Românca în Budapest

Pe cât de străin mi-e graiul maghiar, pe atât de mult mi-a plăcut cealaltă capitală. Clădirile restaurate È™i valorificate, toate marcajele È™i-n limba engleză, curtea lui Gojdu - în ciuda zecilor de restaurante diverse de la parter, toată construcÈ›ia arată impecabil È™i-È›i lasă impresia că eÈ™ti în altă lume, alt oraÈ™, altă È›ară – Szimpla Kert cu dezordinea È™i amalgamul de culori, cafenelele cu pisici unde eÈ™ti rugat să nu te atingi de mâncarea È™i apa felinelor, Dunărea cu zecile de ambarcaÈ›iuni de tranzit sau de lux, cetatea cu miile de trepte, citadela de unde se vede o mare parte din oraÈ™, toate m-au cucerit. Am folosit Here Maps pentru a nu ne pierde prin oraÈ™.

Că-s prea mulÈ›i turiÈ™ti pe străzi, iar chinezii sunt neciopliÈ›i, e partea a doua. Nu cred că am perceput chinezii ca needucaÈ›i doar pentru că nu le înÈ›eleg limba – anumite limbi par agresive deÈ™i nu sunt – pur È™i simplu mulÈ›i chinezi nu aveau pic de respect față de ceilalÈ›i turiÈ™ti, se băgau în față, își lăsau pruncii să urle pe străzi È™i se certau. Pe un pod mic mai mulÈ›i prunci chinezi se jucau incomodând È™i împiedicând turiÈ™tii care voiau să treacă, în timp ce părinÈ›ii se amuzau de pe margine.

Pasajele subterane, precum și toate zonele din jurul gării Budapest Keleti sunt pline de refugiați, iar voluntarii unguri le aduc mâncare în canistre. Nu le-am recunoscut dialectele, dar sunt pașnici, mulți stăteau pe saci de dormit și se jucau pe telefoanele mobile.

Selfie sticks! Atât de multe bețe pt selfie! Nu înțeleg rostul bețelor respective, așa cum nu înțeleg nici rostul pozelor selfie cu obiectivele turistice. Mi s-a părut că deși avem tehnologie din abundență, dispunem de tot mai puțină empatie, de compasiune și de respect față de cei din jur. Oamenii se înghesuiau, se călcau pe picioare, dar puțini își cereau scuze pentru disconfortul provocat altui om.

În 20 august a fost gratuită intrarea în Parlamentul Ungariei, dar coada de așteptare se întindea pe cel puțin 1 km. Așa că decât să stăm la rând, am preferat să ne plimbăm prin oraș. Seara a fost un spectacol de artificii și m-am distrat văzând zecile de drone care zburau deasupra parlamentului, ca-ntr-un joc al ielelor.

Trei zile de plimbat pe străduțele pietruite sau asfaltate mi-au pus capac, am dormit aproape o zi întreagă la întoarcere.

Mi-a plăcut nespus de mult apartamentul unde-am stat în sejur, dar despre asta în alt articol.

Momentan câteva poze. Cred că toate obiectivele turistice au fost fotografiate din toate unghiurile posibile, așa că nici pozele mele nu-s spectaculoase.

chinezi-budapesta

croaziera-viking-dunare

lavanda-parlament-budapesta

living-the-hungarian-dream

parlament-budapesta-lateral

parlament-budapesta-opinca

parlament-budapesta-ziua

parlament-maghiar-noaptea

pod-vechi-budapesta

straduta-budapesta

tipic-unguresc

autobuz-pe-dunare

budapesta

5 thoughts on “Românca în Budapest

    • Presupun că ai zis ceva despre Debrecen, Oradea È™i că-s oraÈ™e frumoase?!
      Dacă ziceai și tu ceva despre macska sau kutya înțelegeam tot, clar!

  • Cu intarziere, dar ca sa ma bag ca musca-n …., Mr. Razvan zicea ceva de genul:”Tulvai faine poze facusi, fa!. Si io fusai pa la Debretin o data si parca fusai (dar nu-i sigur) si pa la Haiduszoboszlo (adica la Aquaparkul de acolo, presupun)” iar in propozitia nr. 2, remarca ca “Debretinul arata tumna ca Oradea”.

    Na szervus!

  • Budapesta este orasul meu de suflet. Daca as invata limba m-as muta acolo. nu este an sa nu il vizitez. Prefer apartamentele in ultimul timp! In ce zona ai stat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.