Am început să ascult cărÈ›i acum 2 ani. După Jocurile Olimpice din Londra. Am ascultat un interviu cu echipa de ciclism a Angliei care a câștigat medalia de aur la JO2012. Una dintre întrebările reporterului se referea la colaborarea echipei cu psihiatrul dr. Steve Peters. Doctorul tocmai își lansase cartea „The Chimp Paradoxâ€.
Răspunsul venit de la Victoria Pendleton, vedeta echipei de ciclism, m-a convins să caut cartea. Ce e important în ciclism, dar și-n viață, e să nu te uiți înainte la drum și să-ți spui că mai ai mult sau că panta e abruptă, că n-o să reușești să urci. Ci trebuie să te gândești la cum să depășești momentul imediat, calculând totodată cum vei reuși să termini cursa pentru a fi mulțumit de tine. E important să-ți dozezi energia și să cauți să nu te lași copleșit de emoții și impulsuri.
Nu te uita la alÈ›ii cum dau greÈ™, nu sta în spatele celui ce merge prea încet pentru că ritmul său te va încetini È™i, cel mai probabil, te va obosi. Mergi în ritm cu cei care merg mai repede decât tine, provoacă-te È™i setează-È›i standarde mai înalte decât nivelul la care eÈ™ti. Da, sunt conÈ™tientă că sună ca niÈ™te cliÈ™ee decupate din discursurile „docÈ›ilor în dezvoltare personalăâ€. TotuÈ™i am mai multă încredere într-un psihiatru cu 30 de ani de experiență decât într-un „șpicăr†de 30 de ani care a scos cărÈ›i pe bandă rulantă.
„The Chimp Paradox†împarte creierul uman în 3 părÈ›i (sunt astfel descrise pentru a fi înÈ›elese de către public, nu sunt termeni acceptaÈ›i în domeniu): the chimp – responsabilă cu impulsivitatea, o parte pe care majoritatea oamenilor trebuie să înveÈ›e să o controleze; the human – partea raÈ›ională, care aÈ™teaptă argumente È™i tratează situaÈ›iile în funcÈ›ie de consecinÈ›e È™i argumente; the machine – reflexele.Â
Nu e o carte de self help, e o carte care-ți arată că nu te cunoști atât de bine precum credeai și că impulsivitatea trebuie ținută sub control.
2 thoughts on “Audiobooks – The Chimp Paradox”