mancare de urzici

Ce înseamnă să trăieşti decent în România?

mancare de urziciNu ştiu de voi, dar io sunt şocată de spusele Ministrului Muncii că omul bogat din România are salariul de 800 de lei/lună! Adică 2400 de lei/familie. Că doar o familie din 2 părinţi+1 minor atinge suma de 2400 de lei/familie/lună! Pentru că, nu-i aşa, pruncii lucrează de la 3 ani, de unde şi bugetul de 2400 de lei/familie! Sau poate Ministrul Muncii consideră că pruncii vor sta cu părinţii toată viaţa?! Altfel nu-mi dau seama de unde suma asta!

Într-o familie cu prunci minori lucrează 2 persoane: mama şi tata. 2×800 de lei = 1600 lei/lună.

Apoi, dacă părinţii nu au casa lor şi locuiesc în chirie, care e minim 150 de euro pentru un ap. cu 2 camere (adică undeva la 650 de lei/lună), plus întreţinere care iarna ajunge la 300 de lei/lună. Însumat, ajungem la 950 de lei doar pe locuinţă şi întreţinere. Hai că vara ajungem doar la 750 de lei/lună. Să mai adaug telefonul, gazul (sau butelia, cum e-n Oradea), servicii medicale (Doamne feri, dar se mai întâmplă!), haine şi mâncare? Da, aşa-i, românul care trăieşte din 800 de lei pe lună e bogat, ce atâta zarvă!

Încercaţi voi să trăiţi din 800 de lei/lună, să vedeţi cât e de greu. Io ştiu pentru că am trăit în chirie din 800 de lei/lună. Mi-am luat o colegă de apartament pentru a împărţi cheltuielile cu chiria şi întreţinerea. În caz contrar nu-mi rămâneau decât 150 de lei/lună pentru mâncare! Poate dacă aş fi mâncat urzici din 2 în 2 zile mi-ar fi ajuns banii şi-ar fi rămas şi pentru economii!

Strângeam bănuţii să-mi ajungă de la un salariu la altul. Ce economii?! Eventual renunţam la diverse produse de carne mai scumpe şi cumpăram carne de pui, că-i mai ieftină. Şi pâine cumpăram doar d-aia mică, să-mi ajungă pentru 2 zile. Că altfel se strica şi mi-era milă atât de pâine, dar şi de banii daţi pe produs.

Nu-mi spuneţi că puteţi trăi decent din 800 de lei/lună. Şi dacă sunteţi 2 persoane cu salariu de 800 de lei, tot nu izbutiţi. Pentru că mâncarea e tot mai scumpă (litrul de ulei de 6 lei, kilogramul de zahăr e 5 lei, orezul e 6 lei, de legume nici nu mai vorbesc), iar butelia a ajuns la 65 de lei, de la 40!

Am dat 210 de lei doar pe analize şi un medicament. Plus 200 de lei pe fizioterapie, să pot munci fără să mă cârcesc de dureri de spate! Dacă aş fi muncit pe 800 de lei/lună, nu mi-aş fi permis asta. Sau aş fi renunţat la ceva să-mi permit.

Deci domnule ministru al muncii, ia mai calculaţi odată cum e cu românii bogaţi cu salarii de 800 de lei/lună! Sau şi mai bine, încercaţi să trăiţi din salariul ăsta o lună. O singură lună! Apoi mai vorbim de românii bogaţi!

16 thoughts on “Ce înseamnă să trăieşti decent în România?

 1. The Fan

  Ai incurcat un pic: 800 RON / membru de familie inseamna ca parintii castiga destul ca sa iasa suma asta. De exemplu, o familie de 4 persoane cu venit de 3200 RON ajunge la pragul respectiv, dar cu venit de 3100 RON nu.
  Un salar de 1600 RON se considera decent la noi, din care poti trai cat de cat (daca nu ai rate). Familia mea traieste din mai putin…

  Reply
  1. lilisor Post author

   Am exagerat şi m-am referit fix la o familie unde salariul e de 800 de lei/persoană, că m-a enervat treaba cu bogăţia românului. Iniţial asta am înţeles din clip, că deh, am rupt din context. Nu m-am referit la suma calculată pentru subvenţii pt căldură. Multe familii trăiesc exact cu sumele astea şi numai decent nu pot spune că trăiesc. Aşa cum nu mai ştiu ce politician a spus că el poate trăi cu familia sa din 1500 de lei/lună. Sau poate definiţia mea de trai decent e alta. Dacă n-aş fi avut nişte economii, n-aş fi avut cum să-mi plătesc niste servicii pe care, în mod normal, n-ar fi trebuit să dau bani.

   Decent e traiul când îţi permiţi să mergi o săptămână în vacanţă, nu la ţară la bunici, după ce munceşti un an întreg, decent e când îţi permiţi să mergi la stomatolog fără să-l rogi să te aştepte cu plata lucrărilor dentare, decent e când îţi permiţi să mergi cu familia la un film sau la un spectacol de teatru, fără să te gândeşti că dacă dai 100-200 de lei pentru o seară în oraş cu familia va trebui să renunţi la alte lucruri importante pt tine.
   Şi decent e când îţi permiţi să-ţi cumperi cărţi fără să renunţi la o pereche nouă de pantaloni de care ai nevoie pt a merge la serviciu.
   Sau na, poate-s doar eu mai pretenţioasă şi mi se pare un trai decent când îmi permit anumite lucruri din munca de zi cu zi.

 2. RBoy

  El face calculele pentru cei care sunt sănătoşi. Dacă el se îmbolnăveşte sau are vreo problemă medicală se duce la CAS … sau nu … în Austria sau Germania să se trateze.

