Carnea tocată românească şi cea din Ungaria

carne tocata de porc si vitaCa mulţi alţi români ce locuiesc la graniţa cu Ungaria, am fost la cumpărături în Lidl şi Tesco la vecinii maghiari. N-am fost prea departe, doar în primele magazine de la 25-30 de km de vamă. Nu mă întreba ce localitate, mi-e greu să pronunţ nume simple în maghiară, darămite nume de localităţi. Deh, blondă!

După ce ne-am făcut stocul de dulciuri şi snacks-uri, am purces să cumpărăm şi chestii pentru masa de Paşti. Şi cum căutam io de zor carne tocată prin Tesco, numai nu găseam carnea. Pentru că io, în România sunt obişnuită ca orice carne tocată, fie ea doar de porc sau amestec, să aibă zgârciuri şi să fie multă grăsime în ea.

chiftele din carneDupă ce m-am învârtit prin supermarket, mi-am dat seama că în caserolele unde se vedea ceva carne tocată fin, dar fără zgârciuri, ar fi carnea tocată maghiară. A fost 600 de forinţi un kilogram, adică undeva la nici 10 lei. N-am avut vreun vorbitor de limba maghiară, aşa că am mers pe intuiţia feminină. Şi zău că n-a fost rău.

Carnea tocată de porc şi de vită din Ungaria e fină ca o pastă şi e foarte bună pentru chiftele. Dacă la amestecul pentru chiftele găsesc, de obicei, măcar vreo 3 zgârciuri nesuferite pe care le arunc, la pasta asta de carne n-am găsit vreunul. Naiba ştie cum au făcut-o, ce maşinării de tocat au, ideea e că a fost atât de fină încât chifletele mele au ieşit pufoase şi delicioase. Unde mai pui că grăsimea din carnea asta n-a sărit la contactul cu uleiul încins, aşa cum se întâmplă la cea românească.

Amu, nu vreau să înţelegi că noi nu avem produse bune. Dimpotrivă, sunt câteva locuri din Oradea unde găsesc carne tocată excelentă. Dar e cu zgârciuri şi grăsimea aia sare când pun chiftelele la prăjit, de mereu mă aleg cu o mică arsură pe degete.

Ştii cumva dacă la maghiari toată carnea tocată e atât de fină?

8 thoughts on “Carnea tocată românească ÅŸi cea din Ungaria

  • da, e complicata denumirea, localitatea se numea Berettyóújfalu 🙂 Cel putin GPS-u mi-a spus ca e unva la 44 km de locul de unde eram (in nufaru).

    presimt ca in maxim o luna trebe sa merg din nou ca nu o sa ma tina mult snacksurile 😀

  • stii cumva daca poate orice macelarie sa-ti toace carnea pe care o alegi fara sa-ti puna 813 E-uri si rahaturi in ea sa iasa asa de fina?
    oleaca sarcastica intrebarea dar nu te bucura cand o carne are consistenta din poza.

    • Sau poate nu-Å£i bagă în carne toate resturile de animale, cum e la noi. Care-s zgârciuri ÅŸi pe care oricum le arunc.
      Nu zici rău, că cine ştie ce-o fi fost în carnea aia.
      În poză, carnea era bătătorită de mâinile mele, încercam să fac modele :)))

  • Daca tu iti alegi o bucata de carne si o dai la tocat sigur nu gasesti in ea zgarciuri sau alte resturi. Doar daca nu vrei jumari tocate sau ceva.

  • Am macelarie la parterul blocului vecin si au aia masina de tocat. Tu ai plantatie de banane ca sa mananci banane sau 10 negri ca sa ai ciorapi de bumbac?

    • De ce dracu nu te duci tu sa stai acolo la ei , daca tot ii pupi asa in partile moi??? Nu stiu la voi cum e , dar la noi in Arges iti alegi carnea si ti-o toaca pe loc. Si inca ceva… ce mare gospodina nu are o masina de tocat carne in casa??? Macar din aia cu manivela daca nu ai un robot…!!!

  • Adi, mamă, te-ai găsit tu să te isterizezi la un articol de acum 4 ani. Tulai, credeam că ardelenii-s mai lenÈ›i, dar aparent în ArgeÈ™ timpul se scurge È™i mai încet …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.