Am citit recent un articol pe gândul.info despre efectele secundare ale zgărzilor antipurici care conÈ›in substanță activă diazinon. Care Diazinonul - acid fosforotioic – e un insecticid organofosforic. Dar asta nu se precizează în articol. Titlul, în schimb, sugerează că iarăși românii sunt cei mai proÈ™ti din curtea È™colii, că suntem ultimii care mai utilizăm aceste produse, în timp ce francezii le-au interzis. ÃŽnainte de a te panica, haide să despicăm firul în 4 È™i să vedem de ce nu-i bine să citeÈ™ti toate articolele româneÈ™ti traduse din ziare britanice, cum e È™i-n acest caz!
Trecând peste titlul malițios, articolul nu precizează niciun brand de zgardă care folosește această substanță, deși  autorul articolului din Daily Mail o face fără vreo reținere. Autoarea româncă nu s-a obosit nici măcar să întrebe vreun veterinar român despre aceste produse, măcar de lua o declarație vreunei autorități în domeniu despre poziția acesteia legată de problema efectelor secundare ale diazinonului asupra omului. Sunt curioasă dacă veterinarii români au cunoștințe de asemenea efecte și studii despre diazinon.
Ba mai mult, cei de la gândul.info nici măcar nu ilustrează cu vreo imagine de produs. Au luat de la britanici poza cu pruncul și câinele, uitând să se documenteze despre produsele românești care conțin acest insecticid. Sunt zeci sau sute de modele de zgărzi antipurici. Care dintre ele sunt toxice? Din câte am văzut, majoritatea oamenilor care cumpără din petshopuri  sau din piață nu se uită la ingrediente, la substanțe active, ci cumpără după buget.
Ah, costă doar 6 lei, iar cealaltă e 20 de lei? Aaaa, păi nu dau 25 de lei pe o pipetă care trebuie aplicată la fiecare 2-3 luni, mai bine-i cumpăr o zgardă cu 10 lei și-l ține 6 luni.
Cam așa gândesc mulți români care cumpără produse pentru animalele lor. Așa că articolul de pe gândul.info e incomplet și alarmist. Românii nu vor da năvală în petshop căutând substanța activă de pe zgardă. Mai ales că deseori nici măcar angajații magazinelor nu fac diferența între substanțe. Mulți vânzători știu doar că Frontline e mai ieftin decât Advantix. Și că zgarda protejează câinele de purici mai mult decât o pipetă, dar e mai puțin eficientă în cazul căpușelor.
Și mai interesant e că articolul din gândul.info nu precizează că multe zgărzi antipurici funcționează cu insecticide de tipul diazinonului. Că doar vorbim de stârpit insecte. Da, sunt și zgărzi care conțin extracte de plante, dar alea nu costă 5 lei!
Ideea e că în cazul oricărei soluții deparazitare se recomandă să te speli pe mâini după ce-ai mângâiat animalul, mai ales în primele zile după aplicare. Dacă nu vrei zgardă, există alternativa pipetelor care-s mai practice și mai eficiente, dar și nițel mai scumpe. Se aplică la fiecare 2-3 luni în funcție de greutatea animalului și-l protejează de insecte. Inconvenientul e că o săptămână câinele nu trebuie să intre în apă și trebuie să te speli pe mâini după ce l-ai mângâiat. Iar pentru pisică, dacă nu iese din casă, nu văd rostul unei zgărzi. E mai simplu să-i dai o pastiluță deparazitară la fiecare 3 luni. Că doar nu crești purici prin casă să aibă nevoie de zgardă! Dacă are acces în curte, pipetele sunt muuult mai practice, întrucât mâțele nu prea acceptă o zgardă în jurul gâtului.
Sunt foarte multe produse pe piață destinate protejării animalelor de insecte. Dacă veterinarul nu te-a sfătuit în privința produselor, deși ar trebui, cumpără de pe site-uri unde există descrieri complete. Pentru medicamente, vitamine și produse anti paraziți îți recomand petcare.ro pentru că știu că oamenii din spatele acestui site au cunoștințe de medicină veterinară și informațiile de pe site sunt mult mai bine prezentate decât pe alte saituri.
N-am scris acest articol pentru a face reclamă unui site, ci pentru a atrage atenția că nu tot ce scrie în mass-media e musai corect. Mă enervează articolele alarmiste, de tipul celui tradus de redactorul gândul, pentru că-s incomplete și nu prezintă alternative, ci doar cauze.
După Frontline, e suficient 2-3 zile să nu intre câinele / pisica în contact cu apa, nu o săptămână.
Sunt veterinari care recomandă o săptămână în funcție de alți factori. De ex. dacă vorbim de un câine care are blana lungă și stufoasă.
pipetele sunt eficiente maxim 1 luna, cel putin din primvara pana la sfarsitul toamnei… tare as vrea sa vad ce pastile se recomanda pentru purici- nu m-as mai complica nici eu cu zgarzi..pipete.. oricum acele pastile de care vorbesti sunt doar pt paraziti interni.