London riots. Rodney King reloaded?

Rodney King e un afro-american care în 1992 a fost bătut de către 6 poliţişti americani. Violenţa autorităţilor asupra bietului om a fost transmisă de televiziuni, iar scandalul a luat proporţii într-un timp atât de scurt încât autorităţile abia au avut timp să reacţioneze. Rodney a fost bătut de poliţişti pentru că s-a opus arestării. Fără ca americanii să ştie asta, au presupus că afro-americanul a fost bătut pentru că e negru.

Cam aşa şi-n Londra. Totul a început de la moartea lui Mark Duggan, un gangster de 29 de ani. Detaliile despre incident sunt destul de vagi. Se pare că un ofiţer de poliţie ar fi tras 2 focuri pentru că a crezut că Mark are o armă. Pentru a se apăra, a deschis focul. Unii martori oculari susţin că Mark ar fi tras primul, având asupra sa o armă de colecţie modificată pentru a putea fi folosită în caz că avea nevoie. Arma a fost găsită în taxiul în care a fost găsit împuşcat de către ofiţer. Ei bine, Mark Duggan a fost un om iubit de comunitatea de afro-americani din nordul Londrei, iar tinerii au ieşit pe străzi, furioşi fiind pe autorităţi. Deşi tinerii nu ştiu toată povestea, au ieşit să se răzbune pe poliţişti!

revolte in strada in londrafoto: boston.com

Ok, vrei să-ţi răzbuni idolul, dar ce legătură au bieţii londonezi care în drum spre serviciu au fost atacaţi? Ce vină au patronii magazinelor de electronice, electrocasnice, alimentare, de îmbrăcăminte? Da, e interesant de observat cum o comunitate atât de închegată încearcă să răzbune un membru ucis, dar totuşi, nu e o exagerare? Merită să distrugi un oraş întreg pentru un om? Plus că agresorii au luat la bătaie oameni nevinovaţi care treceau pe stradă, iar mulţi londonezi s-au refugiat în hoteluri, de frică să nu fie în casă în caz că agresorii vor încerca să le incendieze casele şi maşinile. Au sărit pe un bărbat care mergea cu motocicleta, l-au bătut de l-au lăsat plin de sânge în stradă. Ce vină avea omul acela? Niciuna!

Mai e interesant de observat cum reacţionează oamenii politici. Premierul David Cameron şi-a scurtat vacanţa pentru a reveni în ţară, să vadă britanicii că el renunţă la distracţie pentru a încerca să ţină sub control situaţia. În timpul ăsta, partidele din opoziţie se folosesc de ocazie pentru a arăta cu degetul spre deciziile proaste luate de actuala guvernare, de a tăia din buget şi de a concedia mai mulţi oameni de ordine.

Mai e un aspect interesant: întotdeauna nu sunt bani sau se taie bugetele pentru diverse programe de prevenire a criminalităţii şi a violenţei, dar se găsesc fonduri pentru a compensa pentru efectele unor astfel de revolte stradale. Un punct de vedere interesant găseşti aici!

Damian Thompson, de la Telegraph.co.uk, spune că vina pentru găştile violente de cartier e a sistemului educaţional care nu mai poate ţine în frâu tinerii din comunităţile de negri şi de asiatici. Doar învăţământul poate fi blamat pentru că lasă loc grupărilor violente? Ce se întâmplă cu educaţia de acasă? Oare tradiţiile, obiceiurile specifice fiecărei etnii şi familia nu sunt de blamat? Când vor accepta minorităţile că e cazul să se adapteze regulilor şi legilor din ţara în care trăiesc? Când vor accepta să se alinieze la civilizaţie?

Sigur, am extrapolat puţin şi-am exagerat, pornind de la comentariul lui Damian. Dar în principiu, multe probleme de genul acesta apar în urma faptul că multe minorităţi refuză să se adapteze, refuză să accepte regulile societăţii în care aleg să trăiască. Pentru că într-o societate unde toate minorităţile vor ţine să trăiască separat de restul societăţii, vor apărea, inevitabil, dispute şi violenţe. Dar, pe de altă parte, nici nu poţi impune unei minorităţi să renunţe la tot ceea ce o reprezintă.

3 thoughts on “London riots. Rodney King reloaded?

  • Bun articolul, sunt de-acord cu ce-ai scris, tinerii au sărit la bătaie dintr-un exces de “zel”, fără să cunoască toate datele problemei, ÅŸi cei ce suferă sunt mereu cei prinÅŸi la mijloc: simpli rezidenÅ£i ai cartierelor sau mai rău, turiÅŸtii care au neÅŸansa de-a se afla în Londra în aceste vremuri tulburi.
    (o singură remarcă am: smile-ul ăla nu l-aÅŸ fi pus în titlu, cuz it’s nothing to smile about.)

  • undes pupatorii in fund de negrii? rasistii de 20 de ani tot avertizeaza despre pericolul imigrantilor care asa sunt genetic , slabatici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.