D-ale verii orădene

Deşi orice om normal poate simţi căldura din ultima perioadă, taximetriştii sunt o specie aparte de Homo Sapiens. Io mă mir cum reuşesc oamenii ăştia să reziste în maşină la +35 de grade Celsius fără AC.

Că tot zicea Nebuloasa pe twitter de Timişoara, nici în Oradea n-am găsit un taxi cu AC pornit, deşi în ultima săptămână am mers cu vreo 5 maşini diferite, de la firme diferite. Dar nu simţi lipsa aerului condiţionat până n-ajungi la o intersecţie mare unde trebuie să aştepţi un minut în maşina fierbinte. Acel minut, cât durează până se schimbă culoarea semaforului, pare o veşnicie. Simţi că eşti într-un cuptor ambulant, nu mai ştii cum să stai în maşină. Tricoul ţi se lipeşte de spate, hainele te incomodează, aerul devine tot mai greu de respirat, transpiri şi te gândeşti cum să ieşi mai repede de acolo.

Tot în plină vară, sunt localuri unde nu există aer condiţionat sau gheaţă. Ori terasa e prea mică. Pizzeria Why Not e de evitat în perioada asta. Înăuntru e saună, pe terasă sunt puţine locuri, iar sub umbrelă te simţi ca într-o seră. Pizza e excelentă la Why Not, e pizza pe vatră, dar localul e de evitat. Mai bine comanzi la domiciliu.

Cele mai bune terase rămân cele de la Moszkva (au nefiltrată Holsten), Hanul cu Noroc (au nefiltrată Ciuc şi Silva neagră la halbă), Pigalle şi Restaurantul Parc (deşi aici servirea nu era cea mai grozavă!). Seara, după ce se lasă soarele, e ok şi Bihoreana, dar nu sub umbrelă. Dar ceva-mi spune că pentru mulţi, cea mai bună terasă e aia unde se găseşte bere nefiltrată rece!

Apropo, nu ştiu cum e în alte oraşe, dar în Oradea au apărut în multe locuri, limonadele acelea cu diverse arome. De cireşe, cocos, ananas, anason şi altele. În afară de limonada clasică şi de cea cu mentă, nu mă atrage vreuna, dar e interesant de observat cum s-au înmulţit băuturile astea prin tot oraşul, de la cafenea la cafenea şi terasă la terasă.

Unele lucruri se schimbă, altele rămân la fel. Eh, noi să fim sănătoşi!

insigne de pe vremea comunismului

4 thoughts on “D-ale verii orădene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.