Avem soluții pentru Piața Unirii din Oradea?

Ieri am primit prin e-mail (merci, Tudor) scrisoarea președintelui OAR (Ordinul Arhitecților Români), Șerban Țigănaș, adresată arhitecților din Oradea și tuturor membrilor OAR *.

Domnul Țigănaș a discutat scandalul care s-a iscat în jurul Pieței Unirii din Oradea, ce a pornit de la proiectul lui Horia Gavriș care vizează modificarea proiectului inițial ales în urmă cu un an, un proiect prea „gri” pentru viceprimar. Ideea de piață publică a arhitectului bucureștean a fost anunțată de primărie în 18 iunie, nu a fost atribuită prin licitație publică și nici nu a fost supusă unei dezbateri publice. E bine că se discută, e bine că oamenii iau atitudine, dar hai să  venim și cu o soluție, transmite printre rânduri președintele OAR. Noi, românii, suntem maeștri în a „discuta discuții”, ne place să povestim și să întoarcem problemele pe toate părțile până când pierdem esențialul.

În scrisoarea sa, Șerban Țigănaș aduce aminte și de proiectul ce a vizat reamenajarea Corso-ului orădean, o bătaie de joc la adresa centrului pietonal orădean. Ar fi bine dacă n-am ajunge în aceeași situație, să ne trezim cu o piață publică unde dalele cenușii urâțesc centrul și se desprind după o mică ploaie torențială.

Discuții și soluții

PreÈ™edintele OAR îndeamnă toÈ›i arhitecÈ›ii orădeni È™i nu numai să afiÈ™eze public toate proiectele realizate pentru PiaÈ›a Unirii „pentru a permite centrarea discuÈ›iilor pe acestea, aÈ™a cum am spus È™i în 2 iulie când am încercat să catalizez în calitate de moderator dezbaterea între arhitecÈ›i È™i reprezentanÈ›ii instituÈ›iilor orădene È™i oameni din sfera culturii invitaÈ›i. OAR Bihor trebuie să fie cel care găzduieÈ™te È™i adună opiniile È™i argumentele, contribuind astfel la construcÈ›ia viziunii celei mai bune. […]

Inteligența argumentelor trebuie să dea soluția și aceste argumente nu s-au auzit încă suficient de clar la Oradea, și de aceea îi rog pe toți colegii de acolo să facă ceea ce nu au reușit până acum, să discute și să construiască. Absența sau demisia nu este nici onorabilă și nici oportună acum când e nevoie de deschidere și eforturi, ca la o predare de proiect cu termen iminent. Vă rog, stimați colegi, să vă implicați acum când e cel mai important, și dacă considerați că trebuie să vă retrageți să o faceți după ce ați rezolvat problema, după ce reușiți să consolidați direcția bună, oricare ar fi ea, dar convingător argumentată.”, precizează Șerban Țigănaș în comunicatul emis în10 iulie.

Bun, proiectul de reabilitare/restructurare/renovare a Pieței Unirii, varianta lui Horia Gavriș a stârnit controverse. Ba că-i kitsch, ba că-i prea aglomerat, ba că nu reprezintă Oradea etc. Dar oare se pot face modificări la proiect pentru a mulțumi majoritatea și pentru a demara lucrările? În definitiv, Oradea nu are o piață publică pietonală unde se pot organiza evenimente, un spațiu central cu care ar trebui să ne mândrim.

Da, e urât gestul primăriei de a aștepta până-n ultimul moment anunțarea proiectului final și de a pune presiune pe opinia publică pt a accepta proiectul pe motiv că pierdem finanțarea europeană. Din păcate, e o practică specifică politicii. Și ăsta e unul dintre motivele pentru care cetățenii nu vor avea vreodată încredere deplină în instituțiile statului.

Transparență și comunicare

Oamenii din primărie, care se ocupă de comunicare, ar putea profita de moment pentru a reface legătura ruptă dintre cetățeni, oameni de cultură și instituția publică. Să comunice clar care e viziunea Primăriei în ceea ce privește Piața Unirii, pentru că-n momentul de față nici arhitecții nu știu exact ce vor autoritățile de la acel spațiu public. Alex Sereș a scris un editorial în Revista Familia pe tema centrului, asemănând orădenii cu orașul: cu o personalitate puternică, egocentrică, fără a avea noțiunea de comunitate. Dar oare Piața Unirii i-ar face mai puțin egoiști? I-ar transforma într-o comunitate închegată?

Faptul că toate discuțiile ce vizează Piața Unirii au loc doar în spatele ușilor închise nu ajută deloc Primăria, ba mai mult alimentează zvonurile și teoriile ce anunță conspirații și spălări de fonduri.

__________________________________________________________

*Scrisoarea transmisă de Șerban Țigănaș o puteți descărca de aici!

2 thoughts on “Avem soluÈ›ii pentru PiaÈ›a Unirii din Oradea?

  • Sorry, dar nu am asemanat oamenii cu orasul. Si nu, Piata Unirii nu poate transforma oradenii intr-o comunitate. Eu vorbeam de centru in intelesul pe care il da Eliade termenului (v. regasirea identitatii). Oricum, apreciez postarea ta, e interesanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.