Sterilizarea obligatorie a c̢inilor Рpro sau contra?

caini maidanezi in oradea
Foto: Andrei Teorean

Luni seară (11 iulie) a avut loc în Sala Mare a Primăriei Oradea o dezbatere publică pe tema obligativităţii sterilizării/castrării tuturor câinilor din oraş. Proiectul a fost elaborat împreună cu reprezentanţii SOS Dogs şi presupune că fiecare câine care a împlinit vârsta de 6 luni trebuie sterilizat/castrat. Însă sunt şi excepţii: câinii cu drept de montă (înregistraţi la Asociaţia Chinologică), câinii bolnavi, câinii prea bătrâni şi cei utilitari, folosiţi de persoanele nevăzătoare. Cel puţin aşa se preciza în documentul ataşat pe siteul primăriei. Cei care nu vor castrarea/sterilizarea, vor contribui cu 100 de lei/an pt. întreţinerea ţarcurilor şi îngrijirea câinilor din adăpostul local.

Buuun! La dezbatere au pornit tot felul de discuţii, unele mai aprinse, fiecare încercând să-şi ţină partea: SOS Dogs că vor să sterilizeze câinii şi să elimine problema animalelor fără stăpân din oraş (deşi ceva-mi spune că nu vom putea scăpa vreodată de toţi câinii maidanezi din oraşele româneşti, din cauza mentalităţii româneşti!), dar au nevoie de bani pentru asta (de unde şi acea contribuţie de 100 de lei/an).

Gratuit pentru orădeni, dar veterinarii din ce mai trăiesc?

Iniţial eram de acord cu ideea celor de la SOS Dogs, dar totuşi, după ce am ascultat mai multe opinii şi am citit mai pe îndelete proiectul, am văzut că sunt hibe: de ce crescătorii de câini, care fac bani de pe urma împerecherii femelelor, să fie scutiţi de la plata contribuţiei, iar orădenii care au animale fără valoare chinologică, să plătească? Nu creşte riscul abandonului de animale în urma adoptării hotărârii care presupune încă o contribuţie pe care orădeanul trebuie să o plătească? Cabinetele veterinare din ce vor mai trăi, dacă SOS Dogs vor steriliza/castra pe gratis câinii din oraş? (bine, asta nu e ideea mea).

În loc de operaţie, mai bine injecţie!

Åži medicul veterinar Jankay Ferdinand a luat cuvântul, spunând cât de mari sunt riscurile sterilizării/castrării. Ceea ce mi se pare perfect normal. ÃŽnainte de a lua o decizie, trebuie să ÅŸtii atât avantajele, cât ÅŸi dezavantajele. Doar că a dat-o cu băţul în baltă propunând ca sigură injecÅ£ia hormonală, ca măsură contraceptivă, fără să precizeze că ÅŸi aici sunt riscuri, mai ales la femele. Dacă la castrare/sterilizare spunea că orădeanul va trebui să-ÅŸi hrănească animalul de companie cu mâncare specială foarte scumpă, în caz contrar va ajunge tot la veterinar cu probleme urinare, a uitat să precizeze că aceleaÅŸi riscuri sunt ÅŸi la injecÅ£ia contraceptivă. Nu-s specialist, dar atunci când îmi propui o soluÅ£ie, îmi spui ÅŸi riscurile. Da, primăria nu poate obliga un om să-ÅŸi asume riscurile unei operaÅ£ii de sterilizare/castrare, dar îl poÅ£i obliga să-ÅŸi asume efectele secundare ale unei injecÅ£ii hormonale? Care trebuie administrată din 6 în 6 luni? ÃŽl poÅ£i obliga să cheltuiască banii pe injecÅ£ie, dacă nu-l poÅ£i obliga să cotizeze cu ăia 100 de lei/an? Da, totul se învârte în jurul banilor…

Microcipare ÅŸi vizite bianuale la vet!

