Dreptul la contracepție

Administrația Obama a decis să introducă în planul asigurărilor medicale de bază (Affordable Care Act) și produsele contraceptive. Practic, femeile angajate pot beneficia de pilule contraceptive incluse în asigurarea oferită de angajatori.

Doar că situația nu-i chiar atât de simplă. Pentru că unele firme confundă religia cu business-ul. Și nu vor ca angajații să beneficieze de măsurile de contracepție. Aparent, unele religii/secte consideră că folosirea pilulei contraceptive provoacă avortul ovulului fecundat (unele susțin că, în ciuda folosirii pilulei, se produce fecundarea, dar că embrionul nu se poate dezvolta din pricina pastiluței). Judecând prin prisma religiei, companiile în cauză nu vor să susțină avortul. Ceea ce e de înțeles, în definitiv avortul nu-i o măsură contraceptivă. Dar în cazul acesta e vorba de măsuri de contracepție, nu de intervenții chirurgicale menite a distruge un făt.

Și atunci mă întreb: un angajator poate să nege dreptul unui om la contracepție? Refuzând includerea serviciilor medicale de prevenire a unei sarcini în planul de asigurări medicale, compania intră-n spațiul privat, personal. Fiecare persoană are dreptul de a folosi sau de a nu folosi un contraceptiv, indiferent de modul în care acest produs este privit de către angajator. E dreptul fiecărui om de a alege când și în ce circumstanțe alege să devină părinte. Chiar dacă societatea asta bolnavă încearcă să intre cu bocancii-n intimitatea omului și să-i dicteze cum să-și trăiască viața.

E ca È™i cum o companie ar impune tuturor angajaÈ›ilor să facă prunci. Pentru că asta e filosofia/religia firmei (misiunea, viziunea, valorile, È™tiÈ›i voi 😀): ca toÈ›i angajaÈ›ii să aibă urmaÈ™i. Sau angajaÈ›ii trebuie să aibă doar băieÈ›i, cei ce vor avea fete nu vor putea evolua pe scara ierarhică pentru că … fetele-s ispită È™i nu e nevoie de ispite în preamărita fabrică. Mai lipsesc controalele ginecologice lunare obligatorii, de pe vremea comunismului, ca tabloul să fie complet!

Cum ar fi ca o managementul unei companii, membrii sectei Martorii lui Jehova, să interzică angajaților transfuziile de sânge? Dacă nu știați, martorii vieții nu au voie să-și strice sângele cu al altora, nici măcar în situații în care o transfuzie ar fi singura șansă a unui om de a trăi.

Situația e cu atât mai surprinzătoare cu cât Curtea Supremă din SUA a decis în favoarea unei companii (Hobby Lobby) de a nu include contraceptivele în planul de asigurări medicale de bază.

flori-galbene

3 thoughts on “Dreptul la contracepÈ›ie

  • Foarte aiurea situatia descrisa de tine… Asta imi aminteste de unul dintre multele interviuri ciudate la care am luat parte inainte sa intru in campul muncii (ar trebui sa scriu o carte cu ele). Managerul companiei m-a rugat frumos sa nu fac copii pana nu trec minim 2 ani de la angajare, pentru a-si putea recupera investitia pe care o face invatandu-ma totul de la zero. Oricum aveam 20 de ani, nu imi doream sa fac acel pas atunci, insa mi s-a parut foarte ciudat si nepotrivit sa-mi spuna asta la interviu. Pot intelege ca nici pentru angajator nu e foarte usor cand o angajata noua pleaca in concediu de maternitate la 2 luni dupa angajare, dar de aici pana la a ii dicta cuiva cand si cum are dreptul sa procreeze e cale lunga…

  • Cred ca astfel de subiecte ar trebuii sa fie oarecum confidentiale, exact cum este atunci cand se duce o femeie la medic si intreaba de contracepti, avort…
    Asa ca ar trebuii sa stie doar medicul si pacientul nu toate firmele si sefi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.