Top 10 Soundtracks – Cele mai bune melodii din filme

Cred că mulţi dintre voi aţi fost fascinaţi, la un moment dat în viaţă, de coloanele sonore de la filme care fie v-au plăcut mult, fie le-aţi detestat însă melodiile v-au rămas în memorie.
De vreo 2-3 săptămâni am rămas blocată la Requiem For A Dream, deşi filmul încă nu l-am văzut. Nu ştiu ce aştept, am auzit piesa pe youtube şi am rămas captivată ca într-o transă.
Top 10 Soundtracks pentru mine arată în felul următor (pun doar link către clipul de pe youtube ca să nu se încarce pagina la Sfântu’ aÅŸteaptă):

10. Carl Orff – Carmina Burana, O Fortuna in Excalibur, din 1981.

Carl Orff a fost un compozitor German care a compus O Fortuna între 1935 şi 1936. La baza operei sale stau cele 254 de boeme şi texte dramatice din secolul 11 şi 12 cunoscute sub denumirea de Carmina Burana. Textele iniţiale sunt scrise în limba latină, germană, vechea franceză şi multe sunt scrise într-un amalgam de latină, germană şi franceză, conform Wikipedia.  Carmina Burana, tradus din latină, înseamnă „Cântece din Beuern” (prescurtarea numelui mănăstirii care e Benediktbeuern)

Textele au fost scrise de studenţi din cadrul universităţilor europene şi diverşi cancelari care îşi exprimau nemulţumirea faţă de cruciadele creştine şi faţă de abuzurile financiare ale înaltelor feţe bisericeşti şi nu doar.  Deci şi în secolele 12 şi 13 lumea îşi punea întrebări serioase în legătură cu legitimitatea Bisericii. Operele originale au fost descoperite în 1803 într-o mănăstire din Bavaria, fiind astăzi expuse în cadrul Bayerische Staatsbibliothek din Munich, Germania.

O Fortuna compusă de Carl Orff este folosită adeseori în diverse filme, scene sau evenimente pentru a accentua caracterul dramatic al situaţiei.

9. Tina Turner – We don’t need another hero – Mad Max Beyond Thunderdome, 1985

Dacă ai copilărit în anii ’90 e imposibil să nu fi văzut seria Mad Max. AÅŸa m-am îndrăgostit de Mel Gibson, de fapt, ca multe alte fetiÅ£e fascinate de ochii albaÅŸtri ai americanului. ÃŽn epoca de aur a Pro TV-ului, Mad Max apărea frecvent la televizor, spre încântarea fanilor.

Pentru piesa We Don’t Need Another Hero, Tina Turner a primit un premiu Golden Globe în 1986 ÅŸi a fost nominalizată la premiile Grammy, dar atunci n-a câştigat.

8. James Horner – Braveheart theme – Braveheart, 1995

Cred că Braveheart rămâne cel mai bun film pe care l-a regizat şi în care a jucat vreodată Mel Gibson. A fost lansat în 1995 după un scenariu scris de Randall Wallace. Pelicula a câştigat 5 premii Oscar, inclusiv premiul pentru Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Regizor. Braveheart e povestea lui William Wallace, un luptător scoţian care devine conducătorul armatei de scoţieni care i se opun regelui Edward I în primul război pentru independenţa Scoţiei. Întreaga coloană sonoră a fost compusă de James Horner şi interpretată de Orchestra Simfonică din Londra.

7.  Alan Silvestri – Forrest Gump theme, 1994

Tom Hanks e alt actor care m-a fascinat în copilărie. Iar tema filmului transmite un mesaj optimist, parcă îţi dă o stare de bine, de genul „ai să vezi că norii întunecaţi vor trece”.

Piesa temă a filmului a fost scrisă de Alan Silvestri, un compozitor american care a mai compus tema trilogiei „Înapoi în viitor”, „Who framed Roger Rabbit”, „Polar Express” sau „Beowulf” şi multe altele.

Producţia a fost regizată de Robert Zemeckis, după nuvela lui Winston Groom din 1986.