Consilierul local Bogdan Hossu a venit însă cu o altă propunere: microciparea obligatorie şi vizite bianuale la veterinar. Asta ar însemna că veterinarii nu-şi pierd din clienţi (ba mai mult, vor atrage mai mulţi bani), iar orădenii vor avea animalele înscrise într-o bază de date. În caz că-şi pierd animalele, vor putea fi uşor recunoscute (dacă sunt găsite) prin citirea microcipului. Momentan e cea mai simplă soluţie şi singura care n-a scandalizat audienţa din sala primăriei. Un microcip e undeva la 22 de lei, spunea medicul veterinar Jankay Ferdinand, nu reprezintă un risc pentru sănătatea câinelui (deşi am citit şi pe tema asta câteva teorii interesante), iar prin vizitele bianuale, cu o ecografie, se va putea observa dacă femela a avut sau nu pui. Dacă a avut şi orădeanul nu poate dovedi ce a făcut cu puii (adică ar trebui să aibă adeverinţe de microcipare pentru căţei), e bun de amendă.

Buuun! Şi ideea asta e bună. Dar cum o aplici? Asta e singura întrebare pe care n-am apucat s-o pun aseară. Cum faci baza de date? Cum convingi orădeanul să meargă cu câinele la veterinar? Având în vedere că mulţi nici măcar nu merg la vaccinul antirabic, care ştiam că e obligatoriu prin lege (poate greşesc, corectează-mă!)

Că treaba cu intratul în casa omului, mi se pare o grosolănie! Nu poţi intra peste om, pe proprietatea sa, să verifici dacă are sau nu animal de companie. Poate sunt avocaţi prin preajmă şi ştiu mai bine cum stă treaba cu dreptul la intimitate şi proprietate.

Şi cum rezolvi problema câinilor comunitari? Eutanasiere? Nu! Primăria ar urma să subvenţioneze în continuare adăpostul SOS Dogs pentru a steriliza câinii din oraş. Adică, ar participa activ la ţinerea sub control a maidanezilor din oraş. Că nu poţi să ştii niciodată când Robert Smith (actualul finanțator) se va retrage din finanţarea asociaţiei non profit SOS Dogs.

Ce-am înţeles eu din toate discuţiile de la primărie? Veterinarii care au fost reprezentaţi de Jankay Ferdinand nu sunt de acord cu propunerea SOS Dogs pentru că ar pierde bani (oamenii şi-ar steriliza/castra câinii ieftin sau gratuit la SOS, n-ar mai apela la cabinetele private decât atunci când animalele s-ar îmbolnăvi). Aşa că vor ca Primăria să aprobe hotărârea locală prin care orădenii ar merge la cabinetele veterinare să-şi injecteze animalele, plătind bani veterinarilor, iar câinii comunitari ar rămâne problema exclusivă a SOS Dogs.

Totuşi, indiferent de soluţia care se va aproba, cum convingi orădeanul să meargă cu animalul la veterinar? Asta e singura hibă care a rămas neacoperită. Se auzeau din sală comentarii că unii veterinari practică preţuri uriaşe de 250-500 de lei/sterilizare/castrare, motiv pentru care oamenii nu-şi duc animalele la vet. Eu am dat 100 de lei pe sterilizarea lui TheMitsi, și nu mi se pare o avere. Pisica e bine, sănătoasă, nici nu se mai vede operaţia! Dar io-s una din femeile alea nebune care merge mereu la veterinar, de teamă să nu pățească mâța ceva.

foto: andrei teorean

p.s: ÅŸtiu, titlul e cam confuz. seo baby!

6 thoughts on “Sterilizarea obligatorie a câinilor – pro sau contra?

 • SOS Dogs nu castreaza gratuit! Asta e o prostie pe care vad ca primaria o tot promoveaza. NU platesti in momentul castrarii, nu scoti bani din buzunar in acel moment dar castrarea aia este platita ulterior din banii nostri.

  Cu crescatorii de caini nu s-au incordat prea tare deoarece e putin mai complicat. Aia traiesc din asta si le-ar lua painea de la gura si nu e bine sa te pui rau cu toti. Plus ca lor le convine adoptarea proiectului in sensul ca vor avea o piata de desfacere mai mare. Sigur, asta nu inseamna ieftinire in cazul nostru ci vor creste pretul pet-ului.

