germania, sunt modelul vechi, cele cu ouă de plastic învelite în ciocolată. Sunt doar 2,5 lei în timp ce la magazin le-am găsit cu 3,75 lei.

Murăturile. Am cumpărat jumătate de kilogram de gogonele. Până termin de scris postul ăsta, nu voi mai avea vreo bucată. Au fost excelente și ieftine, cam 5 lei. Ouăle „de casă”, cele cu gălbenușul galben precum floarea de păpădie sunt cam la același preț cu cele din magazine dar mult mai bune. Omleta e gustoasă, mai ales dacă adaug brânză proaspătă din lapte de oaie cumpărată din piață. Cu brânza din magazine am avut numai experiențe nasoale: ba avea un gust rânced deși data de expirare era peste 3 săptămâni, ba era cam nesărată, ba zerul puțea îngrozitor etc. Din cartofii pe care i-am tot cumparat din magazin in ultimele 2 luni, aruncam jumătate la curățat. Arătau frumoși la suprafață dar negri în interior. Bag de samă că i-au dat cu ceva soluții să nu încolțească.

Pentru mâncarea sănătoasă m-a pricopsit Laurențiu cu un grill gaz. E excelent atât pentru carnea de pui cât și pentru pește (chiar rechin!), porc, cartofi, roșii, vinete, dovlăcei etc. Practic mâncarea e sănătoasă și are un gust delicios.

Desigur, aș putea face orice altceva în loc să gătesc. Dar chestiunea e unde mănânc gogoși delicioase? Sau aripioare la grill gaz? Ori cuș cuș în sos de roșii? Cele mai mici sarmale? Cartofi noi la cuptor?

MâncaÈ›i voi la restaurant, noi ne răsfățăm acasă! Se pare că nimeni nu a observat cât de stupidă era concluzia… 🙁

17 thoughts on “Despre mancare si obiceiuri culinare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.