De ce unii șoferi nu semnalizează?

S-a demonstrat de zeci, sute, mii și milioane de ori că sunt oameni care au nevoie de 2 secunde extra pentru a distinge dreapta de stânga. Ar fi urât să spun că-i o trăsătură specifică femeilor, deși e drept că studiile au arătat că această dilemă e mai întâlnită în rândul doamnelor și mai puțin în rândul domnilor. De-a lungul istoriei presupun că au fost nenumărate certuri și scandaluri pe tema asta.  Din reflex spunem dreapta când, de fapt, vrem să spunem stânga și viceversa. Poate cei doi neuroni, responsabili cu direcția, joacă mereu ping-pong și atunci când pierde unul, celălalt ia deciziile pentru amândoi.

DeÈ™i astăzi È™tim că există mici confuzii legate de direcÈ›ia de mers, slavă harului niÈ™te minÈ›i luminate au inventat o mulÈ›ime de echipamente – gadget-uri – care ne pot face viaÈ›a mai uÈ™oară în privinÈ›a asta. ÃŽn plus, ne-am creat reflexe (pe mâna stângă-i ceasul È™i verigheta) È™i astfel ne e mai uÈ™or să distingem stânga de … cealaltă stânga.

Ai crede că am scăpat de problema asta și că putem trece la rezolvarea unor chestiuni mult mai importante: eradicarea foametei, încălzirea globală, de ce bărbații refuză să folosească o cremă care previne arsurile solare etc. Probleme cu adevărat importante pentru vremurile în care trăim.

Și totuÈ™i încă mai există oameni care nu È™tiu să semnalizeze atunci când circulă prin oraÈ™ ori în afară. Mai grav e când vorbim de È™oferi, deÈ™i nici bicicliÈ™tii nu-s deloc de ignorat, mama lor de pedalieri care uită să ridice mâna. Io-s o fată delicată – după cum mi se tot spune – nu se cade să scot È™i să bag în morminte rudele È™oferilor care uită să semnalizeze. Dar din când în când tot îmi mai scapă câte-o vorbă dulce pentru cei care uită sau omit să semnalizeze în ce direcÈ›ie se deplasează.

Așa-i că nu-s singura persoană deranjată de lipsa semnalizării la unii șoferi?

9 thoughts on “De ce unii È™oferi nu semnalizează?

  • Welcome to the club! Nu numai că sunt deranjanÅ£i, dar atunci când eÅŸti pe bicicletă pot fi ÅŸi mult mai periculoÅŸi. Că atunci când eÅŸti la volan mai ai o carcasă de metal care te protejează de idioÅ£i.

    • Să vezi ce faini îs È™oferii ăia care întorc maÈ™ina pe serpentine, în plină curbă, fără a avea vizibilitate din vreun sens de mers. True story! Am pățit-o de 2 ori pe serpentinele de la Săldăbagiu de Munte către Spitalul JudeÈ›ean. Norocul meu că prind frânele PuicuÈ›ei, că altfel mă lipeam de geamurile maÈ™inii mai ceva ca musca pe parbriz.

  • Ar fi multe de povestit :)) aÅŸa că mă tot bate gândul să îmi cumpăr ceva cameră sport să o monteză pe bicicletă, mai ales că circul mult în oraÅŸ. Pe mine mă enervează ăia care te depăşesc cu 5 metri înainte de o intersecÅ£ie, după care fac dreapta peste tine. Ultimul mi-a strigat că ce vreau, doar el a semnalizat.

  • Am scris ÅŸi eu despre asta. Oradea e plină de bicicliÅŸti care ori nu au habar de reguli, ori îi doare în cot. Åži întradevăr, când sunt la volan îi observ mai bine ÅŸi îmi dau seama că încurcă ÅŸi se pun în pericol. Tocmai pentru asta atunci când sunt pe bicicletă încerc să fiu cât mai vizibil în trafic ÅŸi să îmi semnalizez direcÅ£ia, pentru că ÅŸtiu cum e ÅŸi de partea cealaltă. Dar de aici ÅŸi până să spui că tu ca ÅŸofer nu respecÅ£i regulile pentru că nici ăia nu le respectă, e cale lungă. Vrei să zici că cei despre care vorbim se uită bine bine în jur, se asigură că nu au bicicliÅŸti pe lângă ei ÅŸi atunci semnalizează. Dacă văd un biciclist încearcă să dea cu el de pământ, nu?

    • Exact aia spun! Si cand e noapte, sting farurile si ii imping in bordura. Ziua ma duc in spatele lor si ma infig in claxon, doar sa-i vad cum se sperie si cad ca popicele. Nu dau in ei ca am masina neagra si se vad urat urmele.

  • Faza cu ceasul si cu mana nu e chiar asa, eu fiind stangaci tin ceasul pe dreapta, cu toate astea nu am nevoie de ceas la mana ca sa stiu care mana e stanga si care dreapta. Cat despre semnalizare, e pur si simplu vorba de lene. Eu mereu semnalizez, e un reflex, indiferent ca sunt pe patru sau pe doua roti. Cat despre comentariul lui Dan. BRAVO! Ai perfecta dreptate, biciclistii nu semnalizeaza. Ar trebui sa fim telepati sa stim cand vor sa schimbe directia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.