  Pentru tine nu e o problema 100 lei pt castrarea pisicii dar pentru multi este. Ai vzut si singura ce oameni au venit la intalnire. Pentru multi dintre cei care au caine fara pedigree, adica de rasa europeana, 100 lei este o suma importanta.

  Pentru ca nr cainilor comunitari este f mic in Oradea, ONG-ul ramane fara obiectul activitatii. Si cand n-ai de treaba, iti faci. Cinstit ar fi ca subventionarea sterilizarii sa nu oblige efectuarea acestei operatii doar la SOS Dogs ci la orice cabinet veterinar.

  Se pare ca Mr. Smith si-a cam bagat picioarele deoarece romanii nostri s-au lacomit si au cerut mai multi bani. De aici si nevoia rapida de a gasi noi surse de finantare. Cand nu mai ai caini pe strada, ii iei pe aia din curte.

  Daca SOS Dogs a facut asa treaba buna la Oradea, de ce nu-si deschide filiale si prin alte orase? Activitatea din Oradea ar fi o bila mare si alba in CV-ul lor. Daca nu stii, iti explic cand ne intalnim 🙂

  • Din câte am văzut la dezbaterea aia, totul se rezumă la bani. Trist! Dar când vine vorba de asumarea unei responsabilităţi, mulÅ£i se trag pe cur precum câinele când are diaree…

 • Din pacate n-am putut fi prezent la acea intalnire, dar am sa postez aici, daca nu te superi.

  1. Cei care castiga dupa imperecherea cainilor sau mai bine spus, au caini de rasa sau canise crede-ma ca stiu ce inseamna cu adevarat un caine si nu-si bat joc de ei cum fac altii. Cunosc foarte multi cu canise in Oradea si in alte orase si ei o fac din pasiune, nu pentru bani. Ca se si castiga pe langa e alta treaba. Am o rottweilerita acasa si stiu cum sta treaba.

  2. Dr-ul Jankay Ferdinand mai bine ar tacea ca vorbeste de obicei prostii. Imi pare rau ca n-am ajuns la intalnire pentru ca vroiam sa-i zic cateva. Acum cativa ani era sa-mi omoare cateaua, dar din fericire a scapat si traieste si acuma. Are bani, are cabinet mare si e foarte smecher. A inceput sa faca selectie la clienti. Chiar al ar trebui sa taca de rusine. Nu-mi place sa vb oamenii de rau, dar asta nu e om. Nu-mi dau seama cum a putut fi numit reprezentantul veterinarilor din Oradea. Ce oameni.

  3. Cu vizitele bianuale la veterinar sunt de acord, dar cu microcipul nu. Vizitele la veterinar trebuie sa le faci pentru binele cainelui, nu petru ca asa ti se spune. Asta ar trebui sa vina din proprie initiativa, nu cand suntem obligati de cineva. Cat despre microcipip, nu sunt de acord ca sa se puna asa ceva pe cainele meu. Oricum e de rasa, cu pedigree, dar nu asta conteaza. De aia sunt “tatuaje” cu numere, care se imprimau candva pe urechile cainilor ca sa fie identificati. S-a uitat de treaba asta. Nu mai stim decat microcip-uri. Sau cu zgarda, care are in ea un emitator, cum au si animalele salbatice, dar nu un microcip introdus in organismul cainelui e altceva. Ma gandesc ca de asta e vb nu? Sper sa nu gresesc.

  4. Multi dintre veterinari din Oradea ar trebui sa-si tina gura si sa-si vada de lungul nasului. Stiu ca si cei de la SOS Dogs au un interes financiar si e normal, dar si veterinarii fac bani dupa oradeni la greu. Foarte putini mai pun suflet in ceea ce fac de cand au dat de bani. Si multi stiu doar caine si pisica. Cand ii intrebi de alt animal, se uita la tavan. Si din cate stiu, la Facultatea de Medicina Veterinara se invata si despre mamifere si despre pasari samd. Probabil ca si eu stiu mai multe despre bovine si gaini (de ex) decat unii veterinari (am terminat zootehnia). Cei de la tara sunt mai buni veterinari, dar din pacate aia n-au atitudine si nu prea evolueaza.

