upside down

Un mic experiment

Vara asta toridă a încins spiritele din te miri ce motive. Acum refugiații reprezintă problema majoră în toată țara, deși nu prea ne afectează direct, și a împărțit populația în tabere.

Dintre miile de afirmații fără argumente, 2 mi-au crescut tensiunea atât cât să fie normală:

 • că refugiații, ca și țiganii, se înmulțesc în număr tot mai mare și de asta Europa o să fie musulmană în 20 de ani
 • că oamenii din țările civilizate preferă să țină câine sau pisică decât să facă prunci. Și asta e marea problemă a europenilor, că în loc să facă prunci, cresc animale de companie.

Experimentul meu ar fi așa: întreabă 5 oameni care n-au copii, dacă, în următorul an, și-ar asuma responsabilitatea unei familii.

Întreabă 5 prieteni de-ai tăi – mai ales bărbați, că ăștia fug de prunci de parcă ar fi Satana! – dacă ar vrea să aibă copii și dacă nu, de ce. Ascultă-le argumentele și apoi trage o semi concluzie.

Aruncăm vina pe animalele de companie, în loc să vedem că, de multe motivul e egoismul. Suntem egoiști, vrem să experimentăm cât mai multe, să cunoaștem cât mai multe, să vedem cât mai multe. Și nu văd nimic greșit în asta.

Plus că ne e frică pentru ziua de mâine. Și, în cazul meu, nu vreau un copil trofeu (cu care să mă laud de parcă ar fi singura mea reușită în viață). Aș vrea ca pruncii mei, dacă o să-i am vreodată, să fie mândri de mine și de reușitele mele. Așa cum și eu îmi admir părinții pentru că nu ne-au sufocat, ne-au încurajat să ne trăim viața pe cont propriu și nu ne-au ținut acasă cu forța, șantajându-ne emoțional așa cum am văzut în atât de multe cazuri.

Nu vreau o familie doar pentru că dă bine în pozele de pe facebook. Vreau o familie pentru că știu că pot face față și unei asemenea responsabilități.

Mă rog, io-s deja prea bătrână ca să mai sper la o familie și mărițiș. Așa am citit pe interneți …

upside down

9 thoughts on “Un mic experiment

 1. o romanca

  am 32 de ani. in acest moment am o cariera care ma multumeste extrem de mult, astfel incat sa imi asum responsabilitatea de a deveni mama.

  Reply
  1. lilisor Post author

   Tulai, să nu mai spui nimănui asta. Că poate te trezești cu soborul de popi la ușă, făcându-ți acatiste și slujbe ca să-ți scoată fițele din cap! Auzi la ea, să n-aibă prunci la trij de ani …

   (glumesc, desigur :D)

 2. o romanca

  :))))) ce sa faci cu adultescentii din ziua de azi?
  unii si unele pot sa aiba si cariera de succes si copii pana la treizeci de ani (ma indoiesc ca se descurca perfect, dar asta e doar parerea mea… ).
  eu pur si simplu nu am putut asa ca acum astept soborul :)))))
  cu drag 🙂

  Reply
 3. frunzadebrusture

  Rewind/Replay/Rewind/Replay. Error – cannot read woman mind.

  Cum drac ai ajuns de la problema sensibila a refugiatilor la si mai sensibila problema a maritisului peste 30 de ani, numa’ tu stii. Esti insensibila… 😛

  Mandra scriitura (asa, cu diacritice), da’ nu stiu in ce dimensiune te preumbli tu, de fug barbatii de copii acolo :). Me, I’m like Jesus: lasati copiii sa vina la mine! Si mai stiu multi barbati d’astia. Care fug de copii doar daca-s pentru intelegerea amiabila in caz de accident.

  So… get a life. And a new dimension. And a cățeluș.

  Reply
  1. lilisor Post author

   :)))) Apăi, nici io n-am înțeles cum au ajuns unii să dea vina pe oamenii holtei pentru criza refugiaților, dar am văzut „argumentul” ăsta de atât de multe ori încât simțeam nevoia să fac experimentul. Și-n jurul meu sunt puțini cei ce și-ar dori familie și prunci în următorul an, mulți se gândesc la cum să evolueze profesional, să învețe mai multe, să vadă diverse locuri, să experimenteze etc. Să câștige suficient cât să aibă din ce susține o familie.

   O știi pe aia cu: io mi-aș trăi liniștită viața dacă m-ar lăsa oamenii în pace? Mno, cam așa-i!
   Cât despre cățel, să-mi iau casă întâi, apoi cățel. Să aibă loc de fugărit mâța grasă ce-mi doarme-n brațe.

 4. Paula

  Putin exagerata chestia cu Europa musulmana in 20 de ani, desi pare sa se extinda foarte bine, nu o sa reziste suficient de mult aceasta expansiune. Ma rog, m-am saturat putin sa tot vorbesc de refugiati si de asa-zisa extindere inexistenta a lor, nu e un mare pericol desi toti romanii par intr-o stare de agitatie permanenta.

  Am constatat putin ca oamenii, sau cel putin cei apropiati mie si pe care am avut ocazia sa fac experimentul asta, vor sa-si intemeieze o familie, vor copii, desi la cum se comporta civilizatia de azi, apar de unde nu te astepti si cand nu te astepti.

  Reply
 5. Fane de la trei

  Habar nu ai despre ce vorbesti. Cred ca ai nevoie de un hobby. Problema refugiatilor nu are nimic de a face… cu absolut nimic din ceea ce ai putea intelege tu. Renunta, fa copii, fa-le ciorba, ramai pe facebook.

  Reply
 6. Studio Galati

  :)) Foarte tare replica pentru Nea’ Fanica . App ,faci o treaba buna cu blogul. Articole scurte si la obiect. 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.