Despre hainele din vâscoză

De fiecare dată când merg la cumpărături de haine, ajung acasă fie deprimată de puținele produse care mi se potrivesc, fie șocată de prețurile aberante pentru haine din materiale proaste. De exemplu, încerc să nu cumpăr haine din vâscoză. E, probabil, cel mai prost material pentru un obiect vestimentar. E genul de material care e fin și plăcut la atingere, pentru a te convinge să cumperi. Dar după 3 purtări, haina e toată scămoșată, iar dacă nu e vopsită cu o soluție bună, se decolorează pe piele. Am pățit-o cu o bluză neagră care mi-a făcut pielea movulie.

Astă toamnă mi-am cumpărat din Zara un jerseu din 95% vâscoză. L-am cumpărat pentru că rochia pe care o am e cu spatele gol, iar pentru nunta din iarnă îmi trebuia ceva albastru (să se potrivească la pantofi și geantă) care să-mi acopere spatele dezgolit. Respectivul jerseu era ideal. Am strâns din dinți când am văzut că-i din vâscoză, dar n-am avut de ales.

Bun. N-am mai mers la nuntă până la urmă, dar am purtat jerseul. Doar nu era să-l țin în dulap. După 3 purtări (și nu exagerez), jerseul e tot scămoșat pe margini și sub braț, unde se freacă brațele de trup. Nu e singura experiență negativă legată de hainele din vâscoză. Am mai avut bluze din minim 80% vâscoză și toate au avut viață scurtă: după câteva purtări și 2-3 spălări, bluzele au devenit pijamale. Mi-era jenă să ies din casă cu o bluză scămoșată în toate zonele esențiale.

Când merg la cumpărături, io-s aia care întotdeauna caută întâi eticheta pe care scrie compoziția materialului. Nu mă sfiesc să dau 150 de lei pe o rochie, dar numai dacă știu că e dintr-un material care nu se distruge după câteva purtări. În H&M am găsit multe rochii frumoase, dar calitatea materialelor lasă de dorit: 80%, 90% vâscoză, cu 3-4-10% bumbac. Și e caz fericit când e măcar un mic procent de bumbac, de obicei combinația e vâscoză și elastan.

Pentru mine cele mai proaste țoale sunt cele aduse din Italia (italienii au obiceiul de a cumpăra haine din bazar și de a le vinde la supra preț în România), iar printre cele mai bune sunt cele făcute în România. Am pantaloni de trening și maiou de vară din bumbac, ambele făcute în România, și nu s-au decolorat, nu s-au lălăit, nu s-au scămoșat. Deși le-am cumpărat acum 2 ani și le port mereu pentru că-s haine comode.

De dimineață am analizat oferta de haine din magazinele online. Mi se pare aberant să dau 150-200 de lei pe o rochie 95% din vâscoză. E ca și cum aș arunca 200 de lei pe fereastră pentru că rochia aia va deveni cârpă de spălat pe jos după câteva purtări.

De asta nu cumpăr haine de pe internet! 🙂

25 thoughts on “Despre hainele din vâscoză

  • Doar cateva am luat dar mereu sunt cu ochii dupa rochii si “oferte”. La materiale nu ma pricepeam deloc de asta ma bucur ca ai scris despre vascoza.

    • Cu plăcere 🙂 ÃŽÈ›i spun un secret: am lucrat ca vânzătoare într-un magazin de haine pentru femei, când aveam 19 ani. Am învățat o mulÈ›ime de lucruri despre haine È™i materiale în perioada aia.

  • Din pacate, mai nou calitatea tuturor produselor e indoielnica pentru ca trebuie sa cumparam, sa cumparam – suntem consumatori nu detinatori de lucruri de calitate. 🙁 In schimb am un tricou de bumbac facut undeva prin anii ’80 la care inca sta gatu'” cum trebuie. 🙂

  • Pana nu mi-am luat un tricou care eu chiar credeam ca e investitia verii , cel mai subtire tricou pe care il aveam , nu m-am invatat :)). Nu mai stiu cat la suta e vascoza da mor de cald in el de zici ca are straturi invizibile de blana…

  • Nu te supara, dar cand ai spus Zara … ai spus tot. Hainele de la ei sunt de cea mai joasa calitate. Daca tot discutam despre materiale hai sa analizam articole vestimentare de la case de moda sau de la niste producatori mai “spalati”. Zara. Bershka, Pull and Bear, Inditex-ul, sunt categoria junk.

    • Andrei, am avut haine din vâscoză cumpărate din magazine mici, de cartier. AcelaÈ™i lucru l-am pățit: s-au scămoÈ™at după câteva purtări.
      Încercam să exemplific de ce n-am să mai cumpăr haine din magazinele brandurilor cunoscute.
      Nu am haine de la case de modă, nu-mi permit să dau 4000 lei pe o rochie, spre exemplu. Ăsta e unul din motivele pentru care designerii locali reușesc să-și dezvolte afacerile: fac produse limitate, de calitate și la prețuri accesibile.

  • Si italienii au si ei categoriile lor. Recunosc ca nu esti singura care se uita la eticheta, insa ma uit din alte motive cum ar fi ca nu imi place sa se electrizeze pe mine.
    Marfa italiana, autohtona, este de calitate si la un pret destul de mare. Sunt si ei invadati de chinezarii si ce se cere in ultimul timp pe piata. Insa cei care isi respecta traditia sunt ca si in Romania: calitate! Si mai au ceva … design in sange.

