Publicitate sau … pacaleala?!?

Pornind de la definitia persuasiunii – darul sau puterea de a convinge pe cineva sa creada sau sa faca un anumit lucru – putem spune ca in momentul de fata, in Romania, persuasiunea din publicitate a ocupat din ce in ce mai mult teren, in defavoarea spoturilor publicitare pur comerciale sau informative.
Din pacate, nu toate spoturile publicitare respecta intocmai toate standardele etice ale persuasiunii.
Sa luam exemplul reclamei de la coniacul Unirea. In inceputul spotului publicitar este luat in prim plan muncitorul roman de pe santier (ca, doar suntem un neam de constructori, nu?!?) care dimineata le spune colegilor programul zilei (si anume,   descarcarea unei basculante cu nisip). In continuarea reclamei observam un fenomen destul de cunoscut, si anume ca unul munceste, ceilalti studiaza (spun ca e cunoscut deoarece mereu vedem in presa audio  materiale ce pot sustine aceasta afirmatie!). Partea interesanta a reclamei vine in momentul in care, deja plictisit, unul dintre muncitori se decide sa-i dea o mana de ajutor colegului ce descarca nisipul, motivand “… ca pana termina ala, inchide ala non-stopu’!”. Foarte subtila formularea! Din punctul meu de vedere, spotul publicitar la coniacul Unirea ultragiaza bunul simt. Arata ca de fapt muncitorii romani beau in timpul serviciului si isi bat joc de colegii care muncesc : ‘Ce-i Dorele, ai fost la plaja?”
O reclama pe care eu o consider eronata, deoarece nu prezinta toate informatiile necesare, este cea la crema anticelulitica Liposyne de la Vichy. In introducerea reclamei se precizeaza ca acest produs elimina celulita la 9 din 10 femei, fapt dovedit printr-o “demonstratie clinica”. Femeile, carora le este destinata aceasta crema, sunt induse in eroare. Ce nu se precizeaza in spotul publicitar e faptul ca nici o crema anticelulitica nu va reusi sa elimine cu adevarat problema (celulita) daca nu este insotita de un program sportiv regulat si o alimentatie echilibrata. Se precizeaza doar ca “functioneaza cu adevarat” iar efectele sunt demonstrate. E ca si cum ai promite unui orb ca maine va vedea, daca va folosi produsul pe care il dai!
La categoria reclame care nu reflecta libertatea de alegere se situeaza spoturile publicitare la toate categoriile de detergenti (de vase, de rufe!). Am sa ma opresc asupra reclamelor de la Calgon (nu e chiar detergent). Vizionand cu atentie spoturile publicitare de la acest produs am ajuns la concluzia ca e singura solutie de supravietuire a masinii de spalat. Adica daca nu folosesc Calgon la fiecare spalare, masina mea de spalat se va strica in cateva luni. De unde concluzia aceasta? In spot se pune accent pe cuvintul “NUMAI” : numai Calgon iti protejeaza masina de spalat impotriva depunerilor de calcar”, “marii producatori de masini de spalat recomanda Calgon”, “numai folosind Calgon la fiecare spalare masina ta va avea viata indelungata”. Bine, trebuie sa recunosc ca e singurul produs, mediatizat, folosit pentru duritatea apei.
In schimb, exista reclame care lasa in urma vizionarii senzatia de “sec” (nu ma refer la vreun vin select!). Aici includ ultima reclama de la Zapp Talk Free, cea din bucataria restaurantului unde ii se explica noului ajutor de bucatar ca treaba lui e simpla : sa curete cartofi, doar vreo 2 tone! Nedumerirea mea intervine in momentul in care, senin, noul angajat, ii da replica “Asta-i simplu? Simpla-i oferta de la Zapp Talk Free….” Cei care au creat acest spot publicitar au crezut ca e usor sa faci o reclama cu subaintelesuri fine, dar eu tot nu vad legatura dintre cartofi si o firma de telefonie mobila.

2 thoughts on “Publicitate sau … pacaleala?!?

  • Pentru mine reclamele sunt fie o sursa de amuzament, fie de plictiseala sau oroare, moment subit in care schimb canalul. Deja nu mai ma intereseaza reclama, dar daca ea are o melodie care imi place o las (adica nu schimb postul). In rest, toate is niste minciuni.. dar imi plac cele cu umor, precum si aia la coniac. Pe mine ma amuza deja cum anumite produse cunoscute ca fiind de proasta calitate sau nesanatoase, iar acum ma refer la Cola, se autoreinventeaza cu tot soiul de gaselnite, precum cea cu zero zahar. Data viitoare ce va fi? Pt ca zahar nu mai poti scoate. Cola cu miere poate, sau cola fara cola. Just Soda!

    OK, sa dau si eu un exemplu, care trece neobservat. Reclamele la credite si rate. O reclama zice avantajos, pt ca in primele 6 luni nu platesti rata (dar dobanda iti merge) ceea ce nu e avantajos decat pentru banca, pt ca tot tu vei plati mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.