natura-varciorog

Scriitorii români pe internet

Caut pagini de Facebook dedicate scriitorilor români.

Mircea Cărtărescu și Andrei Pleșu au pagini de Wikipedia – seci și impersonale, Lucian Dan Teodorovici (fără vanity url!!!)are o pagină pe care n-a mai dat nimeni din vară, deși era pe drumul cel bun la capitolul self promotion și comunicare. Horia Roman Patapievici e singurul (dintre cei enumerați în articol) care are o pagină actualizată constant, deși nu-s sigură că-i o pagină oficială și stilul de comunicare are nevoie de îmbunătățire.

Și dacă tot enumăr autorii români, vă recomand cărțile lui Răzvan Coloja. Apropos, citiți-i povestirile puse online în mod gratuit.

Practic autorii români, scriitori foarte buni de altfel, interacționează puțin spre deloc cu cititorii. Și nu-i păcat? Revin la ce-am spus în articolul anterior: librăriile locale nu promovează autorii români. Editurile fac prea puțin pentru a promova scriitorii români. Primesc zilnic vreo 3 newslettere de la diverse librării online. Rareori văd câte un titlu al vreunui autor român contemporan, cu excepția lui Neagu Djuvara. Matei Brunul n-a apărut în vreun newsletter, nici măcar o dată. Și e o carte excelentă! Câte cărți bune ratez pentru că nu știu că există?  Nu am cum să aflu de ele dacă nu apar în librăriile online, de unde-mi cumpăr majoritatea cărților.

De câțiva ani o urmăresc pe Anne Rice pe Facebook și-mi place cum comunică, mai puțin pozele rigide în care apare uneori. Discută cu cititorii, își promovează munca, dar promovează și alți autori. Dezbate subiecte ce țin de religie, de politică, de societate. Iar Chuck Palahniuk e un alt scriitor pe care-l admir, e amabil și direct. Chuck și Anne (mă rog, oamenii din staff-ul lor) au înțeles cât de important e să-ți construiești o comunitate și să o menții activă pentru a-ți vinde cărțile, pentru ca oamenii să audă de tine constant.

Știu, nu-i tocmai corect să compar ce fac americanii cu ce nu fac românii, nu avem același buget, nu avem o piață dezvoltată. Dar nici nu cred că soluția e să băgăm capul în pământ și să ne plângem de milă că românii nu citesc și scriitorii mor de foame, așa cum reiese adeseori din diverse studii.

Câți dintre autorii români se promovează singuri, construindu-și comunități de cititori? Pentru că editurile nu fac mare lucru pentru a promova autorii români, de ce nu se promovează singuri?

Da, știu și că românii citesc puțin și atunci când o fac, aleg cărți scrise de autori cunoscuți. Dar poate că cititorii ar cumpăra cărți românești dacă ar ști că există, dar s-ar vorbi despre ele. Pentru că mie, spre exemplu, mi-e teamă să cumpăr o carte scrisă de-un român despre care nu știu nimic, în condițiile în care orice prost poate scoate o carte.

Câți dintre voi, cei ce-mi răsfoiți blogul, ați citit în ultimul an o carte scrisă de un scriitor român contemporan? 

natura-varciorog

7 thoughts on “Scriitorii români pe internet

 1. Gabriela Popa

  Si eu am periodic cate un moment de-asta in care ma pun sa-i caut pe care-i citesc (defectele meseriei) si am resimtit aceeasi dezamagire sa vad ca multi nu au pagini de Fb… Intr-un moment de entuziasm i-am cerut prietenia lui Cartarescu si m-am trezit cu un mic block de la fbk. :)).
  Il am pe Teo Bobe ca prieten, acesta se pare ca a fost mai receptiv, desi nici el n-are o pagina. Dar daca nu l-ai citit, ti-l recomand cu aceasta ocazie, mie mi-a placut mult. L-am descoperit intamplator in librarie, “Centrifuga” mi-a cazut in mana si dupa jumatate de pagina citita am ametit si n-am mai stiut de unde am luat-o si unde sa o pun napoi, asa ca m-am procopsit cu ea. Gheorghe Craciun a murit tocmai in perioada in care eu il descopeream :((. Imi amintesc ca citisem vestea in revista Dilemateca, si m-a napadit un val de tristete gandindu-ma ca de acum sunt si mai mici sansele ca lumea sa stie ce scriitura excelenta ne-a lasat… Din acelasi filon o citesc periodic si recomand pe Simona Sora. Ar mai fi multi, dar imi mai amintesc eu pana la Schimb de Carti. :))
  Si da, subscriu, orice prost poate scrie o carte, mica mea experienta in sanu unei redactii mi-a spulberat orice iluzie in acest sens :)).

  Reply
 2. Ioana S

  Doar la Coloja mă uit pe site/pagină… (pe Cărtărescu l-am cam citit, dar nu am căutat niciodată un fanpage).

  Dintre cei străini, ador pagina lui Liz Gilbert, felul în care munceşte şi comunică e unul în care te simţi prietenul ei, nu doar un cititor…

  haideţi, oameni buni (scriitori, adică), puneţi oleacă osul la treabă!

  PS: excelent articol, Lilişor! 🙂

  Reply
 3. Moga Florin

  Editurile nu numai că nu promovează autori români, mai ales dintre ăştia mai “mici”, ci prea puţine publică autori români. Iar cei care reuşesc pe la editurile mai mici şi ar merita citiţi, ajung să publice şi cam atât. Nu aude nimeni de ei. Iar eu unul nu stau să sap după talente, dacă nu e promovat o să rămână cu debaraua plină de cărţi.

  Anul ăsta am citit doar Florin Ardelean – Folie à trois.

  Reply
 4. Elga Mayer

  Dragă Lilişor,

  Te-aş ruga să te pui la punct cu conjugarea verbului “a şti”.
  În majoritatea formelor verbale, acesta se scrie cu un singur i : ar şti, aţi şti, voi şti, veţi şti etc.
  Cu doi de i se scrie la indicativ prezent şi conjunctiv prezent pers.II : tu ştii / tu să ştii.

  (Nu e nevoie ca acest text să apară pe blog, e suficient ca tu să fii mai atentă pe viitor cînd scrii.)

  Şi, în altă ordine de idei, îţi recomand şi eu doi scriitori contemporani români care îmi plac mult : Dan Lungu şi Cristian Teodorescu.

  Reply
 5. Cristina Mogos

  Articolul tau pune punctul pe i, asa este, scriitorii romani, mai ales cei publicati de edituri mici, nu sunt cunoscuti, din pacate.
  Eu, spre exemplu, am citit doua carti ce au reusit sa ma cucereasca cu totul, ale unei scriitoare de care nu auzisem pana acum, Sorina Popescu – Insula fluturilor si Mireasma trandafirilor salbatici.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.