Activistul de feisbuc

Anul trecut, când am vizitat cealaltă capitală taman de ziua lor, în 20 august, am văzut că nici ungurii nu-s prinți ce râgâie lavandă și nici nu vomită iasomie. Au petrecut ca porcii pe străzi, cu vin spumant, bere și alte băuturi pe care, probabil, io nici nu le-am mirosit vreodată. Apartamentul unde-am stat în sejur e aproape de o stație mare de metrou, prima după Parlament. Și-a fost o înghesuială și-o mizerie pe tot malul Dunării, până la metrou, de ziceai că-i zonă de război cu sticle și doze.

A doua zi era curat, nicio urmă de petrecere. Oamenii de la salubritate au venit, au curățat și-au plecat cândva când noi dormeam. Ne-am trezit pe la 7 dimineața, că-i mai bună cafeaua băută pe balcon în timp ce privești vasele de pe Dunăre. Și n-am văzut nici mizerie, dar nici angajați de la salubritate.

Tot în perioada aceea a fost organizat IronMan Budapesta, unde-au participat foarte mulÈ›i oameni. Seara mizerie pe străzile din jurul competiÈ›iei, dimineaÈ›a curat. Iar pe străzi organizatorii se plimbau È™i strângeau după cicliÈ™tii din competiÈ›ie care aruncau din mers sticle sau ambalaje. ‘Om vedea-n septembrie dacă vor face curățenie la fel de repede È™i după Red Hot Chilli Peppers 😀

Ei bine, la Oradea au apărut activiștii de feisbuc. Oameni care consideră că, dacă pozează sticlele de bere și cojile de semințe care apar în piața Unirii după un eveniment, și le pun pe Feisbuc, cu texte precum: „orădenii-s jegoși și nesimțiți”, cumva vor reuși să stârnească rușinea, iar orădenii petrecăreți vor strânge după ei. Toți cei 5-6-10 mii de oameni care participă la evenimente, își vor lua sticla de bere și-o vor îndesa în tomberonul sufocat de alte sute de doze de bere.

În loc să-i faceți de rușine pe orădenii care ies din casă la evenimente, n-ar fi mai bine să-i bateți obrazul șefului RER? Că e de datoria lui să se asigure că se face curățenie după un eveniment organizat în centrul orașului. Sau chiar primarului, dacă evenimentul e organizat de Primărie.

Și dacă suntem la capitolul bătut obrazul, nenea șefu de la RER, curățăm și foișoarele de pe malul Crișului măcar o dată pe săptămână? O fi greu ca angajații salubrității să dea cu mătura și pe acolo? În unele foișoare încep să încolțească semințele care-au scăpat de maxilarele orădenilor.

Sigur că discuția-i mai lungă și că e de datoria noastră de cetățeni să strângem după noi, dar serios, la evenimente e greu să strângi și ultimul ciob după tine, când te înghesui lângă alte mii de oameni.

Numa’ zic!

budapesta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.