Da, am ieșit la protest!

Tot încerc să înțeleg de ce Dragnea & co. tot cântă despre manipulare și „prostime credulă”, așa cum am fost descrisă de-o colegă care-ar mai vota cu Vadim, dac-ar mai trăi, sărmanul. Campioni la manipulare sunt taman PSD-iștii. Pentru că PSD și ALDE refuză să creadă că românii pot ieși-n stradă pentru un principiu, fără a avea interese ascunse.

Nu, domnilor Dragnea & Tăriceanu, nu ies pentru a da jos un Guvern, n-am primit bani, nu consider că acest guvern nu e legitim. Asta e, ați câștigat, am înghițit în sec și-am așteptat să văd că vă țineți de programul acela cu tăieri de taxe și măriri de pensii și salarii, pe care susțineți că-l cunoașteți din scoarță-n scoarță. Nici în 12 decembrie n-aș fi ieșit pt a contesta alegerile, nu văd rostul în a contesta un proces democratic. Nu e scopul meu.

De ce am ieșit la protest?

Am ieșit pentru un principiu. Pentru că a adopta pe furiș niște ordonanțe delicate, fără o dezbatere publică între specialiști, denotă clar lipsa de bună voință. Și un asemenea proces de adoptare pe furiș nu înseamnă democrație. Ci înseamnă că în orice moment ne putem aștepta ca Guvernul să adopte alte ordonanțe care ne vor limita încet-încet niște drepturi fundamentale. Libertatea de exprimare, dreptul de a ne mobiliza, de a protesta, dreptul la un vot corect și cine știe ce vă mai trece prin cap. Spun asta pentru că acea carte de încredere pe care v-am acordat-o în decembrie, s-a dus pe apa sâmbetei în 31 ianuarie.

ÃŽn trecut PSD a mai adoptat tot pe furiÈ™ câteva ordonanÈ›e È™i legi care-au limitat drepturile presei. Doar că atunci tinerii n-au fost atât de proactivi, mulÈ›i – inclusiv eu – erau prea tineri, trăiau pe banii primiÈ›i de la părinÈ›ii care se chinuiau să o scoată la capăt lună de lună. Și nu exista o reÈ›ea de socializare care să faciliteze comunicarea. Pentru că-n aceste zile, poporul a comunicat mai mult decât aÈ›i făcut-o voi, cu toată maÈ™inăria voastră de propagandă – serios, când văd că încercaÈ›i să deturnaÈ›i ideea protestelor anti-PSD cu „Iohannis trădător de È›ară”, îmi vine să râd ca o isterică, un om raÈ›ional È™i normal nu se lasă păcălit cu o asemenea strategie.

Dezinformare 

Sigur că s-a dezinformat și încă se dezinformează mult, din toate părțile, inclusiv Digi24 a manipulat nițel cifrele și felul în care a difuzat imagini de la proteste, dar  în mare, cred că România a asistat la o bună lecție de cultură civică. Pentru că la agresivitatea și aroganța voastră oamenii au reacționat cu ironie și umor. În loc de violențe, oamenii au îndemnat la pace și calm. Facebook s-a mutat în stradă, cu toate meme-urile și glumele, iar asta e ceva greu de înțeles pentru un partid obișnuit să unească prin ură (ura împotriva lui Băsescu, Soros, Cioloș acum împotriva lui Iohannis). M-aș bucura dacă n-aș mai auzi tâmpenia aia cu „nu ne vindem țara” și „nu stăm noi ca ghioceii în fața străinilor”, pentru că mizând foarte mult pe astfel de non-argumente naționaliste, ajungem la inepțiile lui Ceaușescu. Și de acolo până la a încarcera intelectuali și oameni școliți în Europa nu-i decât un pas.

Iar strategia de a desecretiza o stenogramă din guvernul Cioloș și una din guvernul Grindeanu, încercând să sugereze în acest fel că oamenii sunt manipulați de opoziție pentru a ieși în stradă, deși și celălalt guvern a făcut modificări codului de procedură penală, e o altă dovadă că buna credință nu există ca principiu. Dacă guvernul Cioloș ar fi făcut aceste mișcări mișelește, la ceas de seară și fără a anunța, sunt sigură că ar fi ieșit oamenii în stradă.

Cultură civică

ÃŽn ultima săptămână eu am câștigat, iar voi – PSD & ALDE – aÈ›i pierdut. Am câștigat încredere în È›ara aceasta È™i cunoÈ™tinÈ›e despre cum funcÈ›ionează unele structuri ale statului (nefiind de profesie jurist ori magistrat, nu mi-a fost deloc uÈ™or să înÈ›eleg unele formulări, dar totuÈ™i am citit legi È™i ordonanÈ›e È™i-am ascultat opiniile specialiÈ™tilor în domeniu, chiar È™i-ale celora care vă susÈ›in).

Și cu acest articol cred că mi-am spus oful vis-a-vis de protestele democratice din România.

masina veche oradea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.