Salina de la Turda, ziua 4 @ Redescoperă România

Ziua 4 a început cu o vizită la salina de la Turda. Bobby zicea că mergem să vedem OZN-urile de la Turda şi abia după ce-am ajuns acolo am înţeles ce-a vrut să spună. Io-s mai blondă, mă prind mai greu la glume. Mai ales după atâtea emetile şi alte pastiluţe care mă scutesc de răul de maşină. (sic!)

Când ajungi la salină şi vezi cum arată clădirea, vei spune că, într-adevăr, o navă uriaşă extraterestră a aterizat acolo. Impresia iniţială se schimbă după ce-ai intrat în galeriile sărate. Am avut un ghid tinerel, voinic şi pus pe glume. Însă cel mai mult mi-a plăcut accentul lui de ardelean, accent pe care atât de greu îl mai regăsesc în ultima vreme. Cel puţin în Oradea.

Ne-a întrebat de ce pereţii salinei sunt negri (indiciu: ceva legat de procesul de extracţie şi puritatea sării) şi apoi ne-a prezentat camerele galeriilor. Am văzut inclusiv prima „maşinărie” folosită la extracţia sării. Crivacul, căci aşa se numeşte dihania din lemn de brad (fiind de esenţă moale, se comportă mai bine la mediul salin şi nu putrezeşte), era manevrat cu ajutorul a 1 sau 2 cai pe fiecare braţ. Au murit sute, poate chiar mii de cai în timpul extragerii de sare, proces ce datează încă de prin 1857 în acele adâncuri atât de bogate.

Tot simpaticul ghid ne-a mai spus că deşi în acea salină există suficient de multă sare pentru următorii 1000 de ani, mina a fost închisă întrucât sunt prea mari riscurile de prăbuşire. Are o formă de clopot.

Am mai văzut camera scărilor şi altarului, unde muncitorii se rugau de 2 ori pe zi, iar pe scări veneau, fireşte, nobilii. Se spune că muncitorii nu aveau voie să urce pe scări, întotdeauna foloseau frânghiile pentru a coborî în mină. Cine nu asculta ordinele, era foarte aspru pedepsit! Însă domnişorul nu ne-a spus ce păţeau cei care încălcau regula.

Uf, sunt atât de multe lucruri pe care ţi le-aş putea povesti despre salină, însă din lipsă de timp, mai adaug doar atât: în interior există un lac mic sărat pe care te poţi plimba cu barca. E atât de interesant amenajată salina, încât poţi juca biliard, şah, bowling sau poţi admira întregul complex de la înălţime. E fascinant şi datorită luminilor amplasate, interiorul arată ca o navă spaţială extraterestră. Aşa cum ştim noi că arată navele după ce-am văzut filme americane.

Şi-acum poze! Că e deja târziu în noapte, iar mâine plecăm iarăşi la drum.

Redescoperă România este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul National al Taranului Roman.

2 thoughts on “Salina de la Turda, ziua 4 @ Redescoperă România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.