Amintiri din copilărie: Diascopul și diafilmele!

E vechi, sigur are mai mulți ani decât mine și a văzut sute de imagini – diapozitive. A venit la pachet cu mult prea multe fotografii de propagandă comunistă, că așa era … moda! Aparatul ăsta – diascopul – e Made in the URSS și după 3 decenii de când a ieșit pe ușa fabricii, împachetat într-o cutie groasă, încă mai funcționează. Diapozitivele sunt, majoritatea, din 1976, din colecția „Copilărie fericită”. Lista de imagini cuprinde diverse vizite de-ale tovarășilor Elena și Nicolae Ceaușescu în școli, evenimente la P.C.R, diafilme care înfățișează conduita în societate etc. Nu lipsește nici seria de imagini cu … Moș Gerilă! :))

colectia copilarie fericita
diascop si diafilme

Diafilmele cu povești au fost rulate de sute de ori. Uneori ne făcea mami pancove umplute cu gem de prune și ne adunam aproape toți copiii de pe scară și ne uitam la povești. Însă fotografiile cu tovarășii abia au fost văzute o dată. Cel puțin în ceea ce mă privește. Nu-mi plăcea să privesc niște imagini cu necunoscuți, mă plictiseam și adormeam. Am copilărit în anii ’90, și deși sunt născută imediat după jumătatea anilor ’80 nu-mi amintesc detalii despre cum arătau cei dintâi cizmari ai țării.

diafilm

În copilărie, când se strica televizorul (și dihania neagră, care-mi electriza părul când o ștergeam de praf, se strica tot la câteva luni!), diascopul îl înlocuia destul de bine. Așa am ajuns să cunosc povestea lui Cuore și am învățat povestea punguței cu 2 bani, încă dinainte de a învăța să citesc. Am avut multe diafilme în rusă pe care ni le mai traducea mami când avea timp.

film

Apoi am descoperit poveștile radio. La început ascultam poveștile de la Radio România, apoi odată cu apariția postului de radio local, ajunsesem să îndrăgesc vocea caldă a doamnei care spunea poveștile. Nu mai știu cum o cheamă, cine era, dar aș recunoaște acea voce și azi, dacă aș auzi-o. Probabil din același motiv ador să ascult audiobook-uri, chiar dacă nu-s în limba română.

Vă mai amintiți de diafilme?

3 thoughts on “Amintiri din copilărie: Diascopul și diafilmele!

 1. Radu

  Eu imi mai amintesc, si cred ca mai am acasa si diafilme, dar diascopul s-a stricat, sau mai bine zis s-a ars becul si nu gasesc nicaieri 🙁

  Reply
 2. Roscata

  Avand 23 de ani eram mica cand inca mai erau la moda, asadar imi aduc aminte vag de ele. Dar tin minte ca aveam. Mama le tinea in cutii si mereu ne uitam prin ele cand aveam timp :).

  Reply
 3. lore

  sa ma anunti cand vrei sa-l donezi!
  odorul de 4 ani se va bucura de el, la fel si copiii de la pregatitoare! 😀
  (am avut si noi, insa in ianuarie 1990 verisorii mei emigrau in Australia, asa ca mama a considerat ca diafilmele si aparatul de redare ar putea fi un cadou frumos pentru ei. am aflat apoi ca nu le-au putut lua in bagajul de mana, nici in cel de cala, iar copilul vreunui vames s-a bucurat de diafilmele noastre cumparate din micile economii de la librarie. ce-mi mai placeau fabulele pe pereti! sau El-Zorab! de fiecare data plangeam de mila bietului cal! de atunci am aflat ce inseamna egoism! 😀
  trebuia sa fiu egoista, sa fac o criza de tantrum si poate diafilmele mele ar fi fost admirate de piticot cum

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.