Audiobooks: A tale for the time being, Ruth Ozeki

Dacă ai intrat pentru prima dată pe blog, da, îmi place să ascult audiobooks. Cărți audio. Pentru că nimic nu-i mai relaxant și interesant când tricotez sau croșetez precum o carte bună. Și dacă nu pot citi și tricota în același timp, ascult cărți. Sau podcasts.

A Tale For The Time Being de Ruth Ozeki nu-i o capodoperă de artă, însă e aÈ™a de bine narată că m-a captivat. Pe cât de tare mă irită începutul cărÈ›ii – cu jurnalul unei adolescente care, din cauza crizei economice, se mută din America în Japonia – pe atât de mult îmi place finalul. Pentru că e optimist È™i lasă senzaÈ›ia, că indiferent câte greutăți ai întâmpinat, există o cale, o soluÈ›ie pentru a schimba lucrurile în bine.

Cartea e scrisă pe 2 planuri, cel al adolescentei japonezo-americane (se naște și crește în America), care nu înțelege cultura în care e forțată să trăiască. Și al doilea plan e al scriitoarei care se retrage în Canada, pe-o insulă, să-și găsească muza și sursa de inspirație pentru o nouă carte. Posibil să fie chiar un personaj inspirat din scriitoare, Ruth Ozeki, nu m-am documentat despre ea.

Ce-mi place e felul în care îmbină noul cu vechiul, tradiția cu modernul. Atinge subiecte sensibile, precum Al Doilea Război Mondial, Fukushima și, desigur, 11 septembrie. Tratează subiectele fără a abuza de emoțiile produse de acestea. Mai tragice și revoltătoare mi s-au părut pasajele ce descriu răutatea adolescenților japonezi la adresa adolescentei din America.

De altfel, după cartea asta am mi-am readus aminte de Haruki Murakami și-am ascultat, pe rând, A Wild Sheep Case și Dance, Dance, Dance.

La capitolul audiții plăcute mai enumăr „Time and Time Again” de Ben Elton, o călătorie excelentă prin Istanbul și Europa anilor 40. Iar vocea naratorului e atât de plăcută. Practic se folosește de teoria că Newton ar fi descoperit o modalitate de a călători în timp și de a modifica trecutul.

Acum am început să ascult 11.22.63 de Stephen King, narată de Craig Wasson.

2 thoughts on “Audiobooks: A tale for the time being, Ruth Ozeki

  • Am intrat din nou pe aici sa vad ce mai faci si sa iti spun ca postezi destul de rar 🙁
    Mi-ar face placere sa ne tii la curent cu ce se mai intampla prin oras, pe noi cei care te citim poate pentru a mai “respira” un pic de aer din urbea care odata ne-a fost casa si la care ne intoarcem doar prin tot ceea ce citim pe bloguri
    Succes mai departe!
    …sunt departe de varsta la care as mai incerca un audiobook, prefer clasicele carti tiparite din vremea mea :))

    • Hello Mike 🙂 sunt binevenite comentariile care mă trag de mânecă. Voi încerca să scriu mai des, într-o notă ceva mai optimistă. Că negativismul e din plin la TV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.