  Reply
 3. aNDRIIpOPA

  Oricum ar fi făcute calculele, eu îi doresc lu’ dom’ ministru a lu’ peşte să fie foaaaarte bogat (după standardul românesc pe care l-a impus), adică să câştige toată viaţa lui de aici înainte fix 801 lei! Fără indexări ulterioare, că ce mama dracului! e bogat, nu îi trebuie!

  Reply
 4. NetuLiber

  Cuvantul e ales oarecum gresit. Daca eu am 10 lei salariul si altu are 5 lei, eu sunt mai bogat decat ala.
  Cine depaseste suma aceea de 765 lei intra in procentul de 40% din romani care sunt peste prag. Deci unu cu 800 de lei e mai BOGAT decat 60% din restul tarii. Ca poti trai sa nu din banii aia, e alta problema. Statistic vorbind, spusele lui au baza.

  Reply
  1. NetuLiber

   Nu traim, dar nici nu le putem ignora. Oricum, sa dai ajutor la 60% din tara nu e chiar ok, oricat de mic ar fi acel ajutor. Si asta doar pt incalzire, ca mai sunt si altele ce se dau dupa diverse criterii…

 5. vlad

  Eu abia m-am angajat , am aproape 20 de ani si iau salariu 1000 lei plus bonuri de masa vreau sa spun ca nu ma descurc cu banii platesc si chirie e greu 🙂
  Vreau sa spun ca se fac experimente pe oameni.
  Acum vad cu adevarat si ii cred pe parintii mei cat de rahat e traiul din romania 🙂

  Reply
  1. RBoy

   Pentru ei nu e rahat traiul. Noi iară facem un credit pentru casă pe vreo 30 de ani, alt credit pentru o mașină, după care rămânem cu nimic. Muncim toată viața pentru ei. Este un fel de sclavagism MODERN.

  2. NetuLiber

   Bravo ca ti-ai gasit un loc de munca. Nu sunt multi bani dar bine ca vin. Am un vecin in curte care da, are casa lui, dar are 7 mil pensie si e bolnav. Deci se poate si mai rau. Iar omu nu primea subventia proaspat taiata pentru ca statea la casa. De cand il stiu cara de unde poate lemne ca sa se incalzeasca iarna, si desi pare un lucru nasol, cred ca asta l-a tinut cat de cat in picioare in fata bolii.
   @RBoy-nu te obliga nimeni sa iti faci credit pe 30 de ani sa iti iei casa, mai mult sa iti iei masina. Oricum, ca sa te bage in seama bancile pt un asemenea credit, cred ca trebuie sa ai peste 400 euro lunar, deci faza cu subventia si ajutorul nu se aplica.

 6. Tzompi

  Buna LILI. Eu sunt din iasi, am 48. Bravo pt. aprecierile tale despre venit.
  Unii spun fara ezitare ca “Cu un pic de cap chiar se poate trăi cu 1000 de lei pe lună.”. Le reamintesc, lor si celor care zic “ei, nu-i chiar asa rau in RO”, ei fiind la caldurica, departe, in vest, ca acum vreo 3 ani World Bank a estimat cat ar trebui sa fie venitul romanilor pt. un trai “decent”. Era vorba de cca. 450 euro pe cap de membru de familie. De trei ani insa numai pretul gazului s-a dublat in RO. Deci cat o fi azi acest necesar? Cati au aceasta leafa? Oficial cam 2/3 din salariatii din RO au sub 300 euro pe luna.

  Reply
 7. andercover

  Pentru mine calculul este simplu, din punctul meu de vedere venitul mediu trebuie sa fie cam de 3 ori cat media chiriei unui apartament cu 2 camere, de la nivelul asta consider ca are rost sa muncesc. Altfel imi pierd vremea muncind fara a a avea un tel , doar supravietuirea nu este un scop, cel putin nu unul pentru care sa fi investit in educatie si nu refer numai la diploma.
  Pana la urma munca mea este un produs pe care eu il ofer pe piata fortei de munca si interesul meu este sa scot si profit din asta , nu se vinde aici la pretul corect, foarte bine se vinde in alta parte.
  In concluzie: cum media chiriei in Bucureti graviteaza in jurul sumei de 300 de euro salariul de la care as incepe negocierea este de 900 de eu, cum cea mai buna oferta de pe piata careia ma adresez este 500-600 eu, ma vad nevoit sa plec din tara pentru un salariu decent.
  Cred ca atunci, cand patronii nu vor gasi sa angajeze un om decat dupa cateva luni de cautari, vor deveni mai receptivi si la a le retribui munca acestora la adevarata ei valoare, deocamdata Romania nu a ajuns la acest echilibru dar daca o tinem asa cu natalitatea la sub 50% fata de 1989 si cu emigrarea in masa in 10 ani ar trebui sa se echilibreze piata fortei de munca de la sine.

  Reply
 8. mari

  Vai de capu’ nostru……eu traiesc in spania si tare mi-e dor de tara,am citit articolul tau si un stiu cum sa-ti zic dar mi se taie pofta de mancare……

  Reply
 9. mari

  Eu sint in somaj (420€), 3ani…..ma rog….as vrea sa vin in tara dar un stiu daca am sa pot trai linistita cu asa putini bani,vad ca toate alea sint scumpe,voi ce ziceti????poate trai o persoana cu 420€/luna?????eu un prea sint la curent cu preturile,dati- mi un sfat ,pleaseeee

  Reply
 10. seila zeadin

  Nu e rau,un razboi civil cred ar fi super,si sa ii punem pe politici si Presedintele tari sa traiasca din nimic sa vada si iei cum este,sa schimbam ceva pentru copii nostri,nu

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.