Stirile prostimii

Citeam adineaori la Arhi despre stirile de la ora 5 de pe PRO TV. Nu e singurul care observa tiparele dupa care se prezinta stirile. Intai urmeaza o crima, apoi un viol, un accident, sau mai stiu eu ce, iar toate sunt prezentate in aceeasi maniera.

In urma cu vreo 3 saptamani, unul dintre profesorii de la Jurnalism ne spunea cate ceva despre stiri, despre cum se fac, ce pondere au, targetul lor si multe altele. Trebuie sa recunosc ca avea mare dreptate cand spunea ca stirile de la ora 5 (stiti voi, alea cu violuri si crime) s-au mutat la ora 7.

Cand eram eu mica exista emisiunea Ceaiul de la Ora 5, cu Marina Almasan Socaciu. Tin minte ca pe vremea aceea nu erau stiri cu crime, violuri si alte cele. Ei bine, lucrurile s-au schimbat cand au aparut prima oara la Pro Tv, stirile de la ora 5. Toata lumea a uitat de Ceaiul de la ora 5. Toata lumea se chiora si se minuna la altceva, ceva socant, inedit. Pentru ca astazi, asta inseamna o stire. Ceva ce socheaza. Nu mai face senzatie niciun act umanitar, nicio fapta buna. Astazi se vor la televizor violuri, crime cat mai ciudate si oribile , accidente si lucruri cat mai socante. De ce? Pentru ca vecina de la 3, dupa ce termina treaba prin bucatarie se priponeste pe fotoliul unde cloceste in fiecare zi de la 5 si se uita sa vada ce mai e prin tara. Si, cand vede ca un pervers de 18 ani a violat o baba de 80 de ani, fuge repede la vecina de la 2 si ii poveseste totul, de parca ar fi cea mai mare grozavie. Lucrul asta se repeta in fiecare zi. Daca ar vedea la tv ca Mircea Cartarescu a primit premiul Nobel ptr. Literatura, vecina de la 3 s-a plictisi teribil si n-ar mai da fuga la vecina de la 2 sa barfeasca. N-ar fi nimic senzational. Pentru ca e mai bine sa te lasi servit pe tava.

Spuneam ca stirile de la 5 s-au mutat la ora 7. De-a lungul anilor oamenii s-au schimbat, preferintele de asemenea. Asa ca, in timp ce internetul a ajuns in cat mai multe locuinte iar omul a redevenit stapanul sau, acum isi selecteaza singur informatiile. Drept urmare, si televiziunile si-au redefinit platformele si tiparele. Acum vedem stiri socante la orice buletin de informatii.

Sincera sa fiu, eu ma uit la tv atat cat e Florin Busuioc atunci cand prezinta vremea. Nu de alta, dar imi place stilul sau de a prezenta. M-am saturat de manipulare prin socant, iesit din comun. Nu vreau sa-i plang nimanui de mila pentru ca a fost sodomizat.

Ma tot intreb: cand violurile si crimele nu vor mai fi considerate ceva socant, ce va urma?

1 thought on “Stirile prostimii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.