Cum am ajuns să cumpăr veioza din sare?

Acum vreo 3 ani, la cumpărături în Ungaria.

„Ni, ce chestie interesantă, veioză din sare. Ne luăm şi noi? Facem atmosferă romantică, ne drăgălim la lumina veiozei”, zic io, încercând să-l îmbunez cumva.

„Neah, ce să facem cu asta?!”, zice omu’, enervat că i-am arătat un obiect fără butoane sau tastatură, iritat că i-am reÅ£inut un minut din atenÅ£ia pe care voia s-o dedice unor aparate foto expuse în Media Markt.

Trec ani, schimbăm apartamente. Ne mutăm din garsoniera de la parter, la ditamai penthouse-ul cu trei camere de la etajul patru.

veioza din sare

Într-o noapte de iarnă, printre primele în ză penthouse, ne-am trezit brusc amândoi, speriaţi de un sunet puternic ce se auzea din baie. În întunericul din dormitor stăteam şi ascultam. Într-un final, ne-am convins să ne ridicăm din pat, să căutăm sursa gălăgiei. Încet şi precauţi, am deschis uşa de la dormitor. Coridorul era şi mai întunecat, dar măcar părea sigur. Încetişor, să nu ne sară în ochi vreo dihanie, intrăm în baie.

Pisica, lungită în culcuş, sforăia înfiorător. Sunetul semăna foarte bine cu gălăgia tractoarelor care ară câmpul primăvara. O lăsasem să doarmă în baie tocmai pentru că are culcuşul lângă caloriferul fierbinte şi e cea mai călduroasă încăpere din tot apartamentul. Că ştiam ce simfonii scoate pe nas când stă la frig!

No, bun! Decidem să lăsăm mâţa cu noi în dormitor, poate i-o fi frig?!, sărmana, îmi zic în sine şi adorm la loc.veioza sare cu lumanare

După 2 ore mă trezesc buimacă și nervoasă. Mâţa sforăia şi mai tare. Se lungise în pat, cu botul sub bărbia mea. Scotea niște sunete înfiorătoare pe gură, ca un fel de Alien+Predator în formare. Din partea stângă Laurenţiu o acompania de zor. Dacă n-ar fi fost un sunet atât de enervant, ar fi fost un tandem foarte reuşit. Sincronizarea lor era perfectă!

După 2 nopţi dormite în halul ăsta, am decis că ori scap de „orchestră”, ori o sabotez să nu mai poată susţine „concerte”.

Aşa că am trecut la acţiune. Am cumpărat o veioza din sare. Adio sforăituri! Am găsit veioze de acest gen la King Art. Am dat vreo 8 lei pe cea din imagine. Are loc pentru lumânare în mijloc. Sunt şi modele care au bec şi se bagă în priză, dar când am fost prin magazin nu am găsit modelele respective.

Lumânarea arde vreo 8 ore. S-a schimbat ceva în dinamica dormitorului, orchestra și-a pierdut dirijorul și nu mai știe să cânte. Aerisesc încăperea în fiecare dimineaţă şi seară,dar cred că de la bucata asta de sare nu mai sforăie stimabilii colegi de apartament.

Lumânări mici, fără parfum, am găsit în Kaufland, la vreo 8 lei pachetul cu 50 de bucăţi.

Åži uite aÅŸa am ajuns ca-n fiecare seară să aprind o lumânare înainte de a mă înveli în plapumă…

10 thoughts on “Cum am ajuns să cumpăr veioza din sare?

 • Sunt la ambient multe modele. Noi aveam una acasa si nepotul meu o tot lingea. Fain e ca noi nu stiam ca e din sare si ne uitam ca tampitii la prunc cum linge bolovanul ala cu bec,,, :)))

 • eu cred ca nu ai nimerit ceva.sarea e recunoscuta taman pt faptul ca absoarbe umiditatea din aer.toate aparatele de eliminat umiditate functioneaza pe baza de sare.sooo…

  • Å¢ineam o cană mare cu apă ÅŸi sare pe calorifer, până o devenit mâţa suspicioasă. Tot ce-i pe calorifer e jucărie sau duÅŸman ÅŸi dispare subit, nu ÅŸtiu pe unde. AÅŸa că am improvizat cu veioza asta. :p

   Io zic că-i ceva cu sarea de nu ne mai trezim cu nasul atât de uscat. Că altfel nu-mi explic de ce-au încetat sforăiturile 😛

 • Daca (in plus) se agata de calorifer un evaporator static de ceramica cu ceva apa sarata prin depunere de sare marina in el, se vor visa valurile marii, pe bune, pe dune, pe asternut ca la nisip, iscalituri tot asa si tucalituri dulci… Am lungit-o… Ce mai, sarea in bucatarie.
  Noapte buna.

 • 37,50 lei am dat eu pentru una cu bec la naturistu’ de lângă. Pentru tata, care tuÅŸeÅŸte suspect de câteva luni, că nu-mi dădeam seama de ce după doar 55 ani de fumat. Tusea nu i-a trecut, în schimb a aruncat 2 pliante pe ea că-l deranja lumina :))

 • Sper că aerisiÅ£i bine încăperea (apartamentul) în fiecare seară înainte de culcare… Altfel vă bateÅ£i pentru acelaÅŸi aer cu lumînarea ÅŸi vă puteÅ£i stinge înaintea ei.

  • Nu suport încăperile unde se îmbină mirosuri grele, aÅŸa că aerisesc de 2-3 ori pe zi.
   I-am adus un prieten veiozei: un recipient d-ăla în care pui apă şi esenţă, iar sub o lumânare. Mmm, ce efect calmant are eucaliptul! :p
   Şi bonus, un umidificator ceramic pt calorifer. Dacă şi cu toate astea va fi aerul uscat în dormitor, mă voi oftica rău de tot! :))))

 • Si eu folosesc la greu chestia aia ceramica in care pui ulei aromat si luminare… Imi place sa schimb un pic atmosfera: ba pun putina vanilie, ba pun brad (mai ales ca e sezonul) sau niste miros de ocean. Eucaliptul si menta au mirosuri excelente. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.