Networking politic

Turma de oi

Turma de oi


După toată mascarada din ultima lună din România, în frunte cu ceea ce delirează V Ponta pe pagina sa de facebook și terminând cu stilul lui Dragnea de a transforma o minciună în adevăr, ultima picătură a fost decizia noului guvern privind educația.

Noua prevedere ce le permite directorilor și directorilor adjunct de a rămâne pe aceleași posturi, chiar dacă au picat examenele, arată cât de important e să ai relații și cunoștințe într-un sistem defect. 

Dacă-n ultimii 10 ani uitasem de ideea de “pile” pentru a obține un loc de muncă ori o consultație la un medic, un bilet în cine știe ce stațiune etc, ei bine acum pare-se că revine la modă ideea de a obține ceva pe baza relațiilor din diverse domenii, indiferent de competențe. 

Aș zice că doar în sectorul public se întâmplă astfel de lucruri, ca incompetenții să fie recompensați cu locuri de muncă de conducere pentru loialitate și supunere, dar asta se întâmplă și-n mediul privat, într-o măsură mai mică. Diferența e că în mediul privat concurența și competiția pe piață echilibrează lucrurile, pe când în sectorul public nu există așa ceva. Ce competiție să ai când tu stabilești și impui regulile jocului?!

Și asta mă sperie! Pentru că nimic nu poate fi mai frustrant decât un om incompetent care ia decizii pentru un sector, o companie publică, un minister, o țară, doar pentru a servi intereselor politice, indiferent de factorii sociali, juridici și economici.

Dar cel mai mult mă sperie curentul naționalist, anti occident, anti european ce-și face loc în rândul tinerilor și lipsa unei opoziții clare, hotărâte. 

Trăim vremuri interesante 🙂 

4 thoughts on “Networking politic

 1. Ionut

  Perfect de acord cu punctul tau de vedere in ce priveste decizia noului executiv, referitoare la directorii de scoli… este stupida, o nesimtire chiar, in speta fata de cei care i-au votat (pe care ii scoate la “inaintare” cu orice alta ocazie, mai ales in cazul ciondanelilor intre “palate”).

  Deloc de acord in ce priveste povestea cu disparitia in ultimii 10 ani a nevoiei de pile pt. angajare, consultatie medicala (nu stiu de bilete pt. statiuni… inca nu am ajuns acolo), etc. Mai ales ca perioada precizata de tine (ultimii 10 ani, adica anii 2006-2016) cuprinde (pe linga guv. tehnocrat/Ciolos, 2015-2016) atat guvernarile USL/Ponta (2012-2015), cat si cele PDL/Boc et co. (2005-2012).

  O GROAZA de oameni au fost angajati (sau s-au angajat) pe baza de pile si relatii in sectorul public/privat. Referitor la consultatii medicale… pai, acolo se plateste (daca nu esti angajat undeva). Referitor la spitalizari (mai ales alea care “se lasa” cu operatii), trebuie sa “impingi” la aproape toti (de la asistenta, la anestezist, la medic). Intr-adevar, in ultimii ani, au crescut cazurile in care, cel putin medicul, refuza “atentia”, desi cateodata poate ca din precautie decat din alt motiv…
  Plus, sa nu uitam de ispravile de la Casa de Pensii, unde INTREAGA comisie (doctori si asistenti) luau (solicitau, chiar) spaga, in perioada 2011-2014, parca. Sigur, nu e “pile si relatii”, dar spaga permite capusarea sistemului in aceeasi masura, daca nu mai urat.
  …si “n” alte cazuri.
  In concluzie, nu … povestea cu pilele nu a disparut (au contraire, as spune), doar ce s-a diminuat putin in ultimii 2(?) ani.

