Top 10 locuri care merită vizitate în România

Anca a fost prima care a scris despre top 10 destinaţii #dinRomania. Încă n-am ajuns în toate locurile respective, dar nici n-au intrat zilele-n sac. Ei, totuşi îţi pot recomanda 10 locuri frumoase din România pe unde am ajuns şi care m-au fermecat. Pentru că drumurile nu m-au dus prin Maramureş sau prin Moldova, îţi arăt câteva dintre cele mai frumoase locuri din Ardeal (şi Banat).

10. Peştera din Româneşti, jud. Timiş

E una dintre puţinele peşteri unde se ţin concerte simfonice şi de muzică rock. Peştera e mică, însă acustica e incredibilă. Puţinii lilieci care dorm agăţati de tavan sună de parcă ar fi câteva sute, datorită acusticii, fireşte. Drumul până la peşteră e plăcut, asta dacă nu prinzi o zi ploioasă. Copacii sunt marcaţi până la intrare, practic nu te poţi pierde nici să vrei! Iar de îndată ce ieşi din peşteră şi urci dealul, te poţi bucura de câteva privelişti superbe. E chiar frumoasă zona, păcat că mulţi oameni sunt mai orientaţi spre distrugere, decât spre conservare. În imagine e Dâmpul lui Filip, după ce ieşi din peşteră şi urci micul deal.

dampul lui filip pestera romanesti

9. „Craterul” de la Betfia, jud. Bihor

E un loc îndrăgit de amatorii de off-road (deÅŸi e cam interzis), pentru teambuilding-uri (acolo am făcut rapel ÅŸi ne-am dat pe tiroliană anul trecut) ÅŸi pentru a frige slănină cu ceapă, ceea ce n-am mai făcut de vreo 2 ani. 😀 După ce-ai ajuns sus, lângă observator, poÅ£i cuprinde cu privirea Băile Felix ÅŸi o mică parte din Băile 1 Mai, precum ÅŸi satul Betfia. După ce cobori de la „crater”, poÅ£i vizita ÅŸi RezervaÅ£ia Naturală Pârâul PeÅ£a, loc unic în Europa.

„Craterul” de la Betfia face parte din rezervaţia naturală paleontologică Dealul Şomleu, şi e de fapt un aven cu o adâncime de 86 de metri, puţul având o cădere aproape verticală de 54 de metri. În zonă i se spune „crater” întrucât odinioară, pe versantul sudic, funcţiona o carieră de calcar. În cadrul rezervaţiei au fost descoperite, în 13 puncte fosiliere, nenumărate fosile de reptile, amfibieni, păsări şi mamifere. O imagine din observator:

betfia

8. Peştera Scărişoara, Gârda de Sus, jud. Alba

E un loc fenomenal! Coborârea în cei 48 de metri ai avenului se face pe scări înguste (de aceea e indicat să-ţi iei încălţări care nu alunecă), iar odată ajuns jos, te sfătuiesc să închizi fermoarul bluzei. E rece, temperatura ajunge la 1-2 grade Celsius, din câte povestea ghidul. Are o lungime de 720 de metri şi o adâncime de 105 metri. Peştera e amenajată, însă nu m-aş risca să merg acolo cu prunci sub 10 ani.

ghetarul de la scarisoara

7. ÅžuncuiuÅŸ, jud. Bihor

Prima dată când am fost la ÅžuncuiuÅŸ aveam 16 ani ÅŸi fusesem acceptată într-o tabără de fete. Tot atunci am făcut rapel pentru prima dată. Nu cred că voi uita vreodată groaza ce m-a apucat când, după ce am urcat pe stâncă, m-a pus Necuratu’ să mă uit în jos. Câteva clipe mai târziu reuÅŸeam să mă adun ÅŸi să-mi demonstrez că pot să cobor de pe stâncă ÅŸi fără să mă panichez. Åži-am reuÅŸit. Ce-i drept, oamenii care Å£ineau frânghiile aveau ÅŸi experienÅ£a persoanelor fricoase. ÃŽn zona ÅžuncuiuÅŸ am vizitat mai multe peÅŸteri, printre care PeÅŸtera Unguru Mare ÅŸi PeÅŸtera Vadul CriÅŸului. Dacă vrei să te cazezi, alege să stai la căsuÅ£e. Iar după ce ajungi sus pe munte, nu uita să-Å£i iei aparatul foto cu tine, priveliÅŸtea e incredibilă. Dacă mergi cu familia, atenÅ£ie la CriÅŸul Repede. Apa nu e adâncă, însă e rapidă ÅŸi plină de vârtejuri.

