Ce poți să vizitezi în județul Bihor?

Înainte de a explora și vizita teritorii străine e bine să-ți cunoști țara. În ultimii ani o serie de campanii de promovare au vizat creșterea turismului intern, inițiate fie de către diverse instituții ale statului sau de companii private. Ar fi greșit să spun că turismul intern a crescut în urma acestor campanii, întrucât nu am vreo dovadă în acest sens. Dar pot spune că au ajutat la promovarea unor zone frumoase și poate prea puțin cunoscute. Scopul acestui articol e de a scoate în evidență, în stilul meu, câteva zone frumoase din Bihor pe care ar trebui să le vedeți/vizitați dacă n-ați făcut-o încă!

Buun! Trecem la comunicarea la persoana a doua, că-i mai lejeră și mai familiară. Să spunem că ai decis să vii în Băile Felix în concediu. N-ai prea multe de văzut acolo, cu tot respectul față de oamenii care muncesc și trudesc în stațiune. O plimbare pe la lacul cu nuferi, un picnic în pădure și cam atât.

Vizitează Oradea

Așa că dai o fugă până-n Oradea, că e la 7 km depărtare de stațiune. Am observat că mulți turiști străini sau români care ajung în Oradea se opresc, inevitabil, pe pietonală în Lactobar. Ok, ai văzut, ai pozat, ai mâncat, ai instagramat! Ce mai e de făcut? Momentan Cetatea Oradea e în renovare (în viitor va deveni un centru turistic ce va include cafenele și restaurante), parcul dendrologic e drăguț, răcoros și liniștit, iar la Ciuperca te sfătuiesc să urci noaptea, când se aprind luminile-n oraș. Dacă ești gurmand poate te răsfeți într-o seară la restaurantul Graf, cel mai bun restaurant din zona de vest a țării.

Buun! Am tăiat Oradea de pe lista obiectivelor din județul Bihor. Asta nu înseamnă că orașul acesta ar fi un adevărat obiectiv turistic, dar totuși e capitală de județ, e bine s-o vezi o dată-n viață.

Obiectivele din comuna Roșia, Bihor

ÃŽn excursia „Prin Bihor”, organizată acum 2 săptămâni de Euromaidec Touring, am ajuns prin câteva zone frumoase pe care ar trebui să le vezi, mai ales dacă eÈ™ti pentru prima dată în judeÈ›. Despre Ineu am povestit deja, e un obiectiv adresat mai mult persoanelor care preferă cluburile selecte È™i sporturile ce nu presupun un mare efort fizic, precum e golful. ÃŽn Vadu CriÈ™ului – o zonă frumoasă, de altfel – am ajuns acasă la doamna Juliana, unul dintre cei 3 olari care au mai rămas în sat, iar în drum spre RoÈ™ia – DamiÈ™ – întregul peisaj e spectaculos, cu multe doline È™i peisaje rustice. Dacă ai rău de maÈ™ină, cum e È™i cazul meu, îți recomand să stai în dreapta È™oferului, întrucât drumul e cu serpentine. Dacă mergi cu autocarul, cum a fost cazul nostru, nu simÈ›i la fel de tare unduirile drumului, mai ales la viteza redusă cu care am mers noi.

Știai că RoÈ™ia-i singura comună din Bihor unde toÈ›i locuitorii s-au declarat români? O comună doar cu români. Partea proastă e că-n RoÈ™ia găseÈ™ti È™i cele mai multe vrăjitoare, din câte am înÈ›eles de la prieteni mai umblaÈ›i prin judeÈ›. Ei bine, pe teritoriul comunei RoÈ™ia se află peÈ™tera de cristale Farcu (să fie o legătură între cristale È™i vrăjitoare? neee! 😀). A fost descoperită în 1987 de către mineri. DeÈ™i era programată o oprire È™i pe la această peÈ™teră, n-am ajuns pentru că înainte cu o zi tot judeÈ›ul a fost cotropit de o furtună cu grindină. Intrarea în peÈ™teră a fost inundată, s-au strâns aluviuni de o jumătate de metru, din câte am înÈ›eles.

cuptor-pe-vatra-moara-de-lemn-rosia

Roșia mai are ceva de oferit: moara de lemn! Singura moară de lemn ce mai funcționează în tot județul! Tot din cauza furtunii domnul Gheorghe, bătrânul muzicant ce trăiește acolo, nu a dat drumul la moară, debitul apei fiind prea mare. Are 81 de ani și întâmpină fiecare turist cu tradiționala higheghe, ba chiar are o condică de prezență în care s-au semnat mii de turiști.

