Anders Behring Breivik

La o lună după atacurile din Norvegia

Anders Behring BreivikCum adică un om a tras în nişte copii în Norvegia? În ţara aia paşnică şi civilizată s-a putut întâmpla aşa ceva? Ăsta a fost primul gând care mi-a trecut prin minte după ce-am aflat de tragedie.

Mă aştept oricând să aud că IRA sau bascii au atacat iarăşi ceva instituţie publică*, dar nu mă aştept ca-n ţările nordice, unde-i, de obicei, linişte şi plictiseală, să apară un nebun ca Breivik şi să împuşte zeci de tineri, de copii.

Nu mi-a venit să cred când am citit despre ideile stupide ale lui Anders Behring Breivik, ucigaşul cu sânge rece din Norvegia. Cum adică se răzbună pe musulmani (pe care îi respinge şi i-ar expulza din Europa, din câte am înţeles din presa online), ucigând copii şi adolescenţi norvegieni? Probabil teoria că atacurile din 11 septembrie au fost săvârşite de americani pentru a porni un război în Irak, a pus stăpânire pe mintea sa bolnavă. De ce ai crede că dacă-ţi ucizi semenii vei reuşi să porneşti un război în Europa?

Din câte am citit, nebunul pretinde că sunt grupări care se opun multiculturalismului, grupări foarte bine infiltrate în ţări precum Ungaria, Spania, Letonia sau Marea Britanie, şi care îi vor continua planul măreţ. Acela de a ucide şi mai mulţi oameni. Să sperăm că sunt doar închipuirile unui om nebun!

Dar odată cu şocul masacrului, a mai urmat un şoc, dar pe care puţini îl conştientizează: prin intermediul presei aflăm tot ce mănâncă, citeşte, gândeşte criminalul ăsta. Ba aflăm că e „singur”, săracu’, ba că n-are nicio remuşcare şi că-şi dorea să intre în istorie alături de cei mai mari criminali în serie ai lumii etc. Incredibil cât de multă atenţie se acordă unui om care şi-a ucis conaţionalii în numele unei ideologii ciudate. Practic prin intermediul presei Breivik e umanizat, are sentimente şi e perfect lucid, dar e chiar necesar să-i fie propagate ideile prin mass media?

În zilele ce au urmat masacrului din Oslo, norvegienii au interzis jocurile violente pe calculator şi multe filme cu violenţă. Măsură de prevenire a violenţei sau o tentativă eşuată de a da vina pe ceva anume?

___________________

*(asta nu înseamnă că susţin astfel de practici, dar sunt binecunoscute problemele din Irlanda şi Spania)

4 thoughts on “La o lună după atacurile din Norvegia

    1. lilisor Post author

      Ah, căcat, zilele ce au urmat! Mereu le scriu invers şi mereu e cineva care mă corectează! Zici că-s de pe altă planetă… Nici masacrul nu era bine articulat :)))
      Merci! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.