Azi, în drum spre Stage unde ne-am întâlnit la Schimb de CărÈ›i – ultima ediÈ›ie înainte de vacanÈ›a de vară -, am trecut prin piaÈ›a Ferdinand. Un uriaÈ™ tobogan gonflabil, montat în mijlocul străzii, a întrerupt circulaÈ›ia în întreaga piață. Un turist n-ar fi bănuit că în spatele imensei bucăți de plastic colorat se află clădirea Teatrului Regina Maria, un monument construit într-un singur an, clădire emblematică pentru întreaga zonă. Dar după sutele de orădeni care lipseau din piaÈ›a Ferdinand, e just să concluzionez că nu-s mulÈ›i cei care sunt interesaÈ›i de acest aspect.
În ultima săptămână, parcă încercând să închidă gurile orădenilor care așteptau Serbările Cetății (nema serbări până în 2015)  și alte câteva evenimente estivale,  membrii comisiei de Cultură din Primăria Oradea au tot promovat Festivalul Internațional de Folclor, aflat la a III-a ediție. Un „important eveniment artistic†de care acest oraș are mare nevoie, cu atât mai mult cu cât avem lacune la capitolul evenimente și distracții pentru tineri.
Sau poate că promovarea agresivă și fără o strategie a festivalului de folclor e forma viceprimarului/a primarului de a-și arăta indiferența față de sutele de orădeni care au cerut o dezbatere publică referitoare la proiectul ce vizează Piața Unirii. O dezbatere publică neoficială, organizată de cetățeni, a avut loc în Moszkva, vineri, 5 iulie. Dezbatere la care autoritățile locale n-au binevoit a participa.
DeÈ™i în ultimii 2-3 ani toate evenimentele cu iz folcloric ori pălincar s-au desfășurat în parcarea de pe str. IndependenÈ›ei – fără a perturba circulaÈ›ia din zona centrală -, iar mai apoi în Parcul 1 Decembrie, tot fără a întrerupe complet circulaÈ›ia rutieră din centrul oraÈ™ului, de această dată niÈ™te minÈ›i creÈ›e s-au gândit că orădeanul amator de folclor va participa la festival dacă se va închide circulaÈ›ia în buricul târgului. Pentru că, nu-i aÈ™a?!, terasele de pe centru sunt pline de orădeni seară de seară, orădeni care vor să participe la un festival folcloric organizat la 2 minute distanță. Cine a avut strălucita idee de a închide circulaÈ›ia în PiaÈ›a Ferdinand pentru un festival de 3 zile, merită felicitat cu o palmă după ceafă. Și cu o penalizare de 20% din salariu!
ÃŽn altă ordine de idei, e bine de È™tiut că în Cluj s-a organizat Jazz in Park È™i Electric Castle. Clujenii au primit-o cu drag È™i pe Patricia Kaas, iar pentru Deep Purple au străbătut È›ara mii de oameni. ÃŽn TimiÈ™oara e JazzTm È™i apoi Plai. ÃŽn Oradea nu mai avem Serbările Cetății (e de înÈ›eles, toată cetatea-i în lucrări), dar nici sunt alte alternative care ar atrage orădenii care chiar participă la evenimente – tinerii. A fost festivalul de jazz organizat la Posticum, câteva concerte reuÈ™ite la Moskzva È™i Moara Răsărit È™i … cam asta-i tot. Nici măcar teatru în tramvai nu mai avem, deÈ™i orădenii s-au înghesuit să cumpere bilete ca să-i vadă pe MamiÈ›ica È™i pe domnu’ Goe.
Să mulțumim, așadar, comisiei de cultură care are grijă să nu ne lipsească doza necesară de cultură folclorică! Așteptăm cu nerăbdare concertele în cadrul cărora vom învăța să ne salutăm respectuos tovarășii din Primărie și vom face plecăciuni în fața măreților conducători ai acestei urbe.
De ce “ataci” chiar asa festivalul de folclor? Sunt si amatori de asa ceva, oameni au fost. Organizarea in centrul orasului a fost o idee cretina, dar o fi avut sensul ei. Not.
In rest, chiar ca bate vantu’ la capitolul evenimente. Dar iti raman alternative: Zilele Borsului, Zilele Sacuieniului, Zilele Cetariului :))
Ai înțeles greșit: nu atac festivalul, ci ideea de a-l organiza în centrul orașului într-o zonă circulată. Festival Folcloric s-a mai organizat și știu că-s mulți iubitori de folclor în Oradea. E bine că se face. Măcar o parte din publicul orădean să fie servit, cultural vorbind.
Că tinerii-și pot mișca trupurile până-n Cluj sau Timișoara, dacă Oradea nu are ce oferi. E cam trist, dar citind printre rândurile articolului meu poate-și dau seama oamenii din comisia de cultură că și tinerii au nevoie de evenimente dedicate lor. Evenimente care nu înseamnă doar concerte cu Alex Velea și Conectăr.
Cel puÈ›in pot spera …
Nu ai inteles pana-n ziua de azi ca e nevoie de oameni dedicati acestui gen de activitate pentru a se vedea ceva rezultate? Nu e an electoral, nu are nimeni niciun interes. Iar ca sa aduci o formatie whatever, trebuie sa ai ori suficienta pasiune sa acopere probabilul minus pe care-l vei inregistra la incasari ori sa fii un organizator desavarsit cu o echipa in spatele tau. Si sunt prea putini in oras. Iar sa ceri asa ceva unei institutii de stat, deja e prea mult. Si nu, nu cred ca citeste nimeni printre randuri. Daca nu-i intereseaza opinia oradenilor in ce priveste un proiect pe 2 hectare in centrul orasului de ce crezi ca i-ar interesa parerea ta in ce priveste organizarea de evenimente?
Mda …