Îţi place la circ?

În cei aproape 24 de ani de viaţă am fost la circ o singură dată, acum trei ani când primisem invitaţii de la o colegă. Atunci mi-a plăcut numărul unei tipe care făcea acrobaţii pe nişte fâşii de pânză ce erau agăţate la înălţime. Însă mi-a părut nespus de rău de caii chinuiţi, de leii care erau slabi şi cărora, din cauza biciuirilor, abia li se mai auzeau răgetele. Clovnii au fost jenanţi, de fapt tot spectacolul a fost atât de penibil încât m-am bucurat că n-a trebuit să plătesc pentru aşa ceva…

De atunci am refuzat să mai merg la vreun astfel de „show”, indiferent de renumele circului. Preţul mare al biletelor nu justifică nici măcar puţin chinul prin care trec acele animale.

Ştiu, într-o perioadă lumea era extaziată de ideea de spectacol cu animale sălbatice dresate, însă bietele fiinţe parcă arată mai bine la televizor, pe Animal Planet, decât în circuri. Iar trucurile pe care le fac în sălbăticie sunt mult mai amuzante decât săriturile şi ţopăielile pe stomacul gol sau sub ameninţarea biciului.

Mai jos e un reportaj emoţionant despre soarta urşilor captivi în România. E foarte trist …

4 thoughts on “Îţi place la circ?

 1. Sirg

  Poate ca circul nu mai e ca alta data…

  Cand eram copil, in fiecare vara venea circul in zona mea, si bunica-meu ma ducea la circ de mai multe ori, uneori stiam spectacolul pe de rost. Dar atunci, inainte de 89, circurile erau spectaculoase, cu foarte multi acrobati si animale, din toate tarile. Ultima data cand am fost la circ a fost prin 2000 si ceva, dar nu se compara cu ce vazusem eu cand eram copil. Pe vremuri circul era mare de tot, numerele de trapez erau f sus, dresurile erau multe – tigri, lei, pantere, vedeam o intreaga gradina zoo la circ, iar intre spectacole vizitam menajeria unde erau animale de pe toate continentele: lame, elefanti, serpi boa, ponei, etc.
  Atunci nu mi s-au parut nefericite animalele, dimpotriva, unele primeau multa antentie si mancare, pareau bine ingrijite si circarii erau apropiati de animale si de meseria lor.
  Acum cred ca lucrurile s-au schimbat.

  Reply
 2. iatcu

  Pina si iatcu o fost ceva mai mic. Pre atunci admira in special circaresele acrobate, purtatoare de chiloti minusculi, ca’n Neckermann. Deh! Fromoase animale, dresate, salbatece. Leii nehaliti, focile puturoase si cîinii jucauși imi provocau greata, senzatie persistenta (sa-mi trag una!), urmarind circul de sub cupola parlamentului.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.