Lost in Oradea …

Ieri, pentru a doua oară în 6 ani, am reuÈ™it performanÈ›a să mă pierd prin Oradea. De data asta prin IoÈ™ia, cartier care-mi e destul de străin. Bine că n-a fost  VelenÈ›a …

Dar să mă explic, să nu crezi că-s chiar atât de aiurită: am luat un taxi până la o anumită adresă din IoÈ™ia. Nenea taximetristu’, bătrân, m-a dus pe scurtături, a ocolit blocuri, s-a băgat prin curÈ›i interioare, pe străduÈ›e umbrite de corcoduÈ™i È™i io, neavând o memorie fotografică prea bună, n-am reÈ›inut detalii È™i repere. Că n-am mai fost prin IoÈ™ia decât de vreo 2 ori în ultimii 6 ani.

Bateria de la telefon era la 5%, o păstram pt apeluri de urgență. În caz contrar aș fi folosit google maps sau GPS-ul telefonului. Însă aplicațiile astea consumă prea mult, iar la 5% baterie am setat să nu mi se activeze vreo aplicație consumatoare de energie. Când am dat să plec de la adresa respectivă, undeva printre blocuri, parcări, pomi, pisici, căței și tomberoane, n-am știut pe unde s-o iau. Nema taxi, niciun adult prin jur. Doar niște prunci de 2-3 ani care se jucau cu puța-n nisipul din locul de joacă pentru prunci.

Stăteam în mijlocul curții interioare, pierdută în spațiu, și căutam cu privirea o ieșire la vreo stradă. N-am stat decât vreo 2 minute, că între timp priveam fascinată la o țigancă ce-și băgase plodul în cușca gunoiului menajer și-l muștruluia să ia pita, nu oasele din tomberoane. „Nu lua lebenița, că aia avem și noi”, striga țiganca nemulțumită de alegerea pruncului slăbănog. Cu o agerime de circar a ieșit prin deschizătura cuștii fără să se aleagă cu vreo zgârietură.

De îndată ce-am găsit ieșirea dintre blocuri m-am ghidat după cea mai înaltă clădire pe care-am văzut-o la orizont, dar și după fumul de la CET. Am ocolit tot cartierul, dar am izbutit și-am găsit drumul către Criș și spre casă.

Ce-am învățat cu ocazia asta? Că fumul de la CET e un bun reper, iar clădirile hotelurilor sunt și mai bune repere atunci când rămâi la dracu-n praznic pe vreo străduță pustie. De altfel, fumul de la CET se vede inclusiv din Șișterea.

2 thoughts on “Lost in Oradea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.