Proiectul de reabilitare a Pieței Unirii din Oradea

Anul trecut Primăria Oradea anunța planul de reabilitare a Pieței Unirii, practic piața centrală a orașului. Cu mici spații verzi, mult beton, dar planul nu anunța vreo schimbare mare notabilă.

Iată planul de la care s-a plecat:

proiect reabilitare piata unirii-oradea

piata unirii proiect

Bun! Planul n-a fost tocmai pe placul arhitecților și specialiștilor, după cum reiese din comunicatul emis de primărie (apropos, „înbunătățirii” e de fapt „îmbunătățirii”). Așa că a fost revizuit. Mai bine de un an de zile s-a tot lucrat la noul plan de reabilitare a Pieței Unirii din Oradea, iar rezultatul a fost dezvăluit în 18 iunie de către viceprimarul Mircea Mălan și arhitectul Horia Gavriș (cel care a revizuit proiectul). Zvonurile, aduse de barză, spun că nea Bolojan nu mai candidează anul viitor la Primărie, lăsând cale liberă domnului Mălan. Om trăi și-om vedea.

Iată planul final de reabilitare și modernizare a Pieței Unirii din Oradea:

proiect final oradea piata unirii

proiect final reabilitare piata-unirii-oradea

No bun. Din ce-am citit online, proiectul nu e tocmai popular printre orădeni, mai ales printre designeri și artiști. Kitsch, circulație îngreunată și lipsa simbolurilor specifice Oradiei, cam așa e descris proiectul pe scurt, în termeni politicoși. Unii orădeni sunt atât de revoltați de acest plan încât au înființat o petiție împotriva acestui proiect!

Din câte am citit, proiectul e finanțat din fonduri Regio, iar două dintre obiective se referă la economisirea energiei electrice cu 30MW/an și reducerea poluării fonice cu 25%. Printr-un centru exclusiv pietonal se va reduce poluarea fonică produsă de mașini și tramvaie. Păcat că în plan sunt incluse doar 2 rasteluri de biciclete, având în vedere cât de repede crește comunitatea de bicicliști orădeni. Dacă parcarea subterană de pe Independenței va fi terminată simultan cu piața, nu va ieși scandal pe tema locurilor de parcare din centru.

Proiectul vizează construirea unui obelisc interesant, care se dorește a fi un ceas solar, iar întregul centru va fi exclusiv pietonal, circulația rutieră fiind deviată. Din explicațiile extrase din comunicatul primăriei, am înțeles că proiectul vizează transformarea Pieței Unirii într-un spațiu unde se vor putea organiza diverse evenimente și manfestații culturale. OK, o idee bună, într-adevăr în Oradea nu avem un spațiu mare unde s-ar putea organiza un eveniment de amploare. Dar parcă e puțin kitchios design-ul cu acele culori. Drept e că eu nu-s arhitect, așa că nu mă pot pronunța cu privire la stilul arhitectural, cromatică etc. Lucrările sunt programate a fi finalizate spre sfârșitul anului viitor.

No, acum hai cu părerile. Argumentate și decente, vă rog. Păstrăm un mediu politicos de comunicare, da?

Cum vi se pare proiectul final?

10 thoughts on “Proiectul de reabilitare a PieÈ›ei Unirii din Oradea

  • La o prima vedere foarte rapida eu nu vad utilitatea spatiului in nici una dintre variante. Nu este nici parc, nici spatiu liber pentru adunari publice (festivaluri etc), nici nimic. Oricum, daca traficul auto poate fi rezolvat fara strada care sa strapunga piateta… e mai bine sa nu circule masini pe acolo.

  • Din punct de vedere arhitectural nu ma pot pronunta, intrucat nu am calificarea necesara, insa ca simplu cetatean si totodata conducator auto pot sa afirm cu certitudine ca traficul va fi ingreunat cu mult. Cu totii stim ca momentan arterele care vor deveni pietonale sunt pline de masini la orele de varf, dupa transformarea acestora in spatii pietonale vom intalni blocaje numeroase in trafic, din acest punct de vedere solutia propusa nu este optima.
    Totodata, nu inteleg de unde nevoia aceasta acuta de spatiu pietonal atat de vast, cu minuscule zone verzi. Poate ne explica cineva la ce ne va folosi ca vom avea un spatiu mare deschis, destinat strict pietonilor. Pentru cei care doresc reducerea poluarii fonice, exista solutii, se pot muta in afara orasului.
    In concluzie, acest proiect grandios nu are un scop explicit, e doar o transformare a arterelor destinate traficului rutier in spatiu pietonal, care va presupune investirea unor sume mari de bani, fara a aduce beneficii orasului sau cetateanului de rand.

  • Nu cred că traficul va fi o problemă, asta È™i din experienÈ›a altor oraÈ™e care È™i-au închis centrul traficului auto. De asemenea parcarea subterană va rezolva È™i problema parcării în zonă… deÈ™i mai avem experienÈ›e negative la capitolul parcări (vezi grădina zoologică unde se parchează pe spaÈ›iul verde când la 10m este o parcare amenajată – cu plată – goală).

    Ca È™i cromatică, pare nereuÈ™ită dar cred că e mai degrabă o problemă de imprimare a planurilor È™i nu cred că în concepÈ›ie sunt aceleaÈ™i tonuri… sper.

    Un minus care îl sesizez este absenÈ›a destul de pronunÈ›ată a copacilor. Pe de o parte înteleg că e greu să proiectezi un spaÈ›iu care să permită atât admirarea clădirilor din jur cât È™i evenimente publice (precum concerte) È™i în acelaÈ™i timp să strecori È™i copaci care obstrucÈ›ionează privirea în ambele obiective anterioare… dar totuÈ™i cred că se puteau găsi ceva soluÈ›ii să se creeze câte un pic de umbră suplimentară.

    Cât despre contestat – românii sunt experÈ›i la contestat È™i la dat cu opinia… mai puÈ›in la creat alternative. Mie îmi este clar că s-au urmărit niÈ™te obiective prin această reamenajare a pieÈ›ei, È™i pentru acele obiective, această variantă de proiect se potriveÈ™te cel mai bine.

  • groaznic. depersonalizant, fara legatura cu istoria pietei, fara legatura cu arhitectura zonei. sa-l mute naibii intre casa de cultura si catedrala aia oribila sau oriunde altundeva sau sa nu-l mai faca deloc. sper sa le pice finantarea si autorii din pozitiile actuale pana anu apuca sa strice definitiv unul dintre cele mai frumoase orase din tara.

  • In loc de ansa ceasului solar, mai bine-o unda de clestar 🙂 deci o arteziana ce se-nalta cand hora turnului primar canta spumos, na ! eleganta.

  • am fost ieri la oradea
    pare un oras mic compact

    piata pietonala pare sa fie o idee buna asa cum e acum
    care uneste cladirile din jur

    e construita in ideea distrugerii trecutului in concordanta cu fifi inaripatul calare

    pavajul e suport pt fifi

    deranjeaza mai mult aspectul de dupa razboi al cladirilor din oras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.