Dragostea în vremea Facebook

De câteva zile timeline-ul de pe Facebook e încărcat de poze cu jacuzzi înlumânărit, de paturi pufoase decorate cu petale de trandafiri (musai roșii, că altfel nu-s romantici!) și de imagini cu ciocolate apetisante în forma inimii comerciale. Aparent astea sunt imaginile romantismului, astea sunt simbolurile dragostei.

E interesant de observat cum evoluează relațiile în vremurile astea, cu atât de multe rețele sociale, sub lupa grupurilor de prieteni. Dacă înainte doar câțiva prieteni știau de relația voastră, acum lucrurile sunt mult mai publice, mai vizibile. S-a cam dus naibii discreția, a dispărut nevoia de a ține secret iubitul acela care te face să zâmbești ștrengărește de fiecare dată când îți trimite un mesaj haios.

Dacă ea n-a primit ceva satisfăcător de VDay – ceva cu care se poate lăuda pe Facebook în faÈ›a prietenelor care n-au iubiÈ›i -, el se va trezi pe wall cu o poză c-un citat motivaÈ›ional de tipul „Femeile trebuie iubite È™i preÈ›uite cât le ai, că de nu, È›i le fură alÈ›ii”. Atacuri subtile, passive aggressive, care, IMHO, n-au vreun scop, n-au vreun rost. Aparent e necesar ca relaÈ›ia modernă să fie validată de prietenii de pe Facebook prin comentarii de tipul „awww, drăguÈ›ilor”, „ce bine vă potriviÈ›i”, „cât sunteÈ›i de adorabili” (fireÈ™te, scrise cât mai prescurtat, că doar trăim în vremuri în care nu ne pasă cum scriem cuvintele, ci căutăm doar să le aruncăm odată acolo, să fie).

Ne e lene să ne transmitem admirația în propoziții concise, așa că facem economie de cuvinte și ne exprimăm telegrafic. Poate mi se pare, în definitiv, am ieșit de pe piață de vreo 7 ani, dar observ cum dispar discuțiile cu subtilități, glumele care tachinează. Știți voi, conversațiile acelea care leagă întâi prietenii, apoi relații.

Urmăresc de ceva vreme pagina Humans of New York (merci, Ioana!) È™i azi dimineață am găsit 2 poze cu 2 poveÈ™ti care-ar trebui să vă transmită (sau să vă confirme convingerea) că n-aveÈ›i nevoie de o singură zi pe an pentru a vă arăta afecÈ›iunea, că o relaÈ›ie nu înseamnă citate motivaÈ›ionale ori validarea prietenilor. Că libertatea individuală e mai importantă decât o cutie de ciocolată primită de Valentine’s Day.

Dar, în definitiv, ce È™tiu eu despre relaÈ›ii?! Eu dresez pisici …

“My wife left me and went to Georgia.”
“Why’d she leave you?”
“We’d just grown apart. I’d recommend getting married as late as you can. We got married because we had a baby. Then we both changed a lot, because both of us still had a lot of growing left to do. You should give yourself plenty of time to grow before getting married.”

growing

 

“She always keeps her head when bad things happen. I’ve had a health scare recently, and she could easily have gone to pieces, but she’s stayed strong for me.”
“What’s the toughest thing you’ve ever gotten through together?”
“Our daughter was murdered eight years ago, and we’re still fighting it every single day.”

valentines day

4 thoughts on “Dragostea în vremea Facebook

  • De VDay n-am fost acasa (nici acum nu sunt) asa ca am trimis doua scrisori si acum nevasta-mea crede ca vreau sa fac sex nebun cu ea si amanta crede c-o iubesc. Tinand cont ca maine-i Dragobete, ce ma sfatuiesti sa fac?

  • Subscriu la faptul ca azi tendinta este de a-ti valida viata cu ajutorul prietenilor de pe facebook. Trist dar real. Din cauza asta ai impresia ca restul sunt mai fericiti ca tine (privind pe fb)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.