Dacă ai vreme, ascultă-i povestea și muzica!

gheorghe moara de lemn rosia

Pensiunea eco și bio din Remetea

Din Roșia am ajuns la Remetea, la pensiunea Turul (str. Principală nr. 300). Prețurile încep de la 20 euro/cameră, din câte am văzut aici. De ce am ales să-ți povestesc și despre această pensiune? Pentru că se diferențiază de alte pensiuni prin faptul că oferă mâncare organică, produsă în cadrul serelor și grădinilor de care au grijă proprietarii. Nu au certificare Ecocert și altele, e un proces lung care trebuie parcurs pentru asta, dar am înțeles că vor să facă ceva în acest sens. Mâncarea a fost excelentă, de la guliile cu gustul puternic pe care-l regăseam în copilărie în mâncărurile mamei, până la gemul de prune, făcut după o rețetă ce nu include arome chimice. Pâine făcută pe vatră, din făină integrală, fără găurile pe care le găsesc mereu în pita de la magazin.

Cred că se poate spune că turismul bine făcut trece (și) prin stomacul călătorului, pentru că orice turist mulțumit de mâncarea unui local revine și recomandă mai departe acel serviciu. Așa cum părinții mei recomandă Allegria prietenilor lor din Lugoj care vin la băi. Ai mei au fost tare impresionați de servirea și de mâncarea de acolo!

Proprietarul pensiunii e tânăr (nu cred că are mai mult de 40 de ani) și vreme de 15 ani a avut o fermă de struți. A ajuns la ideea pensiunii „bio” după ce a fost nevoit să ofere cazare unor austrieci. Încetul cu încetul, în 12 ani, a reușit să ajungă la o pensiune ce oferă în total 80 de locuri de cazare, inclusiv loc de campare pentru bicicliști (da, Alex, au dușuri!).

Și mai interesant e că omul nu pune accent pe promovarea în țară, ci mizează mai mult pe turiștii străini. Același lucru l-am observat și la pivnicerul din Diosig, care a spus la un moment dat că are, în mare parte, clienți din Ungaria. Și pot înțelege decizia de a depune efort pentru a ajunge la clienții care-ți pot plăti prețul corect pentru un serviciu. O roșie zemoasă și gustoasă, crescută în mod natural, fără chimicale, nu o poți vinde la un preț de nimic, față de roșia crescută forțat și fără gust. Mă rog, nu mă număr printre cei care preferă mult, ieftin și prost, ci puțin, bun și la un preț corect. Dar asta-i altă discuție!

Peștera Meziad

De la Remetea am ajuns la peștera Meziad, unde n-ai cum să nu rămâi nițel impresionat de peisajul montan și de uriașa deschidere a peșterii. Aici s-au descoperit oase de Ursus spelaeus, ursul de cavernă, iar ghidul ne-a spus că recent s-au descoperit și oase de om la intrarea în peșteră.

spre pestera meziad

Înainte de a explora peștera poate vrei să te dai pe tiroliană, e 10 lei tura dus-întors. Te sperii oleacă, îți crește adrenalina și apoi poți explora liniștit cele 2 nivele ale peșterii. E amenajată, cu lumini și scări, poate-ai noroc să te distrezi de umbra uriașă a unui păianjen mititel care-și întinde pânzele pe suprafața becului.

pestera meziad

V-aș povesti și despre cele două biserici pe care le-am vizitat, dar turismul ecumenic nu e pe gustul meu. Sigur că aș vrea să vizitez mănăstirile din estul țării, dar nu cu scopul de a mă închina unei instituții în care nu cred, ci pur și simplu pentru a vedea ce au făcut românii acum sute de ani.

flori albastre pestera meziad

Ce vă mai recomand să faceți în Bihor? Să mergeți măcar o dată la Bratca, să vă cazați la o pensiune pe acolo și să explorați zona. Vara-i cea mai bună perioadă, când betoanele din orașe se încing, acolo-i răcoare și bine.

Vizitați Șuncuiușul, admirați Defileul Crișului și dacă aveți vreme, dați o tură cu barca pe Valea Drăganului. Ieșiți din rutina ștrand-leneveală-vizitat biserici. Și, mai ales, nu lăsați toate pet-urile în urma voastră, chiar dacă alții au fost nesimțiți și le-au lăsat.

