Ziua 2, Redescoperă România: Boul Înstruţat şi Porolissum


traditie de rusalii in caianu mic
Scriu pe grabă, că imediat plecăm în a 3-a zi prin Transilvania. E ora 7 dimineaţa şi m-am trezit cu gândul că-s la Porolissum, în vremuri când cetatea e încă funcţională şi toată lumea din jurul meu roieşte cu treburi. Într-un colţ femeile gătesc nişte pui la proţap, în timp ce altele dansează îşi învaţă pruncile să asculte de bărbat, iar pruncii urmăresc foarte atenţi bărbaţii care se antrenează.

Desigur, toată imaginea asta mi-a fost creată de filmele americane care încearcă să ne readucă în atmosfera anilor trecuţi, însă adevărul e că atunci când eşti la Porolissum te gândeşti, oare cum o fi fost?!

Înainte de Porolissum am fost la Căianu Mic, să vedem tradiţia boului înstruţat. Anul acesta boul a fost, de fapt, o vacă. Scrisesem pe twitter că o vacă va hotărî starea civilă, maritală, a unei fete din Căianu Mic. Tradiţia spune că localnicii trebuie să dichisească un bou pe care apoi îl vor lăsa liber prin sat, iar fata care-l prinde, se va mărita în anul acela. Mai în glumă, mai în serios, o fată va prinde un bou ş-apoi se va mărita.

În Căianu Mic pruncii erau cei mai fericiţi de evenimentul ăsta, ţopăiau nestingheriţi de cele 20 de persoane îmbrăcate în tricouri albastre, înarmate cu aparate foto şi video, care-i bliţăiau şi fotografiau la foc aproape continuu. Mai mari emoţii a avut viţica.

Ziua de ieri a fost una lungă, incredibil de lungă. Åži s-a încheiat în cel mai frumos mod: cu o cină excelentă gătită de Adi Hădean. Săru’mâna pentru masă, c-a fost bună ÅŸi gustoasă!

Poze mai deseară sau mâine, încă nu am apucat să procesez cei 1.8 GB de poze făcute ieri.

Redescoperă România este un proiect Petrom, realizat împreună cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela45 şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Galeria foto e aici!

6 thoughts on “Ziua 2, Redescoperă România: Boul ÃŽnstruÅ£at ÅŸi Porolissum

  • Da’ frumos te-ai strambat in clipu’ lu’ Razvan! 😛 Proceseaza pozele pe repede-inainte si publica macar 3-4 la articol.
    “Romania e frumoasa, pacat ca-i locuita!”, desi e un cliseu o sa vezi ca-i adevarat!

    • :))) N-ai văzut ce fain a prins Mugur zmeul lui Augustin? Sau pe Cătălin cum Å£opăia să intre la timp în cadru pentru poza de grup? Ori pe mine urlând, la finalul clipului, Iuhuuu?!:))) Cine se ÅŸtie cunoaÅŸte, iar Răzvan e un maestru!

    • Nu cred, am fost azi pe la ScăriÅŸoara, ArieÅŸeni, dar prin PadiÅŸ nu cred că vom ajunge. Oricum, în drum spre ScăriÅŸoara am văzut câteva peisaje incredibile! Nu credeam că în România pot exista astfel de peisaje.. Recunosc, nu prea sunt umblată prin Å£ară…

  • Păcat. Zona PADIȘ e cea mai frumoasă din È›ară. Și nu o zic doar pentru că am fost de vreo 60 de ori pe acolo. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.