Despre lene ÅŸi limite

O mare problemă a omului e că nu vrea sau îi e lene să gândească pentru el. Îi e lene să-şi pună întrebări. Îi e lene să caute informaţia până la sursă. Îi e lene să gândească logic. Ia de bun orice os aruncat de mass media, de prieteni, de rude. Şi pe osul ăla roade până când face spumă la gură. Nu rezolvă ceva, dar măcar s-a agitat și asta-l ajută să doarmă mai liniștit. Roade pentru că nu vrea / nu poate să vadă că există şi altceva, o altă explicație, în afară de osul ăla.

Și aÅŸa se limitează …

Sigur, poate fi și cazul când omului îi e frică de raţiune. Pentru că în ultima perioadă parcă orice acțiune a devenit emoţională, isterică uneori. De la publicitate, la justiţie, totul trece parcă exclusiv prin filtrul emoţiei, ajungând la proporții de isterie-n masă, filtrul raţiunii și-al pragmatismului fiind ignorat. Așa ajunge omul să se scandalizeze pentru fiecare bagatelă, pentru fiecare non-sens care devine o problemă „deosebit de gravă” pentru cel care percepe lumea exclusiv prin filtrul emoțional. Altfel nu-mi pot explica de ce, de exemplu, mișcarea anti-vaccinare a prins o asemenea amploare, de ce cineva ar prefera să asculte de o divă TV în loc de un medic specialist. Doctorul e pragmatic, diva e emoțională.

… È™i devine agresiv

Baiul e că omul știe să devină violent, rău şi nemernic de fiecare dată când e pus în faţa faptelor prezentate raţional, chiar dacă nu-l afectează direct. Refuză, pur şi simplu, să accepte că osul pe care l-a ros a fost doar o modalitate de a i se distrage atenţia de la întregul ciolan pe care l-ar fi putut avea dacă ar fi deschis ochii. Dacă ar fi pus întrebări.

Şi-apoi plânge că are o viaţă mizerabilă. Că e grele viaţa asta. Că nimeni nu-l iubeşte.

Uneori e greu să faci o schimbare mare-n viaţă. Dar abia după ce faci pasul ăsta realizezi cât de mult aveai nevoie de timpul tău şi de filtrul ăla al raţiunii.

Sau poate doar mi se pare … Pe măsură ce tot citesc cărÈ›i despre subiecte diverse, îmi dau seama cât de puÈ›ine lucruri cunosc cu adevărat.

un gard :)

4 thoughts on “Despre lene ÅŸi limite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.