Două din Oradea

Săptămâna trecută am căutat fire de bumbac la magazinul de unde cumpăr de obicei materiale. Au prețuri ceva mai bune și mai mici decât online. Spre deosebire de acril, care-i la un preț decent și într-o gamă foarte variată de culori, bumbacul e nițel scump (dar mai accesibil decât mohairul sau cashmirul), iar paleta de culori e săracă rău. La magazin fetele mi-au arătat doar cele 5 culori pe care le aveau: verde, roșu, alb și 2 tipuri de galben. Le-am propus vânzătoarelor să le comunice patronilor să aducă mai mult bumbac întrucât odată cu venirea primăverii mulți clienți caută și produse din bumbac.

Astăzi am fost să-mi cumpăr fire noi pt alte comenzi și, surpriză, bumbacul s-a scumpit. Dacă săptămâna trecută era 6 sau 8 lei/50 gr. (în funcție de firma producătoare), azi e 10 lei/50 gr. Aceeași ață. Ca să vă faceți o idee, pentru un fular e nevoie de aproximativ 200 gr. Adică numai firele costă 40 lei.

Păcat că firele românești (care-s chiar bune!) nu se găsesc în mai multe magazine și-n culori mai variate. Dacă știți mercerii și magazine cu ață la prețuri decente, dați-mi de știre vă rog.

Cu ochii pe butelie!

În ultimele 6 luni am schimbat de 2 ori butelia. În condițiile în care de obicei noi schimbăm butelia o dată la 4-6 luni. Nu gătesc mai des, folosesc un singur ochi la aragaz, cuptorul l-am folosit o singură dată, de Crăciun. Și totuși ieri am rămas fără gaz după 2 luni și o săptămână de utilizare. Ori ii-urile (întreprinderile individuale ce aduc butelii la domiciliu) pun mai puțin gaz în butelii, ori folosesc mai mult gaz fără să-mi dau seama. Altfel nu-mi explic de ce s-a terminat așa de repede, mai ales că-n ultima lună am gătit de 2 ori/săptămână, că am avut prea mult de lucru. Aragazul nu scapă gaz, oricum închidem butelia după ce terminăm de gătit. Și bucătăria-i zilnic aerisită.

O butelie pentru aragaz costă 65-70 lei pentru 11 sau 12 kg. Am auzit că se practică umplerea buteliilor de aragaz cu GPL (e mai ieftin). Care, tot din auzite, am înțeles că „ține” mai puțin decât gazul pentru aragaz. Așa e?

Și pentru că aș găti ceva zilele astea, caut firmă serioasă din Oradea care livrează la domiciliu butelii. Și care-mi aduce butelia plină cu gaz pentru aragaz.

Sugestii? 🙂

13 thoughts on “Două din Oradea

  • Langa blocul meu vine adesea o masina cu butelii (sambata dimineata mai ales) si incepe soferul sa bata cu cheia in butelii pe la ora 9 sau 10 ca imi vine sa dau cu ceva dupa el. :)) Poate-l trimit la tine. Mai sunt unii care iau butelia pe umar si umbla prin scari si bat din usa in usa (dar sunt cazuri rare).

    • Și-n zona noastră vine maÈ™ina cu butelii. Dar până cobor de la etajul 4 a È™i plecat. Nu pot striga la băieÈ›ii cu buteliile că nu mă văd, blocul e ascuns de o construcÈ›ie înaltă.

  • Ai mei acasă folosesc GPL, adică merg cu butelia ÅŸi o încarcă. Intr-o butelie intră gaz de 80 lei – nu îmi amintesc exact cât e în kg. Dar nu Å£ine mai puÅ£in. O butelie de 70 de lei Å£ine cam o lună, aia încărcată Å£ine două.

  • Mi-a explicat cineva că la GPL È™i gazul de aragaz diferă puterea calorică È™i procentul de propan È™i butan. Nu mă pasionează domeniul, nu am răbdare să mă documentez pe tema asta. Am observat doar că prea repede s-au terminat ultimele 2 butelii în condiÈ›iile în care nu am gătit mai des, dimpotrivă, È™i n-am folosit cuptorul (care ar consuma mai mult gaz). ÃŽnainte foloseam cuptorul de 5-6 ori È™i butelia o foloseam cam 4 luni È™i jumătate. Sau s-o fi defectat aragazul, caz în care se impune o verificare.

    • De acolo cumpăr, că e mai ieftin decât magazinul din CriÈ™ul. Doar că È™i la Adrian au scumpit aÈ›a de pe o zi pe alta. Acrilul e ieftin la Adrian (mai ales acrilul pt ace de 2-3), îmi place că au inclusiv ață specială pentru bebeluÈ™i. Dar în ceea ce priveÈ™te bumbacul nu-s deloc mulÈ›umită de magazinul Adrian. Caut È™i alte alternative.

  • Nu mai lua butelii de la diversi dubiosi care bat toata ziulica cu cheile in recipiente periculoase sub presiune, cumpara de la Petrom, ai sa simti diferenta. Disclaimer: Nu lucrez la Petrom, nici nu sunt fan, doar am patit si eu acelasi lucru.

  • pe net scrie asa :
    Buteliile incarcate cu gaz Gpl… sunt periculoase, pt ca pot face explozie!
    ele sunt supra incarcate cu 22 Kg in loc de 11 capacitatea lor.
    La aragaz poate ajunge gaz sub forma lichida si atunci ..BOONG .. si ai scapat de toate grijile
    e bine sa consulti o firma specializata cum ar fi petrom sa iti explice ceva solutii.
    faci focul mai mic ;)) s au dai cu butelia dupa aia care vin si pleaca repede

    • buteliile de 11 kg au 22 de litri de gaz
      2 litri de gaz cantaresc 1 kg
      butelia plina plina poate fi incarcata cu max 13,5 kg(scrie pe gulerul buteliei)
      gpl pur din statii de benzina poate fi periculos la aragaz pentru ca nu are miros,are alta putere calorica.am intrebat personal la petrom.
      asa ca de mergi si incarci butelia de 60 de lei cu gpl bagi de fapt 22 litri/11kg plus drumul plus ca e periculos si nu verifica nimeni supapa de la robinetul buteliei care se deterioreaza in timp…
      in statie costa 63-65 de lei butelia de 11 kg
      la distribuitorii din oras costa 54 lei o butelie cu 11 kg de gaz si ti-o aduc acasa si o si monteaza+ca o verifica
      sau cel putin distribuitorul de la care iau eu de 5 ani asta face
      eu personal sunt multumita
      Traian il cheama,aici va las si nr lui 0770113476
      plus ca mi-a desfundat si aragazu si acum merg bine toate ochiurile

  • Da aveti dreptate am patit si eu la fel ma tine mult mai putin o butelie decit altadata deja de 2 ori am avut probleme ca sa golit mai repede dar acuma am alta problema flacara arde doar pe jumate si sus unde fierb mincarea si jos la cuptor si cind aprind are un miros intepator de parca ar avea benzina sau motorina.
    Ar trebuii sa avem un punct de contol in Oradea unde am putea sa verificam butelia sau si mai corect ar trebuii sa faca un dispozitiv cu care sa ne arate ca butelia este OK si atunci cu siguranta ca nu am mai avea asemenea probleme si nu ar mai fi suspiciune …
    Cu stima maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.