6. Hans Zimmer – Gladiator, 2000

Filmul ăsta a reprezentat un moment de cotitură în domeniul filmelor istorice americane, zic eu. Coloana sonoră e impresionantă, piesele au fost compuse de Hans Zimmer iar vocea îi aparţine lui Lisa Gerrard. Hans Florian Zimmer este un compozitor german recunoscut pentru ineditele teme din filme pe care le compune, printre care Rain Man, The Pirates of the Carribean, The Last Samurai, Dark Knight şi aşa mai departe.

Nu cred că mă înşel când spun că e, probabil, unul dintre cei mai buni compozitori de muzică pentru filme din vremurile noastre.

5. Jewel – Foolish Games, Batman and Robin,1997

Åžtiu, numai unei femei îi putea trece prin cap să asculte piesa asta în filmul ăla cu testosteron. 😀 Jewel Kilcher a reînregistrat piesa special pentru film, a adaptat-o pentru a se potrivi mai bine cu scenariul ÅŸi acÅ£iunea peliculei. Foolish Games e al treilea extras pe single de pe albumul Pieces of You.

Ce e interesant la piesa asta, de fapt la “Foolish Games”/”You Were Meant For Me”, e că s-a menÅ£inut pe locul 15 în topul Billboard Top 100 piese din toate timpurile ÅŸi a intrat în Cartea Recordurilor pentru piesa care s-a menÅ£inut cel mai mult în top, 65 de săptămâni. Din păcate pentru Jewel, recordul a fost detronat de-a lungul timpului de LeAnn Rimes ÅŸi Jason Mraz.

4. Aerosmith – I Don’t want to miss a thing, Armageddon, 1998

Altă piesă siropoasă, ştiu. Ce să fac dacă cei de la Aerosmith m-au fermecat? Nu, nu gura lui Steven Tyler ci vocea, deşi ambele-s situate cam în aceeaşi zonă „geografică”. Filmul a fost regizat de Michael Bay.

3. Andy Williams – Speak Softly Love, NaÅŸul, 1972

Probabil cel mai bun film cu mafioÅ£i făcut vreodată, NaÅŸul impresionează nu doar prin acÅ£iune ÅŸi actori, ci ÅŸi prin coloana sonoră. Andy Williams, de altfel un artist care încă mai cântă ÅŸi are propriu său teatru – Moon River -, a compus piese ÅŸi pentru alte filme. E cunoscut mai ales pentru tema din Love Story (dacă nu mă înÅŸel, tema Love Story compusă de Francis Lai a apărut ÅŸi-n Liceeni, într-o scenă cu Dana ÅŸi Mihai).

2. Clint Mansell – Requiem for a Dream, 2000

Coloana sonoră din filmul ce poartă acelaşi nume cu piesa compusă de Clint Mansell, este interpretată de Kronos Quartet. Filmul a fost regizat de Darren Aronofsky şi mai multe nu-ţi pot spune despre el încă pentru că nu l-am văzut, încă!

1. Nicola Piovani – La Vita e Bella, 1997

Cel mai greu mi-a fost să aleg locul 1. Sunt o mulÅ£ime de alte filme ÅŸi coloane sonore care mi-au plăcut mult: din Lord of the Rings, Time Traveler’s Wife, The Illusionist, Schindler’s List, La Vie en Rose, Ray ÅŸi altele, dar m-am decis asupra unei pelicule care m-a marcat, într-un fel.

La Vita e Bella a câştigat premiul Oscar în 1997 pentru Cel Mai Bun Actor (Roberto Begnini), Best Original Dramatic Score şi Best Foreign Language film. După ce vezi filmul ăsta trist, îţi doreşti să-ţi spui că viaţa e prea frumoasă pentru a o trăi morocănos şi mereu ciufut pe cei din jurul tău.

Ş-acu, dacă ai reuşit să citeşti tot amalgamul ăsta de informaţii, spune-mi ce piese din filme ţi-au plăcut în mod deosebit.

17 thoughts on “Top 10 Soundtracks – Cele mai bune melodii din filme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.