„Nu mai bine îţi făceai un prunc?”

themitsi doarme in patÎn vară am vizitat cabinetul veterinarului mai mult decât am fost la medicul de familie în ultimii 2 ani. Țițic iarăşi făcuse laringită, prin urmare vreo 4-5 zile a primit câte 2 injecţii-n fund. Pe care le-a suportat mult mai bine decât aş fi făcut-o eu. Sigur aş fi leşinat doar la vederea acului. Dar să nu ne pierdem în detalii.

Pe Ţiţic o duc la veterinar cu transportorul ei. De fiecare dată când ieșeam din casă se nimerea să mă întâlnesc cu vreun vecin pe scară. Fie că-i fetiţa vecinului de palier, fie că -i baba de la 1, toată lumea începe să se mâţâie în faţa cuştii, de parcă n-a mai văzut pisică.

Eh, şi cum coboram cătinel scările (că mâța-i grasă și grea la cele aproape 6 kile), dau aproape nas în nas cu vecina de la 1. Care vecină e o doamnă rotundă de vreo 60 de ani. Cred! După ce se hlizeşte la cuşcă, mă ia la întrebări: „Ce-are pisica? O duci la doctor? Şi are ce să-i facă? Şi costă mult? Şi tătă ziua mergi cu ea la doctor?”

ÃŽntrebările astea nu m-au deranjat, ba din contră, mă bucuram că cineva mi-ar înÈ›elege grija. Ce m-o scos din sărite o fost treaba cu „Ai de mine, fata me, nu mai bine-Å£i făceai un prunc? Dacă tot ai de mers pe la doctori, mai bine mereai cu pruncu, nu cu mâţa.”. Da, mai bine-mi ieÈ™eau peri albi de la grijile pentru propriu-mi copil decât să-mi fac de lucru cu pisica…

Ocazional, ÅŸi taică-meu ÅŸi părinÅ£ii lui LaurenÅ£iu ne mai aruncă pastila cu „da’ prunci nu vreÅ£i să faceÅ£i?!” De parcă ar fi aÅŸa uÅŸor să aduci pe lume un copil, să-l îngrijeÅŸti È™i să-l educi pentru a se putea descurca singur după o anumită vârstă, de parcă nu ne-ar cunoaÅŸte!

Totuşi, nu înţeleg de ce comparaţia pisică-prunc. Da, ador copiii și mi-e tare dragă Ţiţic, dar de aici până la a o considera un înlocuitor pentru un copil e cale lungă. Cred că mai degrabă poate fi un exerciţiu de menţinere a emoţiilor sub control, mai ales că io-s colerică şi nu-s nici genul de om care tolerează orice.

Ce-i cu graba asta să ne reproducem cât mai mult?

7 thoughts on “„Nu mai bine îţi făceai un prunc?”

 • Cică e cursul firesc al naturii umane. Oricum, vecina ta avea oarecum dreptate: cam aceleaÅŸi probleme le ai ÅŸi cu un copil (poate chiar mai multe)…

  • Practic mi-a reproÈ™at că merg cu pisica la doctor, în loc să fac un copil. Dar copilul È™i pisica nu se exclud reciproc, ci pot coexista împreună în aceeasi casă.

 • Mai mult sau mai putin, avand in vedere ca pisica e un “depozit” toxoplasmoza. De obicei posesoarele de pisica cam au acest virus care afecteaza o posibila sarcina sau fatul.

  • Da, poÈ›i face toxoplasmoză dacă pisica mănâncă hrană crudă (carne crudă, legume nespălate) È™i dacă nu-i deparazitată constant. ÈšiÈ›ic e deparazitată la fiecare 3 luni, nu pune gura pe carne crudă sau pe legume nespălate, iar de ieÈ™it afară nici nu se pune problema. Plus că săptămânal dezinfectez casa, insistând asupra litierei È™i a băii.
   Teoria asta cu toxoplasmoza pică. Se recomandă doar ca femeia însărcinată să nu curețe litiera pisicii. Că poți face toxoplasmoză și dacă n-ai spălat bine legumele sau fructele pe care există protozoarul. Sau dacă n-ai gătit suficient de bine carnea (mai ales dacă-i de oaie).
   Totul se reduce la curățenie și îngrijire.

 • Cum se justifica amestecul lipsit de bun simt in treburile interne ale altuia ? Ce speculanta
  atitudine, perversa…

 • Pana sa nasc am avut acvariu, hamsteri, porcusor de guineea si in plus la tara aveam grija de o gramada de animale. Dupa ce nasti e foarte probabil sa realizezi ca un nou nascut nu se intelege atat de bine cu un animal de companie. Sa te vad cum ai reactiona daca s-ar urca pisica in pat la copil si l-ar linge pe fata, sau ar lasa par pe manute, sau mai stiu eu ce. Cred ca faptul ca ai acum grija de un animal nevinovat, este demn admiratie, si in plus dezvolta intradevar si spiritul matern, insa nimeni nu ar trebuie sa te forteze sa faci si copil. E legat numai de tine si partenerul de viata. Cand voi sunteti pregatiti. Insa trebuie sa te astepti ca acel viitor copil, va avea o importanta net superioara oricarui animal de companie, si daca este in defavoarea copilui, atunci copilul devine inlocuitor pisicii…

 • Lili, iti zic acelasi lucru ca si la faza cu ingrasatu. Iti pasa prea mult de ce zic oamenii. Nu trebuie sa te enervezi. Le explici ca si pisica e o fiinta si daca vi-ati luat-o in grija trebuie s-o duceti pana la capat.

  Si eu pana acum doua luni am avut o catelusa de rottweiler si nu regret nici o clipa din cei 11 ani si jumatate petrecuti impreuna. Pentu mine a fost ca si o fetita, indiferent cine ce-ar zice. Ajungi sa pui foarte mult suflet si doar cei care au caini sau pisici inteleg acest “fenomen”.

  Cand i-am zis unui amic ca am dat 10 milioane pe operatia catelei s-a mirat si mi-a zis “cum poti sa dai atatia bani pe un caine”. Eu am zis “foarte bine, cateaua asta mi-a fost aproape la bine si la rau si m-a iubit neconditionat”. Exact asa e si cu matza ta.

  Cat despre copil, e doar treaba voastra si voi trebuie sa simtiti cand sunteti pregatiti. Trebuie sa vi-l doriti cu adevarat, Si pentru cei care nu pot avea natural copii exista cateva metode doar ca sunt mai scumpe. Nu exista sa nu poti avea copii. Daca vrei si ai cu ce poti orice.

  La faza cu toxoplasmoza totul depinde de igiena. Daca urmezi niste pasi nu exista sa ai probleme de genul asta. Ti-l recomand pe Dr Lazuran Sorin de pe Stefan Cel Mare. E foarte bun si constiincios. Rar mai gasesti ca el in Oradea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.