PadiÈ™, iulie 2015

O floare văzută pe Valea Galbenei. Mi-am zis că-i bună de afiÈ™at pe blog. DeÈ™i nu-i nici bine încadrată È™i nici punctele de focalizare nu-s taman nimerite. Dar când atârni deasupra apei, cu un picior prins de-un lanÈ›, iar cu o mână îmbrățiÈ™ezi un colÈ› de stâncă, zău că punctele de focalizare nu-s primordiale …

floare-mov-valea-galbenei

 

valea-galbena

Aproape de izbucul Văii Galbene (Padiș), înainte de porțiunea de lanțuri. Ne-am aprovizionat cu apă rece și fără pic de gust de clor. Acum îmi pare rău că am lăsat răul de înălțime să mă cuprindă și n-am făcut o poză cu cele 3 (sau 4?!) marmite uriașe, una sub alta, care se văd când treci printr-o parte îngustă a traseului Văii Galbene. Superb peisajul!

poza-cetatile-ponorului

Poză din Cetățile Ponorului. Nu-i grozavă, dar io m-am simțit nemaipomenit că am reușit să evit mulțimea de pe traseu, coborând ușor și cu grijă printre uriașii bolovani. Nu-mi luați exemplul, io am 50 de kile cu tot cu bocanci și flexibilitatea unei mâțe sălbatice.

Am întâlnit mulți, tare mulți turiști străini. E interesant cum turistul străin (ungur, polonez, american) poate veni echipat în Padiș, cu bocanci și haine sintetice, care se usucă rapid, cu șosete trase peste glezne și o șapcă/pălărie care să-l ferească de soare, cu ghiozdanul în spate și cu bețe de trekking. Însă, cu excepții desigur, turistul român vine-n balerini/sandale/teniși și-n blugi/fustă (?!?), cu poșetuța de piele într-o parte, oripilându-se la văzul traseului. Care traseu marcat, deși nu-i complicat, presupune ceva mai multă dibăcie decât urcarea scărilor rulante din mall.

amfiteatrul-boga

pietrele-boghii

vedere-pietrele-boghii

Ultimele 3 poze sunt făcute din Amfiteatrul Boga sau Pietrele Boghii. Traseu ușor, marcat.

6 thoughts on “PadiÈ™, iulie 2015

 • ehehei…Cetatile Radesei, Focul viu (vine luna august) . Amintiri frumoase
  chiar daca ma repet multumesc ! daca crezi ca e nepotrivit sterge

 • Cum natura e cuminte intre erele fierbinti, strop imaginar timp, minti ! Vom regla candva arsura mozaicului dat dura ?

 • Turistul strain stie la ce vine, drept urmare se echipeaza corespunzator. Turistul roman care ajunge in zona, nu stie intotdeauna, drept urmare vine ne-echipat. In plus, cat timp accesul la obiectivele turistice este destul de facil, nu multi se deranjeaza sa dea bani pe echipamente si imbracaminte tehnica. Du-te in Bucegi sa vezi acolo gagici cu tocuri la Babele si Sfinxul sua cocalari cu ciocate…

  In zona padisului, unii asa-zisi turisti vin din satele sau comunele din zona, la barbeque / gratar etc si merg pe traseele de pe langa locul de campare / cazare mai mult ca sa traga de timp pana se face “papica”, decat din dorinta nestavilita de a-si imbogati cunostintele despre natura sau obiectivele turistice din zona.

  Altii (majoritatea minori) vin cu “clasa de la scoala” cazuri in care din nestiinta sau ignoranta nu se echipeaza / imbraca corespunzator.

  Sunt destui romanasi turisti care se imbraca corespunzator, dar sunt putini raportat la cei imbracati “strident” si necorespunzator si nu ies in evidenta, deci nu iti sar asa in ochi. E cam ca si cu tiganii…nu toti se ocupa de “chestii slabe”, dar numai pe aia care fac asa ceva ii vedem.

  Personal, pe mine ma deranjeaza “adevaratii” aia (roackeri) care se aduna, in special in Glavoi, la baute si aburit tot felul de gagici plictisite mai mult sau mai putin “emo”. Si sa nu uit de “bulgaroii” aia cu ceafa groasa, carora nu le pasa ca altii vin din ture obositoare si simt nevoia sa isi impartaseasca “gusturile” muzicale cu acestia toata noaptea pana spre zori cand saracii obosesc si ei de la atata chefuit…’tu-i in gura de neciopiti.

  • Oh, you’re no fun. Cum să nu-È›i placă „Tan-dăr, tananananananana, tan-dăăăr! tanananananananana” ?!? 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.