Despre Carmina Burana, Gigi Căciuleanu și pasiune :)

Din motive de precauÈ›ie rutieră, ieri dimineață am ajuns cu 5 minute mai târziu la întâlnirea cu artiÈ™tii Toamnei Orădene. Ne-am văzut cu Gasparik Attila (director general), Monica Ristea, Cristina IuÈ™an, Bordas Attila (actori), LaurenÈ›iu Blaga (asistent regie). Adică cei care fac parte din spectacolul „Carmina Burana”. A fost pus în scenă la Toamna Orădeană. Am prins din zbor discuÈ›iile È™i am remarcat pasiunea cu care vorbea Monica Ristea despre Gigi Căciuleanu: „Gigi e un filozof, dincolo de uriaÈ™ul său talent de coregraf, profesor È™i dansator, e un filozof. […] E uimitor, uluitor cum reuÈ™eÈ™te să se miÈ™te aÈ™a, să transmită asemenea emoÈ›ii, să conceapă un asemenea spectacol È™i să le facă pe toate la vârsta sa”.

Monica Ristea

Povestea atât de entuziasmată despre Gigi Căciuleanu și spectacolul Carmina Burana, încât a reușit să transmită ideea că nu trebuie ratat evenimentul de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Ei bine, după ce l-am văzut trebuie să recunosc: m-a cucerit spectacolul! Muzica, vocile, coregrafia, transmit niște vibrații greu de descris. Într-adevăr, limba latină e doar un pretext în acest caz. În copilărie am urmărit adesea piese de teatru coregrafic din alte țări, firește, și pe atunci mă întrebam: de ce stă lumea pe scaune când actorii dansează pe scenă?! Eh, întrebări de copilă de 10 ani.

Spectacolul de teatru coregrafic „Carmina Burana” te face să uiți de tine pentru câteva zeci de minute. Pe toată durata evenimentului, fără să înțeleg de ce, îmi venea să dansez alături de actori. Se mișcau cu grație, cu armonie, în sincron. Deși e un spectacol despre soartă, viață, prietenii și iubire, io m-am lăsat purtată de muzică și de dans, uitând de simbolistică.

Carmina Burana la Toamna Oradeana 2012

Uneori soarta, simbolizată printr-o roată uriașă, se nimerește în favoarea noastră și ne găsim ușor rostul, partenerul, prietenii, rolul în societate. Alteori trebuie să repetăm căutarea (dansul, învârtitul roții) până când norocul ne surâde sau până când roata se oprește și-n dreptul fericirii, al împlinirii materiale ori sufletești. Până la urmă, căutarea asta e un proces personal, dependent într-o mică măsură de ceilalți și într-o mare măsură de noi și de reacțiile noastre. Nu știu să fac recenzii de spectacole, am văzut prea puține până la vârsta asta, încă n-am scăpat de timiditatea cronică ce mă năpădește atunci când vine vorba de a discuta cu un artist, încă nu-s pregătită să scriu pe blog la nivelul la care pot scrie. Dar ce știu e că trebuie să vedeți spectacolul „Carmina Burana” de Gigi Căciuleanu.

o fortuna la Toamna Oradeana 2012

„Publicul nu știe foarte multe despre dansul contemporan. Poate e de datoria creatorului să-l educe în acest sens, nu știu. Dar ce știu e că spectatorul trebuie educat în arta teatrală”, a spus Laurențiu Blaga. Nici eu nu știu a cui e datoria de educare în a aprecia arta. În definitiv, cred că-i o chestiune delicată ce ține de fiecare dintre noi, de dorința de a afla mai multe, de a cunoaște mai multe. În ceea ce mă privește, merg la aproape orice tip de spectacol am ocazia. Pentru că acum, cât sunt tânără și lipsită de frustrările care vin odată cu vârsta sau cu mediul în care trăiesc, învăț să fiu tolerantă și deschisă, să privesc lucrurile și din alte perspective.

Toamna Oradeana 2012

Mai vreau să văd piesa asta o dată. Sau de 2-3-5 ori. „E fascinantă nevoia publicului de a revedea spectacolul de 5,6 ori”, ne-a spus Monica Ristea, întrebată fiind despre publicul din Târgu Mureș sau Sibiu. Și așa e!

Anul viitor mi-aș dori să văd la Toamna Orădeană „D-ale noastre”, spectacolul de teatru coregrafic conceput tot de Gigi Căciuleanu, dar pe baza operelor lui I.L. Caragiale.

fotografiile reușite sunt realizate de băieții de la dreamstudio.ro

3 thoughts on “Despre Carmina Burana, Gigi Căciuleanu È™i pasiune :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.