  5. Cat despre Asociatia Chinoligica, nu prea am ce sa zic. Candva se face treaba, dar de un timp nu se mai face nimic la Oradea. Erau cursuri de dresaj inainte si oamenii aveau unde sa-si educe odraselele. Nici dresori privati nu mai gasesti in Oradea.

  Cum convingi omul sa se duca la veterinar? Omul nu trebuie obligat sa mearga ci trebuie informat de ce ar trebui sa mearga, avantajele pe care le are atat el cat si cainele, pisica samd.

  In principiu, ideea de castrare a cainilor si taxa care se percepe e ok, dar acei bani trebuie sa mearga exlcusliv la caini si sa se vada ca se face ceva. Trebuie facut un contract in care Primaria si SOS Dogs se obliga sa faca aia si aia si aia. In caz contrar, sunt trasi la raspundere. Si acei oameni care isi iau un caine sau o pisica trebuie invatati cum sa-si trateze animalele, nu doar sa li se ia banul. Niste cursuri de informare ar fi foarte ok si atunci nu cred ca s-ar mai pune problema asta.

  Din fericire pentru noi, cainii sunt animale extraordinare si ne accepta asa cum suntem, cu bune si cu rele.

  @TheFua 100 ron e mult? Fii serios. Sunt atatea loc-uri de munca bine platite in Oradea si noi stam si ne plangem de 100 ron? Aici e vorba de lenea si “neputinta oamenilor” nu de bani. Pentru animalul ala trebuie sa faci orice ca sa fie ok. Daca nu poti, atunci nu ti-l lua pe cap. Multi privesc animalele doar ca si pe niste animale de companie nu ca si pe niste fiinte, care traiesc si ele pe aceasta planeta.

  Pedigree-ul e important pentru expozitii si expozitii si concursuri. Acolo conteaza din ce familie se trage cainele, ce campioni sunt samd. Aici nu e vorba de asa ceva. Se poate dovedi ca e de rasa si daca n-are cainele pedigree. Sunt cateva medote.

  Da, ar fi ceva sa-si deschida filiale si in alte orase, dar asta depinde de ei sau de romanii care ii vor convinge sa faca asta.

  o zi excelenta

  • “Sunt atatea loc-uri de munca bine platite in Oradea si noi stam si ne plangem de 100 ron?” Vreau sa-ti fac o mica corectura, locuri nu ‘loc-uri’ si lei nu ron. In alta ordine de idei zi-mi si mie niste locuri de munca bine platite in Oradea ca am nevoie de unul. Eu mi-am cautat timp de 2 ani jumate si de abia mi-am gasit unul de necalificat.

  • P.S. Cainii comunitari ar trebui eutnasiati si cu asta basta. Stiu, costa mai mult, dar rezultatul se observa imediat decat sa astepti sa imbatraneasca si sa moara cainele sterilizat si astfel nici nu mai poate musca. De exemplu, in cartierul Nufaru am vazut vreo 4-5 haite a cate 7-8 caini, inclusiv in Parcul Seleus isi au “sediul” vreo 10 bucati si, e o placere pentru parinti/bunici sa iasa cu copiii/nepotii p[rintre caini.

 • Cred ca in momentul in care se va lua o decizie vor trebui avute in vedere toate categoriile sociale implicate; ori eu sincer nu vad persoanele ce tin la curte un caine – doi, in lant si ii hranesc cu laturi sau coji de paine, sa fie dispuse sa ii sterilizeze/microcipeze/trateze cu anticonceptionale sau mai stiu eu ce. Se va ajunge la cresterea numarului de abandonuri si, ca de fiecare data din pacate, tot animalele vor avea de suferit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.