  PS: Intr-un comentariu anterior, iti recomandasem platforma republica.ro. Daca la inceput incercau sau fie echidistanti (desi majoritatea fondatorilor vin de la gandul.info, deci in mod CLAR anti-PSD, adica deloc obiectivi)… acum se pare ca au luat-o rau pe aratura. Cel putin, din punctul meu de vedere…

  Reply
  1. lilisor Post author

   Ahm, cred că ai înțeles ceva greșit. Nu consider că a dispărut ideea de pile și relații, cu atât mai puțin în sectorul public, ci eu personal am uitat de când n-am mai auzit pe cineva plângându-se că fără pile nu se poate angaja undeva, într-un post mărunt de funcționar. Lucru pe care-l auzeam frecvent în adolescență. Au fost profesori care povesteau la cursuri că nu vom putea obține locuri de muncă fără un plic donat unui șef și ieșisem din școală cu ideea că sper să am noroc, pentru că bani n-am.
   Bine, drept e că de atunci s-a schimbat total mediul în care trăiesc, am văzut cum funcționează unele sisteme / companii și-am descoperit că dacă ești chiar bun la ceea ce faci, n-ai nevoie de pile.
   Parcă acum tot procesul de recrutare și angajare e mai transparent față de cum era acum 10-15 ani. Sigur, e posibil să fie doar în mintea mea senzația asta datorită mediului în care trăiesc.
   Iar acum, cu noul guvern numit după niște criterii numai de Dragnea știute, cu măsura aceasta din educație, pare-mi-se că revine în forță ideea de pile și relații. Dacă în ultimii 10 ani se încerca o diminuare a fenomenului, într-o formă sau alta, acum parcă tocmai asta se scoate-n evidență, pilele indiferent de competențe.

   Ori io tocmai asta condamn, ideea de networking politic fără cap, pilele doar pentru partid.

 2. Ionut

  In primul rand, “nevoii”, nu “nevoiei”… Mea culpa.

  Mda, poate ca am formulat gresit partea cu “disparitia” si am fost cam pripit in comentariul meu… desi formularea ta initiala nu e chiar atat de explicita ca cea din raspuns.

  In cazul asta concret, e mai mult vorba de favorizarea pe fata (oficial, subminand concursul) a unor persoane anume pentru a (re)ocupa niste posturi cu mare raspundere si oarecare influenta (nu un simplu “loc de munca” sau un “post marunt de functionar”). Cand vorbim de “pile si relatii”, treaba e mai “ferita”, nu chiar pe fata…e practic trafic de influenta (ceea ce e cam neoficial). Sau cel putin asa vad eu…e vorba de locurile ramase vancante in urma concursului (664 locuri)… adica participantii nu au luat nota de trecere, sau nu au fost destui.

  In plus, se vine cu explicatia ca e vorba de “directori delegati” – vor conduce scolile pana pe 31 august, urmand ca anul acesta sa se mai organizeze un concurs pt aceste locuri. Cel putin asta este explicatia oferita de Liviu Pop, secretar de stat in ministerul Educatiei… https://republica.ro/z-dar-sunt-profesori-care-au-luat-nota-2-la-concurs-z-si-pe-cine-sa-punem-dialog-cu-liviu-pop-secretar

  Referitor la transparentizare… Din punctul meu de vedere, e la fel de transparent, doar ca in ultima vreme (ultimii ani) se tine cont mai mult, de rezultatul concursului, decat pe vremuri… sau cel putin asa consider eu.

  Partea cu profesorii care-ti spun mai pe scurt, ca “in ziua de azi, ai cam belit-o, daca n-ai pile”, mi se pare foate nasoala. Eu unul n-am experimentat-o (o fi altfel, la alte scoli). Bine ca nu v-au zis mai pe sleau, ca ce mai cautati in scoala, ca educatia e supraevaluata.

  Referitor la “noul guvern numit după niște criterii numai de Dragnea știute”… sa fim sinceri, nici un guvern nu e alcatuit diferit. Prezidentu’ de partid propune anumite persoane pt. posturile de ministrii, in primul rand dupa criteriile sale… Nu e Dragnea mai diferit ca altii… Care au fost criteriile dupa care au fost numiti cei din guvernul anterior? Sau cei din guvernele anterioare, ca sa nu zici ca ma leg de “tehnocrati”…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.