  • buna
    probabil ca ti s-au scamosat hainele din vascoza deoarece le-ai spalat ! in general hainele din vascoza se curata doar chimic. in contact cu apa ele se strica si se scamoseaza foarte repede. eu am fusta din vascoza 100% de 3 ani arata superb, e captusita si nu are nimic. In apa nu a fost bagata niciodata. E adevarat ca si calitatea vascozei difera. Si chiar cred ce ai patit pt ca si eu am patit asa cu vreo doua piese vestimentare. Insa nu toata vascoza e de evitat 😉 !

  • Eu de cate ori mi-am cumparat haine din vascoza,nu am avut nici o problema! Au ramas la fel de fumoase,chiar si vreme de 3 ani. Spal la programult DELICAT toate hainele din material fin,in afara de sacouri si paltoane,astfel,nu intampin absolut nici un fel de problema. Vascoza nu este un material de proasta calitate,depinde doar de noi sa stim sa intretinem aceste haine.

    • si eu am o bluza de vascoza 100% din new yorker care este superba! s-a pastrat bine la spalari, chiar nu am observat vreo scamosare. e una din bluzele mele preferate. o spal la masina de spalat, max 40 grade.

  • Hainele de vazcoza sunt foarte frumoase am niste pantaloni super din 70% vascoza si o bluza din 95%vascoza , nu trebuie niciodata spalate la masina ,trebuie spalate in apa rece si nu stoarse ,hainele de genul asta trebuie presate si puse la stors daca vrei sa le ai pentru o perioada mai lunga de vreme.

  • Vrau sa va cer un sfat, hainele de noapte din vascoza si microfibra merita achizitionate. Asa cum spui sunt cam scumpe intre 150-200 lei si nu stiu daca sa dau banii sau nu.

    • Eu mia-m cumparat in timp mai multe rochii si bluze de pe http://www.kalimeramark.ro din microfibra si chiar polyester (pt ca eu prefer modelele deosebite si colorate). Sunt materiale ff bune, de mare calitate, se vede cand le pui pe piele, au rezistat in timp la purtat/spalat si sunt f fine si placute. Eu cred ca si materialele sintetice au calitatile lor. Intr-o microfibra de calitate nu transpiri si te simti excelent. De vascoza nu stiu ce sa zic.

  • Articolul tău mi-a tras un semn de alarmă. Am avut multe experienÈ›e neplăcute cu hainele de firmă È™i nu aÈ™ mai vrea să se repete. Am cumpărat de la Zara topuri care acum sunt jucării pentru pisoii mei È™i fuste de la Bershka pe care cred că le mai am pe undeva prin fundul dulapului din cauză că s-au scămoÈ™at îngrozitor. Nu È™tiu de unde să mai comand. Am devenit recent fidelă la H&M È™i sunt mulÈ›umită, dar, te rog, îmi mai poÈ›i recomanda niÈ™te firme de haine de calitate? MulÈ›umesc. 🙂

  • salut ce sa zic am cumparat un fes de viscoza sint fericit la atingere acum nu stiu cit tine . e negru si chiar absorbant ok de traspiratie poate e bun la haine nu stiu cit tine cred ca nu am avut asa ceva niciodata .astept sa ma lamuresc si eu va multumesc.

  • stil.acasa.ro/stil-feminin-57/ce-trebuie-sa-stii-despre-tesaturile-hainelor-tale-8973.html

    vascoza este un material sintetic, poliester ..

  • Vascoza este cel mai prost material??? Ma faci sa rad! Atunci ce am putea spune despre poliester???? Hainele din vascoza, in general, daca stii cum sa le cureti, se mentin foarte bine. Eu am haine din vascoza si sunt multumita de felul in care s-au pastrat. In schimb, sa nu vad hainele din poliester, transpiri foarte tare in ele.

  • AM COMANDAT O ROCHIE DE LA MAXINE…DIN VASCOZA SI ELASTAN PRODUCTIE POLONEZA.. E SUPER MATERIALUL CACI NU TRANSPIRI IN EA SI TE SIMTI CONFORTABIL… DE SPALAT DOAR IN APA RECE SI NU STOARSA CU PUTERE

  • Eu imi dau silinta sa am numai haine de bumbac, exceptie fac gecile de fas. Dar vara trecuta mi s-au aprins calcaiele dupa niste pantaloni de pijama (nah si eu, e singura piesa momentan din acest material pe care o detin) de la Tommy H, din vascoza 100%. M-am riscat, erau prea draguti. Au cateva purtari si spalari si sunt ca noi. Acum stau si ma gandesc la ce zici tu si ori vascoza asta e pe categorii de calitate si H&M foloseste d’aia low, ca de nu ar da nimeni 200-300 lei pe o pereche de pantaloni de pijama de la ei ori nu folosesc vascoza.

  • in primul rand vad atata amar de oameni.mai correct spus de femei care nu stiu ca la ce se refera se numeste viscoza si nu altfel .Se fabraca din stuf,fill de bumbac pe care il imita fiind fibra naturalaSe comporta ca bumbacul dusmanul comun fiind apa.

  • Normal ca H&M si Zara , ca sa poata sustine chiriile magazinelor din mall.uri, au adaosuri de 500 la suta. Din ce material calitativ vreti sa fie? O rochie la 150 de lei, inseamna ca au dat pe ea 30 de lei. Normal ca acea viscoza este de cea mai proasta calitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.