Ostilitate creștină

O parte din monarhia românească a aprins o lumânare în fața clubului Colectiv, odată cu mulțimea îndurerată, duminică. Nu cred că a făcut-o pentru vreun capital de imagine, pur și simplu nu ai cum să rămâi indiferent în fața unei asemenea tragedii.

Biserica Ortodoxă a așteptat o invitație oficială, apoi a argumentat că mulțimea era ostilă și mesajele ostile din partea oamenilor au ținut reprezentanții BOR în palatele lor. Ba chiar am auzit popi care-au condamnat oamenii care ascultă rock. Fărâma aia de umanitate

Un reprezentant al catolicilor a ajuns și el în fața clubului și-a aprins o lumânare, neinvitat fiind. N-a ținut morțiș să aducă oamenii în biserică, te poți ruga oriunde pentru a aduce alinare. Papa a transmis de la Vatican o rugăciune, nefiind invitat oficial de cineva.

Nu-s un om care pune preț pe biserică ori pe ideologii religioase. Dar înțeleg nevoia oamenilor care doar într-o confesiune, într-o credință mai găsesc consolare. Așa că nu înțeleg ostilitatea și aroganța Bisericii Ortodoxe Române de a acționa în modul acesta.

Papa încearcă să apropie tot mai mult enoriașii de biserică, o instituție care a fost mult timp percepută prea închisă, prea arogantă. În timpul ăsta preasfințitul nostru îndepărtează oamenii de credință cu aroganța lui. Cu lipsa de reacție și de empatie față de aproapele său.

ÃŽn clasa a 6-a, parcă, am întrebat un profesor de religie – popă la rândul său – de ce preoÈ›ii își încalcă predicile pe care le fac. Mi-a răspuns că sunt obraznică È™i că ar trebui să fac ce zice preotul, nu ceea ce face el, că È™i el e om È™i are dreptul de a greÈ™i. AÈ™a e. Și preafericitul e om. Și greÈ™eÈ™te. Dar greÈ™elile trebuie asumate pentru a fi iertate.

Iar aroganța unui om, care-ar trebui să ofere cuvinte de alinare în loc de condamnări, e de neconceput. Mai ales când prin acest mod reușește să întoarcă oamenii, creștinii, unii împotriva altora.

6 thoughts on “Ostilitate creÈ™tină

  • Si ce? Ai descoperit ceva ce nu stiai/stiam deja? Ai facut lumea mai buna? Nu. Ti-ai irosit timpul scriind ceva ce nu va schimba nimic, Religii, popi, cutume si reactii umane, toate ne atrag intr-un vartej al pierderii de timp si viata. Foloseste timpul si viata aia ca sa fii tu mai buna. Si atunci altii vor vedea asta si vor face la fel. Cuvintele, religiile si reactiile bazate pe religii si cuvinte nu schimba oamenii. Ii fac doar sa creada ca s-au schimbat. Oamenii care invata de la oameni, se schimba si devin mai buni, acestia schimba oamenii. Iar oamenii schimba Universul. Parerea mea…

  • Sincera sa fiu, in acele momente nu stiu cat ar fi putut sa ajute prezenta lor acolo. Eu personal incerc sa evit chestiile religioase deci poate ca mie nu mi-ar fi fost atat de utili. Consider ca inca mai era nevoie de mult spatiu si de multe maini de ajutor pentru ca cei aflati la nevoie sa primeasca ingrijiri medicale cat mai repede posibil. Cred ca s-au atintit prea multe priviri nevinovate asupra bisericii dupa acest incident.

  • Hmm…Si daca ti-as spune ca imediat dupa explozie, in toate bisericile s-au rugat milioane de oameni pentru sufletele celor raniti si pentru insanatosirea celor arsi? Da, milioane. Mai multi decat au fost in piata sa ceara spitale, nu catedrale. Numai ca nu i-ai vazut. N-aveai cum. Suntem invatati ca rugaciunea sa o facem in taina, iar ajutorul sa-l dam anonim, daca se poate, fara sa iesim in evidenta.

    S-au facut slujbe de parastas, de maslu, au fost pomeniti la liturghie… Daca ti-as spune ca ranitii au primit sange strans prin actiunile Bisericii inainte de accident (pentru ca e o actiune continua) iar dupa explozie s-a intensifica chemarea la a dona sange? Daca ti-as spune ca in biserici s-au strans bani (pentru ca poate o sa spui ca rugaciunea nu e de ajuns) pentru ajutorarea familiilor celor morti si pentru tratamentele celor raniti?

    Biserica nu este o institutie, este un organism viu, alcatuit in primul rand din noi, cei botezati, impreuna cu clerul, monahii si da, arhiereii nostri. Drept urmare, nu cred ca-i poti reprosa Bisericii ca nu a fost prezenta, sau ca e ostila, sau aroganta. Sau, daca vrei neaparat sa faci astfel de reprosuri, fa-le si celor care au donat sange, bani, sau doar s-au rugat. Si ei sunt BOR.

    • N-ai înÈ›eles nimic! Până când BOR nu scapă de cei care distrug orice fărâmă de credibilitate ar mai avea instituÈ›ia, n-o să putem purta o discuÈ›ie coerentă. Iar, momentan, BOR-ul suferă din pricina mai marilor reprezentanÈ›i pe care-i scapă gura pe dinainte, È™i nu doar pe-aceia. E păcat că suferă È™i preoÈ›i cinstiÈ›i din pricina unora pentru care banul e mai important decât credinÈ›a.
      Pe același principiu, pe care ți-ai construit argumentarea, aș putea să-ți dau 3 exemple de popi care-au refuzat să înmormânteze oameni pentru că erau prea săraci ca să-și permită taxa. Ori de popi care le-au spus părinților că pruncii lor nou născuți au murit pentru că ei sunt păcătoși și nu merg la biserică. Să mai spun de popii care refuză medicina și încurajează oamenii bolnavi de cancer să se vindece cu rugăciuni și apă sfințită?!
      Organismul viu de care vorbești are mulți negi pe care trebuie să-i taie, dacă vrea să supraviețuiască în vremurile noastre.

      Înțeleg și accept religia doar ca pe un obicei ce aduce alinare și liniște persoanei ce-o practică, nu ca pe un panaceu universal, nu ca pe un înlocuitor pentru medicină și știință.
      Iar atitudinea unor reprezentanți BOR care-au deschis gura fără să gândească și-au dat-o pe aia cu „au ascultat muzică satanică, au meritat să moară”, e de neacceptat într-o societate civilizată. E de neconceput în orice societate care-a trecut de Evul Mediu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.