Ce alte zone din Bihor ar mai fi de recomandat?

14 thoughts on “Ce poÈ›i să vizitezi în judeÈ›ul Bihor?

 • Ohooo, sunt încă multe în Bihor, dar È™i în Oradea… Am o carte doar cu cele mai frumoase cladiri din Oradea… despre Bihor aÈ™ putea scoate mai multe cărÈ›i.

  • Eh, Oradea-i în construcÈ›ii momentan. ÃŽncă vreo 2 ani nu recomand city break-uri. Mult praf, clădiri acoperite de plase etc.
   Dar sunt curioasă de cărÈ›ile alea 😀

 • Speram ca intr-un viitor traseu prin Bihor sa avem ocazia sa vizitam pestera cu cristale de la Farcu.
  In mod cert oamenii din sat care au vazut multe la vremea lor au desaga cu povesti mereu pregatita. Poate chiar ne vor elucida cateva dintre aceste povesti cu talc 🙂

 • Pensiunea Turul e in localitatea Remetea, nu in Remeti! 🙂 Remetea e pe Valea Rosiei, Remeti e pe Valea Iadului.

 • In Oradea ar fi de vizitat si complexul Baroc cel mai mare din tara (palatul baroc, sirul canonicilor si basilica minor). Din pacate din cel mai mare muzeu din Transilvania – Muzeul Tarii Crisurilor s-a ales praful. Cred ca putini isi mai aduc aminte de sectiile de Istorie, Etnografie, Arta sau Stiinte Naturale. In afara de Antipa nu am vazut muzeu mai intresant la noi in tara. Muzeul Taranului Roman e foarte slab, Brukental sau Muzeul Banatului fiind doar niste glume pe langa ce era Muzeul Tarii Crisului. Ca si zone turistice ar fi Padis cu Cetatile Ponorului, Stana de Vale (paragina din pacate), Pestera Ursilor (drumul dezastru), Pestera Meziad, Pestera Vantului etc.
  Cred ca ar fi multe de oferit dar din pacate datorita managementului dezastruos atat al Orasului (perioada neagra Filip in care s-a pierdut startul) cat si a Judetului, ne-am cufundat in anonimat. 1 Mai cotine doua specii relicve unice in Europa, la altii s-ar fi facut munti de bani, la noi am reusit sa le distrugem si sa fie aproape de pragul extinctiei.

  • Bune recomandări, mulÈ›umesc!

   Complexul Baroc îl vezi doar de afară, că nu È™tiu ca Palatul să fie deschis publicului pentru vizitare. Adică, io am fost acolo doar la expoziÈ›ii, în rest era … închis. Dar poate mă înÈ™el È™i bine-ar fi să fie aÈ™a.
   Muzeul Țării Crișurilor nu l-am prins, ceea ce înseamnă că de 7 ani Oradea nu are un muzeu.
   În 1 Mai, la rezervația de care vorbești nu știu dacă mai e apă, a fost un scandal anul trecut că ar fi afectat pânza freatică toate construcțiile recente din Felix și 1 Mai. Dar vom ajunge cât de curând pe acolo să vedem cum arată rezervația. Partea proastă e că nu era îngrijită, țiganii-și lăsau vacile să se adape de acolo și-și spălau caii în baltă.

 • Padis, tanar domnita, Padis! Sa vorbesti de Bihor si sa nu aduci in discutie Padisul e ca si cum ai vorbi de Paris si n-ai aduce-n discutie Turnul Eiffel. Padisul merita vizitat cu toate minunatiile pe care le are, incepand ce la Cetatinele Ponorului, Focul Viu si o gramada de trasee turistice.

  • MulÈ›umesc de sugestie. N-am menÈ›ionat PadiÈ™ pentru că n-am fost pe acolo. ÃŽncă! E puÈ›in deplasat să recomand un loc pe care nu l-am văzut, nu crezi? De aceea îmi prind bine recomandările È™i completările voastre din comentarii.

 • Data viitoare cand mai ajungi la Rosia, mergi si la complexul Traditional Casa. Am stat aproape o saptamana acolo si as mai sta tot anul. Liniste, peisaj incredibil si o cazare de 1000 de stele. Pt o experienta extra te poti caza in Casa cu Dud si o sa-ti placa 100%.

 • Hello 🙂 È™i eu, tot din Lugoj vin, M-am mutat acum 2 ani jumate la Oradea după 9 ani de stat in Lugoj 🙂 Multumesc pentru articol!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.