Big Fat Gypsy Weddings, o emisiune kitchioasă

Mai ţii minte cum ne arătau britanicii cu degetul şi ne făceau ţigani, băgând tot poporul român în aceeaşi oală cu cerşetorii? BBC chiar a făcut un reportaj despre situaţia ţigănuşilor români din Anglia care erau folosiţi atât la tâlhării, cât şi la cerşit.

Ei bine, acum britanicii se laudă cu emisiunea Big Fat Gypsy Weddings, despre nunţile impresionante ale romilor. Sigur, sunt ţigani care au bani, care nu fură şi nu dau în cap (deşi nu se ştie cum au ajuns la averile colosale în care se lăfăie), dar care au aceleaşi tradiţii ca şi restul romilor. Fireşte, dacă e vorba de ţiganii noştri, hai să facem un reality show să arătăm lumii cât de mult respectă ţiganul englez cultura lui, zic englejii.

În timp ce britanicul de rând stă în faţa televizorului, oripilându-se de ştirile cu ţiganii hoţi, Channel 4 se bucură de ratinguri uriaşe de pe urma emisiunii care încearcă să dărâme nişte preconcepţii despre romi. Aşa că în Big Fat Gypsy Wedding poţi vedea rochii uriaşe cu zeci de straturi de voal, coroniţe împopoţonate şi kitch-ioase, trăsuri decupate din Cenuşăreasa, principii morale şi obiceiuri unice, de o moralitate ieşită din comun.

Mă mir doar că nu mai sar ca arse de cur toate acele organizaţii care protejează drepturile copiilor. Acum nu mai văd cum fetiţele de 10 ani sunt îmbrăcate ca nişte păpuşi vii în ţoale care cântăresc mai mult decât ele? Nu mai e vorba de child cruelty când o fetiţă de 6 ani e supusă unei băi cu soluţie pentru bronzat şi trimisă la măritat?!

Ba chiar mi se pare uşor ironic faptul că britanicii spun despre ţiganii lor că sunt oameni de cuvânt care se bazează pe nişte principii morale pe care societatea occidentală le ignoră, în timp ce restul romilor sunt cerşetori, hoţi sau violatori.

Mai rămâne doar ca englejii să ia ca model nunţile ţigăneşti, cum au făcut românii după ce s-au uitat la telenovela Inimă de Ţigan, sau cum s-o fi numit.

nunta de tigani din anglia

nunta kitch de tigani

sursa foto ÅŸi articol: dailymail.co.uk

1 thought on “Big Fat Gypsy Weddings, o emisiune kitchioasă

  • Unii nu sar la alea care își chinuie copiii pentru concursuri de frumuseÈ›e gen „Toddlers and Tiaras”… la rommi nu mai zic.

    Am auzit È™i de emisiunea asta din articol, dar nu era vorba numai despre rommi. Majoritatea sunt irlandezi nomazi. De asta erau mulÈ›i È™i blonzi. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.