anorexie

Anorexia şi bulimia nu sunt cure de slăbire!

anorexieDintr-un link de pe twitter, am ajuns să citesc în Evenimentul Zilei un articol despre anorexie şi bulimie. E cutremurător articolul, dar merită conspectat, mai ales de toate tinerele care cântăresc 45 de kg şi cred că sunt prea grase.

Adela, cea care a reuşit să scape de bulimie după 10 ani de chin, a ales să-şi spună povestea, mai ales că pe internet au început să ia amploare blogurile şi forumurile Pro Ana şi Pro Mia unde anorexicele şi bulimicele se susţin în cursa înfometării. Povestea Adelei e tristă, dar are o continuare fericită. Nu-mi pot imagina cum te poţi crede prea grasă la 40 de kilograme, deşi mulţi ani am avut în jur de 45 de kile şi mâncam pe rupte doar-doar s-o pune ceva pe mine.

Multe adolescente (şi adolescenţi, de ce nu?!) ajung să aibă probleme cu greutatea din cauza anturajului. Iar dacă sprijinul din partea familiei e sublim, dar lipseşte cu desăvârşire, nu e de mirare că pruncii ajung să-şi urască trupurile.

Ce-i drept, niciodată n-am ştiut cum trebuie să se simtă o persoană cu mai multe kilograme decât media. Mereu am fost slăbuţă şi probabil aşa voi rămâne mult timp. Moştenire genetică! Aşa că nu pot să mă identific, măcar puţin, cu o persoană anorexică sau bulimică.

Însă mi se pare uimitor felul în care unii oameni ajung să se mutileze pentru nişte trupuri decupate din reviste. Uimitor pentru că eu nu cred că pot fi în stare de o asemenea hotărâre, când vine vorba de siluetă. Sigur, în adolescenţă şi eu eram complexată de greutatea mea, mă vedeam prea slabă. Dar mereu am avut o preocupare care să-mi ia gândul de la siluetă. Am avut şi o perioadă când mâncam toate prostiile, cât mai pline de calorii, doar pentru a mai pune vreo 2-3 kilograme. Şi n-am reuşit. Apoi am renunţat complet la ideea de a mă îngrăşa forţat. Şi zău că nu-mi pare rău pentru că renunţând la complexul ăsta, am reuşit, culmea!, să pun acele 2-3 kile mult dorite.

Totodată, am renunţat să mai particip la discuţii despre greutate, cu femeile. E cea mai sănătoasă atitudine. Pentru că şi dacă tu eşti în limitele normale şi te simţi excelent în corpul tău, mereu va fi o altă femeie invidioasă care îţi va sugera în mod subtil (tipic femeilor), ba că eşti prea grasă, ba că eşti prea slabă pentru gustul ei. Am păţit-o de nu ştiu câte ori.

Ce mi se pare revoltător e felul în care persoanele anorexice (dar şi cele supraponderale, însă mai puţin) vorbesc despre ele. Folosesc atât de multe cuvinte de ură şi de dezgust la adresa lor. Dacă tu nu te iubeşti nici măcar puţin, cum ai vrea ca o altă persoană să te iubească? Nu-i poţi cere altuia să vadă frumuseţea ta, dacă tu o ascunzi şi te urâţeşti.

Ce voiam să subliniez prin acest post e că înfometarea forţată, doar pentru a slăbi rapid câteva kilograme pentru că nu te mai suporţi şi ai impresia că toată lumea se uită la tine şi te vede prea grasă, e cea mai proastă soluţie pe termen lung. Ajungi să trăieşti doar pentru a slăbi. Pierzi momente importante din viaţa ta doar pentru că trebuie să mergi la toaletă şi să vomiţi după ce-ai mâncat. Apreciezi oamenii doar după kilogramele lor, nu după calităţile lor. Şi e o prostie! Pentru că aşa te vei autoizola de restul lumii.

foto: flickr.com/jazharold

3 thoughts on “Anorexia şi bulimia nu sunt cure de slăbire!

 1. CristinaTM

  Mai trist e cum ajung unele în spital, în stare gravă din cauza anorexiei. Unele au chiar murit din cauza asta, pe la 20 de ani. Nu-mi pot imagina câtă îndoctrinare poate încăpea în fetele astea și câtă lipsă de apreciere există în jururl lor. Trist!

  Reply
 2. cristina

  Din pacate stiu ce inseamna sa fii prea rotunda pentru inaltimea mea… nu am recurs la masuri drastice dar m-a imprietenit cu miscarea si cu mancarea sanatoasa. Nu am fost niciodata o slabanoaga si , din pacate , anumite “prietene” aveau grija sa imi zica ca ar fi cazul sa mai dau jos ceva. Acum sunt “foste prietene” cot la cot cu alea care isi dadeau cu pararea cat de des trebuie sa ma pensez sau sa ma tund. Unele femei sunt chiar MALEFICE, jur!
  Este trist ca anturajul ajunge sa te duca la gesturi extreme, la infometare si alte tampenii.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.