Suncuiusfoto: http://www.speoarta.ro

6. Salina de la Turda, jud. Cluj

Ţi-am mai povestit de Turda şi de navele extraterestre de acolo. E chiar impresionant locul! Mi-a plăcut mai mult decât salina Praid, care deşi e mai mare, încă evocă perioada comunistă. În salina de la Turda te poţi plimba cu barca pe un lac sărat, aflat în interiorul salinei.

lacul sarat din salina turda

5. Balvanyos, jud. Covasna

Aici am fost acum vreo 4 ani, la un teambuilding. Era septembrie, pădurea de foioase începea să dea „haina” verde pe una mai arămie. Drumul până acolo e pe placul oricărui amator de curbe şi serpentine. Şi dacă tot ai ajuns până la Balvanyos, poţi da o fugă până la lacul Sf. Ana, care-i la 10 km. Imaginează-ţi că-n fiecare dimineaţă, cât am stat acolo, am văzut astfel de peisaje:

balvanyos

imaginea superbă am împrumutat-o de pe hotelbalvanyos.ro

4. Porolissum, Moigrad, jud. Sălaj

Castrul roman, devenit ulterior capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C., a avut un rol important în timpul împăratului Traian: de a apăra principalul loc de trecere prin munţii Carpaţi. Drumul roman încă există, într-o stare mai bună decât şoseaua din Orăşeni, de exemplu. Câteva panorame marca Zdeto găseşti aici!

porolissum

3. Transfăgărăşan

Bine, nu e un loc de vizitat însă e o şosea pe care trebuie să mergi măcar o dată în viaţă. Şi dacă tot ai „făcut” transfăgărăşanul, trebuie să te opreşti pe la Bâlea lac. Să vezi oglinda munţilor.

transfagarasan iunie 2011

2. Cetatea Alba Carolina, Alba Iulia

Am rămas gură cască văzând ce bine arată cetatea din Alba Iulia. De altfel, habar n-aveam că-n acel oraş mic, dar important dpdv istoric există o cetate atât de mare care invită românii să-şi cunoască istoria. Cel mai probabil voi scrie un post separat despre  cel mai impresionant loc vizitat în Redescoperă România. Fotografii reuşite găseşti şi aici.

cetatea alba carolina

1. Transalpina

Prima dată când am auzit de Transalpina, nu m-am gândit că mă va impresiona atât de mult. Poate mi-a plăcut pentru senzaţia de a fi „cu capul în nori”, poate pentru că e un drum bun, cu multe curbe şi peisaje incredibile. De altfel, cred că e o şosea care arată cât de frumoasă poate fi ţara asta, la fiecare urcuş ai ce vedea. Şi dacă tot ai străbătut Transalpina, nu strică să te opreşti la Rânca, o staţiune mică şi cochetă care promite multe.

Şi pentru că ar trebui să fie leapşă, o dau mai departe Ioanei, că ştiu că are câteva locuri de recomandat din România. Iar cei care vor prelua leapşa mai departe, vor primi un cadou din partea echipei Redescoperă România.

transalpina

11 thoughts on “Top 10 locuri care merită vizitate în România

  • Cum ziceam, n-am ieÅŸit din Transilvania ÅŸi Banat. Doar pe la vecini am mai fost în vizită… Avantajul de a locui lângă graniţă.

 • Daca ar fi de vazut ceva ar fi: Marele canion, cascada Niagara, Route 66… ia stai aste toate sunt in State…Hmmm pai poate daia vreau eu sa plec… In românica am vazut cam tot ce trebuia. Nesimtire, Aroganta, prost gust, Manele, gropi, praf, mizerie … sa continui?

  • Ar trebui sa vezi si lucrurile frumoase care te inconjoara,nu numai mizeriile despre care ai scris…iar in Romania ai ce vedea,numai ca nu stii sa apreciezi ceea ce iti ofera natura,fara a trebui sa-i dai nimic in schimb!Deschide-ti ochii!Avem o tara frumoasa,daca stii sa o vezi cu-adevarat!

 • De notat! De notat! De notat! De notat! De notat! De notat! De notat! De notat! De notat!

  Că nu am fost din lista ta decât pe Transfăgărășan și eu încă am plăcerea de a călători prin România.

 • buna,
  pacat ca nu recomanzi decat locuri din jumatatea vestica,Romania e la fel de frumoasa si in estul ei,din pacate oameni care nu stiu decat sa distruga sunt si aici,poate chiar prea multi,dar unde nu sunt?
  eu as mai adauga-Bucovina,Cheila Bicazului,Portile de Fier,Delta Dunarii,Cetatea Tg.Neamt,.

  • Mă citez: „drumurile nu m-au dus prin MaramureÅŸ sau prin Moldova”. Dacă n-am fost niciodată pe acolo, cum să recomand zonele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.