Da’ cu strada mea ce aveÈ›i?

Am amânat mult timp să scriu articolul ăsta, pentru că nu-s genul de om care se plânge când lucrările incomodează. Pentru simplul fapt că-s conștientă că n-ai cum să construiești fără praf ori mizerie. DAR!

Un pic de context: în campania electorală de acum 8 ani, Ilie Bolojan a organizat o întâlnire cu blogării. Și, pe lângă subiectul care ardea la momentul respectiv – construirea unei mostruozități de cruce pe Ciuperca, a menÈ›ionat că nu vor mai exista lucrări făcute fără un plan. Practic, dacă o stradă va fi spartă pentru schimbarea canalizării, în aceeaÈ™i perioadă se vor face È™i restul lucrărilor adiacente, pentru a nu sparge aceeaÈ™i stradă de 10 ori.

Tranșeele de pe Bd. Dacia

Ei bine, de 2 ani de zile strada pe care locuiesc e spartă constant. La fiecare 4-5 luni se sparge strada. Nu exagerez! E bulevardul Dacia, partea din spatele blocurilor, nu spre bulevard. Acum mai bine de un an a venit RDS care-a tras fibra pe sub pământ – cred că au făcut È™i infrastructura pt curent electric, dar nu-s sigură, că era doar un zvon auzit de la asociaÈ›ie. Cei de la RDS au aranjat strada, au asfaltat frumos în urma lor. Pe bune, am rămas impresionată că au lăsat curat în urma lor.

3 săptămâni mai târziu au venit niÈ™te muncitori – nu erau de la RDS, ci de la Compania de Apă sau CIAC, nu mai È™tiu exact - și-au spart intersecÈ›ia. Au săpat jumătate din stradă È™i, după alte 3 săptămâni de spart, săpat, praf, mizerie, au lăsat strada vraiÈ™te. Nu vreÈ›i să È™tiÈ›i ce jeg a fost în faÈ›a blocului.

Buuun. Astă toamnă au venit cei de la CIAC să lucreze la canalizare. Vreo 2 sau 3 luni au durat lucrările. Jeg, mizerie, au mai lăsat strada semiacoperită cu pământ vreo 3 săptămâni, că probabil n-aveau fonduri ca să termine lucrarea. Au terminat, într-un final prin noiembrie. Și-au turnat beton pe stradă. Fiind sezon rece și pentru că ploua, au acoperit betonul cu o folie de plastic pe care, pentru a nu o lua vântul, au fixat-o cu bolovani. Care bolovani au lăsat ditamai gropile pe stradă. Inclusiv în mijloc de intersecție!

A venit primăvara. Cu noi lucrări!

Acum nici o lună au revenit muncitorii și-au spart betonul acela, dar doar pe partea care includea intersecția, și-au asfaltat. Restul gropilor au primit câte o lopată de asfalt. Oricine le poate vedea.

Bun, acum câteva zile au revenit muncitorii și-au tăiat în jurul gurilor de canalizare. Iar azi au venit să spargă cu mașinăria aia mare, extrem de zgomotoasă. Când am coborât la o cafea, am dat peste un nene simpatic de la CIAC:

“- Ziua bună! ȘtiÈ›i cumva de ce se sparge, iarăși, strada? Că v-am văzut È™i acum 2 săptămâni.
– Apăi, nu se mai asfaltează strada asta. Nu anu’ ăsta, È™i acu’ tre să aducem gurile de canal la nivelul străzii.
– Deci nu se amenajează parcarea? Că muncitorii cu parcările imediat ajung la colÈ›ul străzii, dar ziceÈ›i că nu trec strada să vină È™i aici?
– Nu anu’ ăsta. Amu, domniță dragă, io ce È™i fac? AÈ™e le-or gândit, că zîci că È™-or folosît curu’. Noi în toamnă am lăsat gurile de canal mai sus, că trebuiau să asfalteze frumos, c-aÈ™e o fost vorba. Amu ne-or zîs că tre È™i le aliniem că nu mai asfaltează anul ăsta.”

Nea Bolojan, mi-ești drag, dar imaginează-ți că oamenii ăștia vin și sparg periodic strada pe care locuiești matale. Așa, la fiecare 6 luni, cum e la mine. Și că, așa cum a fost aici în toamnă, trebuie să lucrezi câteva luni ascultând zgomotul din clip. De praf nu mai vorbesc. Și, colac peste pupăză, strada matale să fie în continuare spartă și fără parcări, după 2 ani de lucrări.
Cum era aia cu spartul străzilor după un plan bine gândit? Muncitorii cu parcările sunt la colÈ›ul străzii, dar nu asfaltează È™i pe Bd. Dacia în spatele blocurilor pentru că ….? Biserica vieÈ›ii din curte nu-i gata È™i nu poate binecuvânta asfaltul? Sau or să vină muncitorii peste alte 6 luni să spargă din nou strada, ca locuitorii să vadă că se fac lucrări?

Am tăcut din gură când am rămas fără apă caldă și căldură, că am înțeles situația cu CET-ul, dar serios că nu pot înțelege planul după care se sparge periodic strada pe care locuiesc. Parcă era vorba că atunci când se fac lucrări, se fac până la capăt, pentru a fi mai ușor pentru toată lumea.

Ce păcat că locuiesc pe Bd. Dacia È™i nu în piaÈ›a Unirii …

iar-se-sparge-strada

2 thoughts on “Da’ cu strada mea ce aveÈ›i?

  • La noi, in capitala, se schimba bordurile o data la cativa ani. Iti imaginezi ca poate fi asfaltul plin de gropi, canalizarile nefunctionale, locurile de parcare aproape inexistente dar daca bordurile sunt noi, nimic nu mai conteaza! Nu prea avem ce face, din pacate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.