Diacritice in Ubuntu 10.04

Probabil ai observat ca de vreo cateva saptamani incoace scriu fara diacritice. Motivul e simplu: nu le am in Ubuntu 10.04.

Dupa ce trial-ul pentru Microsoft 7 mi-a expirat, am trecut, din nou, pe Ubuntu. E chiar misto ultima versiune, mult mai user friendly (a se citi blonda friendly!). In afara lui F-spot manager care omoara tot si-mi blocheaza calculatorul vreo 15 minute cand ii dau sa incarce mai mult de 20 de imagini dintr-o data, cam toate aplicatiile instalate merg struna. Adica, cele pe care le folosesc eu in mod curent, nimic special gen programe sofisticate de editat foto, video sau audio. In loc de F-Spot am instalat Picasa si cu asta am rezolvat problema editarii pozelor din aparat.

Bine, lui Empathy ii lipseste file sharing dar in rest, e ok. Nu mananca atatea resurse precum Yahoo Messenger pe care ma obisnuisem sa-l folosesc numai de la versiunea 8 in jos.

Am cautat si pe net indicatii referitor la diacritice, multe intrebari sunt despre afisarea caracterelor romanesti si mai putine despre cum faci sa scrii cu diacritice.  Si unde am gasit ceva informatii, m-am pierdut in chestii tehnice. Deh, femeie!

Am intrat la System -> Preferences -> Keyboard  -> Layouts, am adaugat Romania dar … degeaba. In bara se vede ROU dar nu-mi apar caracterele. Ma gandesc ca e ceva pachet de instalat, ceva setari in care-mi prind urechile. Orice ar fi, ideea e ca vreau sa pot scrie cu diacritice in Ubuntu.

So, please help a girl in need *insert cute smile and flirting eyes*. 😀

8 thoughts on “Diacritice in Ubuntu 10.04

 1. Pingback: Tweets that mention Diacritice in Ubutu 10.04 | Lilisor.net: blog personal feminin -- Topsy.com

 2. Rudolf

  Nu e de ajuns să adaugi ţara (meniul Country), trebuie să adaugi şi aranjamentul de tastatură. Adică trebuie să apeşi pe meniul Variants şi să alegi de acolo Romania Standard (Cedilla) sau Romania Standard. Sau de fapt poţi să adaugi ambele aranjamente de tastatură unul după altul, iar primul din listă va fi cel implicit (poţi schimba poziţia în listă cu Move Up/Down). Recomandarea mea e să foloseşti ca implicită maparea Romania Standard (Cedilla), adică tastatura cu Ş/Ţ (litere cu sedilă dedesubt) pentru că toată lumea va vedea bine ceea ce scrii. Aranjamentul Romanian Standard e cel cu Ș/Ț (literele cu virgulă), care nu vor fi văzute de unii din cei care folosesc Windows XP.

  Reply
  1. lilisor Post author

   Mersi, voi incerca de indata ce voi ajunge acasa, la calculatorul personal.
   Desi stiu ca si asta am incercat, poate n-am pus ce trebuie.
   Mersi mult de ajutor 🙂

 3. lilisor Post author

  Waaaaaaaa!! „Funcţioneşte!” Într-adevăr, trebuia să selectez Română standard, eu setasem doar Cedilla, fără Standard şi doar Română, mă pierdusem în celelalte variante.
  Mersi mult pentru sfat 🙂

  Reply
  1. lilisor Post author

   Da 🙂 Free, uşor de folosit şi chiar foarte user friendly. Faţă de prima versiune pe care am văzut-o acum mulţi ani, Ubuntu 10 e cea mai bună alternativă la Windows dacă nu vrei să piratezi şi nu-ţi permiţi să cumperi licenţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.