Nebunia „Tot ce nu e organic e toxic”

Isteria asta luat proporții în ultimii ani, iar de câteva luni încoace parcă-s tot mai enervanți oamenii care-ți dictează cum să trăiești, ce să mănânci și ce să faci ca să duci o viață cât mai lipsită de griji sufletești și trupești. Lipsesc sfaturile despre cum să stai pe toaletă pentru o digestie perfectă și tabloul e complet.

Omul trebuie să fie perfect în lumea asta imperfectă. 

Ipocrizia e că oamenii ăștia care dau sfaturi trăiesc tocmai din asta. Iar dacă îndemnurile le sunt combătute cu argumente medicale/științifice, intervine mega argumentul „corporațiile distrug lumea, corporațiile vor să fim proști/bolnavi/ etc.”

Departe de mine ideea de a avea încredere oarbă într-o corporație, în definitiv, erorile intervin din pricini umane, erori umane, prin urmare chiar și-n agricultura rustică, în grădina bunicii care nu folosește îngrășăminte chimice, pot apărea monstruozități și greșeli care pot costa vieți.

Mă irită generalizarea. Mă irită tonul agresiv al unora. Și, mai ales, mă irită fuga de responsabilitate. Da, ai dreptul de a nu-ți vaccina copilul, dar închide gura înainte de a-i judeca pe cei care aleg să-și imunizeze pruncii.

Sigur că în ambele tabere există niște lacune în comunicare. Agresivitatea și violența-n limbaj nu rezolvă nimic, doar amplifică un conflict. Drept e că un conflict duce la trafic, la publicitate, la bani. Mă rog, în România lucrurile nu-s întotdeauna atât de simple întrucât nu prea avem modele de urmat în multe nișe, dar prinzi ideea.

Olivia Steer a fost pusă la zid și linșată atât în blogosferă, cât și-n media. Pe cât e de sigură și încăpățânată în transmiterea mesajelor sale anti-vaccin și anti-orice-e-chimic, pe atât de agresiv a fost și grupul oamenilor care susțin medicina și știința. Și cred că asta naște și mai multă confuzie în rândul oamenilor fără o pregătire medicală.

În Statele Unite e un scandal (unul dintre multele din segmentul ăsta) în jurul unui blogger, Food Babe, care scrie și prostii. Și care aruncă prosopul cu „corporațiile-s lacome, corporațiile vor să ne distrugă etc.” de fiecare dată când un medic sau un om de știință îi combate spusele.

Ce mi-a atras atenția la scandalul ăsta sunt tonurile argumentate din ambele părți. Structurate, cu cercetări, cu sondaje, studii etc. Fără atacurile alea de tipul „ești urât și prost și n-ar trebui să exiști pe lumea asta”. Asta lipsește de obicei la noi, în aproape orice scandal mediatic.

Și-n caz te-ai întrebat vreodată dacă cuptorul cu microunde îți poate da cancer, citește articolul ăsta.

Un fel de concluzie la un articol scris pe fugă: nu-mi plac generalizările categorice.

cactus-in-ghiveci

1 thought on “Nebunia „Tot ce nu e organic e toxic”

  • Pentru mine e clar. Olivia Steer e o proasta. Cei ce s-au luat dupa spusele ei sunt niste idioti. Cei ce nu s-au luat dupa ea sunt niste cretini, Viata e a ta, traieste-o. Las-o pe Olivia sa o traiasca pe a ei, lasa-i pe cei care o judeca, indiferent ce parte iau, sa o traiasca pe a lor si lasa mass-media sa-si castige banii.

    Comentariu scris dupa o plimbare sanatoasa pe malul Crisului, doua snitele ne/sanatoase incalzite la microunde nesanatoase si o bere ne/sanatoasa bauta de sete, cu un Marlboro rosu scurt fumat in cel mai sanatos mod posibil. Recomandat de Olivia. Sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.