Scripcarul pe acoperiş, în premieră în Oradea!

scripcarul pe acoperis Musical-ul Scripcarul pe acoperiÅŸ, în regia lui Korcsmáros György, a avut premiera aseară, 25 septembrie, în sala din incinta Teatrului Regina Maria din Oradea. După 5 ani de muncă la renovarea teatrului care a fost construit în doar un an (1899 – 1900), clădirea arată incredibil de bine, atât în interior, cât ÅŸi în exterior.

Festivalul de Teatru Scurt a început cum nu se putea mai bine, actorii orădeni impresionând publicul orădean. Vreme de 10 minute aplauzele nu s-au oprit şi, probabil, nu s-ar fi oprit nici după o jumătate de oră dacă n-ar fi căzut un tul peste scenă, ascunzând actorii talentaţi. Seara a început cu discursul directorului Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, care a dorit să mulţumească publicului orădean pentru răbdare şi pentru susţinerea instituţiei în ultimii ani. Apoi actorii, care se aflau în spatele unui tul, au început să aplaude publicul orădean.

Iscripcarul pe acoperison Abrudan, unul dintre cei mai talentaţi actori ai oraşului, a fost sărbătorit aseară, în aplauzele orădenilor. După o proiecţie cu fotografii şi clipuri din piesele şi filmele în care a jucat în cei 50 de ani de carieră, domnul Abrudan a primit câteva diplome din partea Consiliului Judeţean şi a Primăriei. Fireşte, Radu Ţârle a ţinut morţiş să amintească de eforturile financiare care au fost depuse pentru renovarea teatrului, în timp ce Ilie Bolojan a fost scurt şi la obiect: l-a felicitat pe actor şi a amintit că e o valoare atât pentru instituţia de cultură, cât şi pentru oraş.

“Cei 50 de ani de carieră par mult mai uÅŸori decât această seară, aici pe scenă”, a suspinat Ion Abrudan. Lăcrimând, ne-a povestit că motivul pentru care a devenit actor e Eugen Å¢ugulea, cel care, la o probă, l-a convins să meargă pe acest drum. ÃŽn sală se mai afla ÅŸi Marcel Popa, un alt prieten drag actorului orădean.

Evreii din Anatevka

Musical-ul Scripcarul pe acoperiş prezintă povestea unei comunităţi de evrei dintr-un sat rusesc, Anatevka. E adaptarea după povestea lui Sholom Aleichem “Fiicele lui Tevye”. Aici, în Anatevka, totul se rezumă la tradiţii şi la ideea de comunitate unită, până în momentul când apar ordinele de izgonire a evreilor. Acţiunea se desfăşoară în jurul vieţii lăptarului Tevye (Richard Balint) care are 5 fiice, trei dintre ele numai bune de măritat. Deşi tradiţia spune că o peţitoare trebuie să le caute un soţ pe măsură (bogat pentru a fi pe placul mamei şi citit pentru a fi pe placul tatălui), cele trei fiice mai mari nesocotesc tradiţia şi se mărită din dragoste, chit că niciunul dintre aleşii fetelor nu are avere. Momentul nesocotirii tradiţiei corespunde ordinelor din acele vremuri de a evacua toate satele de evrei din ţinuturile ruseşti. Motiv pentru care Tevye preferă să-şi considere fiica mijlocie drept moartă, decât să accepte că s-a măritat cu un rus.

scripcarul pe acoperis la oradeaMusical-ul conţine atât monologul lui Tevye adresat lui Doamne-Doamne, cât şi scene de dans (iar aici dansatorii Ansamblului Crişana au arătat cât sunt de talentaţi!) sau o incursiune în lumea de dincolo: bunica Tzeitel le sugerează viitorilor socrii să-şi mărite fiica cea mare după cum îi spune inima.

Spectacolul reuşeşte să-ţi insufle furia faţă de autorităţi (când apar ruşii la nunta evreiască şi fac scandal), dar şi să binedispună prin umorul specific evreiesc. Iar actul când evreii şi ruşii petrec împreună la cârciuma din sat, e incredibil. Dansatorii au făcut un spectacol cum rar mai vezi!

Închipuie-ţi că actorii au repetat acest musical zi de zi în ultimele 4 luni. Punerea în scenă a Scripcarului pe acoperiş, la magnitudinea asta (peste 55 de actori şi dansatori), a fost posibilă după ce Ansamblul Crişana, trupa teatrului Iosif Vulcan şi a Teatrului Arcadia s-au unit şi au format echipa de actori a teatrului Regina Maria. Ghidaţi de un regizor maghiar, Korcsmáros György, şi fiind sprijiniţi de comunitatea evreiască din Oradea (prin acoperirea costurilor cu drepturile de autor ale piesei şi prin formaţia Klesmer), actorii reuşit să pună în scenă un musical cum n-aţi mai văzut în România. Şi cu siguranţă nu în oraşul de pe Crişul Repede.

De pe Broadway, pe scena Teatrului Regina Maria din Oradea

Piesa a fost pusă în scenă pentru prima dată în 1964 pe Broadway, fiind al 15-lea cel mai longeviv musical, cu peste 3000 de reprezentaţii. De ce Scripcarul pe acoperiş a fost o provocare artistică pentru actorii orădeni? Pentru că le oferă posibilitatea de a se exprima nu doar artistic, dar şi muzical, coregrafic şi dramaturgic. Trebuie să menţionez de coregraful spectacolului, Andras Lorant, care a primit premiul Uniter pentru coregrafie.

Următorul spectacol Scripcarul pe acoperiş are loc în 4 octombrie. Dacă aseară sala a fost plină, vă sfătuiesc să vă grăbiţi să mai prindeţi bilete pentru musical-ul de marţi. Consultă programul Festivalului de Teatru Scurt Oradea pentru detalii!

Distribuţia: Tevye: Richard Balint; Golde: Ioana Dragoş Gajdo; Tzeitel: Angela Tanko/Mihaela Gherdan; Hodel: Adela Lazăr; Hava: Alina Leonte; Shprintze: Anca Sigmirean; Bielke: Sânziana Vrabie; Yente: Elvira Rîmbu; Lazăr Wolf: Ion Abrudan; Motel: Pavel Sîrghi; Percik: Răzvan Vicoveanu; Fyedka: Ciprian Ciuciu; Poliţistul: Daniel Vulcu; Avram: George Voinese; Mordcha: Alexandru Rusu; Nahum: Andrei Fazecaş; Mendel: Florian Silaghi; Rabbi: Emil Sauciuc; Fruma Sara: Lidia Lăzău; Bunica Tzeitel: Corina Cernea; Sasha: Andrian Locovei; Shandel: Mirela Niţă-Lupu; Yussel: Igor Lungu
Săteni, Ruşi; Evrei: Ioana Dagău, Zentania Lacatoş, Anca Turcuţ, Mihaela Theodora Winter, Hortea Roland, Avrămuţ Diana, Dana Vereş, Adameţ Florin, Ciocan Andrada; Fazecaş Georgeta; Cora Dumitru, Dărăban Vasile Mircea, Dinicu Ciprian, Laza Ioana, Hannel Ecaterina, Cioara Cosmin, Seghedi Cristian, Sandro Daniel, Moldovan Liviu, Dan Amalia; Popa Măriuca, Mocanu Lavinia, Negrean Mariana, Rois Alexandru, Nicolae Segărceanu, Ciutak Miklos.

7 thoughts on “Scripcarul pe acoperiÅŸ, în premieră în Oradea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.