mubarak

Mubarak a plecat, egiptenii intră în perioada de tranziţie

mubarakDupă ce protestele începute în 25 ianuarie au luat amploare, egiptenii fiind hotărâţi să scape de autocraţia lui Mubarak, iată că visul lor s-a adeverit.

Hasni Mubarak, preşedintele Egiptului din 1981, a decis să se retragă de la conducerea ţării, lăsând totul pe seama vicepreşedintelui Omar Suleiman şi a armatei. Egiptenii au ieşit pe străzi, în număr şi mai mare, să sărbătorească evenimentul: au scăpat de Mubarak.

Dar acum rămâne întrebarea: ce se va întâmpla mai departe cu ţara? Sigur, au scăpat de-un regim autoritar şi corupt până-n măduva oaselor, dar ce vor face egiptenii mai departe? Dacă acelaşi partid va rămâne la conducere, iar democraţia va fi aplicată de aceiaşi oameni, s-ar putea ca perioada aia de tranziţie să fie mai lungă decât credeau.

Să nu uităm că şi în România post-ceauşistă tot securiştii s-au lăudat că vor instaura democraţia în ţară, dar în felul lor. 😀

Am citit pe Al Jazeera declaraţiile mai multor şefi de stat sau de guverne şi mi-a rămas în minte sfatul lui Obama: plecarea lui Mubarak de la conducerea Egiptului e doar începutul. Dacă Egiptul va rămâne aceeaşi Mărie, dar cu altă pălărie (vezi Rusia), s-ar putea ca artificiile de azi să fie ultimele distracţii publice pentru egipteni. Desigur, exagerez. În definitiv, nu-s analist politic.

foto: aljazeera.net/AFP

2 thoughts on “Mubarak a plecat, egiptenii intră în perioada de tranziţie

  1. Sirg

    S-ar putea ca Egiptul sa devina un fel de Germania de vest dupa WW2, deoarece americanii sunt bine ancorati acolo iar populatia nu e antiamericana.

    Egiptenii au modele in lumea lor – Emiratele Arabe si Dubai.

    Eu cred ca daca revolutia de la noi ar fi avut loc acum, populatia nu ar fi putut fi manipulata ca in anii 90, pentru ca internetul este peste tot si lumea se informeaza repede. Asta e o deosebire esentiala intre 1989 si revolutiile de azi din lumea araba sau de oriunde

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.