Cât de mult îți prețuiești munca?

Dacă întrebi un străin (englez, american, australian etc) despre un proiect la care a lucrat, străinul îți va începe un mic discurs cu o propoziție pozitivă, care îți va întări încrederea în acel proiect.

„It was aswesome, amazing. We worked really hard, it was so much work but it was all worth it. I’ve had a good team, we’ve had our ups and downs, our little arguments, but the result was all that mattered and we are so grateful for every support we got”.

Propoziția de la început, pozitivă și încărcată de emoție, descrie cât de entuziasmat e omul de acel proiect, câtă încredere are în munca sa și în rezultate. Deși sunt sigură că în spatele aparențelor s-a confruntat cu tot felul de probleme, de lipsuri, la final omul scoate în evidență doar ce-i mai bun din proiect. Și-ți transmite mesajul că a făcut o treabă bună, că are încredere în experiența și munca sa.

Dacă întrebi un român (generalizez pt că m-am lovit prea des de mentalitatea asta la români) despre un proiect la care a lucrat, îți va răspunde sub forma:

„Vai, cât am lucrat și ne-am spetit. N-am dormit o săptămână, ne-am bătut capul cum să facem, apoi nu știu care din echipă s-a tras pe cur, și noi am muncit să-l acoperim, atât de mult am lucrat încât acum nu mai suntem buni de nimic. Sper să le placă și oamenilor ce am făcut, că am muncit foarte mult.”

Răspunsurile sub forma asta nu-mi transmit deloc încredere în proiect. Nici în munca ta. Dacă alegi să te plângi că ai muncit, în loc să-ți lauzi proiectul, ceva-mi spune că tu nu ai încredere în proiect. Spune-mi cât de entuziasmat ești de acel proiect, spune-mi cât de mult contează pentru tine, în loc să te plângi că ai avut mult de muncă.

Sau nu? 🙂

1 thought on “Cât de mult îți preÈ›uieÈ™ti munca?

  • Chiar contează modul în care îţi începi “discursul” despre un proiect. S-ar putea să fi muncit mult la el, dar contează mai mult rezultatele ÅŸi pasiunea investită decât replici de genul “credeam că nu mai termin niciodată”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.