Yakuza Moon de Shoko Tendo

Încerc să-mi găsesc exact cuvintele pentru a descrie cartea autobiografică a lui Shoko Tendo. Îmi vin în minte „dramă”, „copilărie tulburată”, „naivitate dusă la extrem”, „încredere acordată unor persoane parșive”, „oase rupte”, „tatuaje impresionante”, „bătăi crunte”, „onoare”. Și câte și mai câte aș putea scrie despre copilăria și viața dureroasă a micuței Shoko. Am devenit din ce în ce mai fascinată de japonezi, de cultura lor, de viața lor. Dacă pentru occidentali Japonia înseamnă tradiția cireșilor înfloriți și arta servirii ceaiului, cartea asta scoate la iveală viața grea din spatele evantaielor fluturate de gheișele delicate.

Yakuza Moon – Memoriile unei fiice de gangster

E o colecție de amintiri ce descriu viața tumultoasă a unei fete de yakuza, celebra „mafie” niponă. La început facem cunoștință cu viața liniștită și armonioasă din casa Tendo. Doar bărbații cu tatuaje, partenerii de afaceri ai tatălui, trădează legăturile familiei cu Yamaguchi-gumi, una dintre cele mai puternice grupări Yakuza. Toate lucrurile încep să meargă prost în momentul în care moare cel mai bătrân membru al familiei: bunicul. Tatăl e prins și trimis la închisoare, mama se chinuie să răzbată cu întreținerea familiei iar copiii, ei bine, copiii devin un fel de paria ai societății.

Shoko e a 3-a fiică din cei patru ce s-au născut în sânul familiei Tendo. La 12 ani, sub îndemnul surorii mai mari, Maki, se strecoară la discotecă, machiată strident pentru a arăta de 18 ani. După îndelungi perioade în care s-a simțit izolată, nedorită și respinsă de toată lumea, și-a găsit refugiul în lumea yanki. Ajunge să se drogheze, să fugă de acasă pentru a petrece timpul cu prietenii săi alături de care inhala peroxid. Având în vedere că acțiunea se petrecea în anii 70, nu era un lucru ieșit din comun.

Copiii răzvrătiți, adolescenții neînțeleși se întâlneau în case părăsite pentru a se droga, în speranța că vor uita de probleme. Spre deosebire de adolescenții de bani gata, Shoko devenise un fel de stâlp de susținere al familiei: tatăl său, după ce ieșise din închisoare se îmbolnăvise grav iar ea, împreună cu mama sa, erau singurele femei care încercau să țină familia unită. Asta în timp ce recuperatorii le spărgeau casa și făceau scandaluri în fiecare zi.

Shoko ajunge dependentă de droguri injectabile, ajunge amanta multor bărbați (nu în același timp), majoritatea dintre ei considerând-o doar o bucată de carne, un obiect sexual. E bătută crunt de aproape toți bărbații din viața ei, lipsa încrederii în sine obligând-o să îndure terifiantele relații.

„De fiecare dată când întâlneam un alt bărbat, credeam că va fi diferit.[…] Când plângeau și își cereau scuze, îi iertam. Nu m-am învățat minte!”.

Ajunsă la 33 de ani, Shoko a renunțat la droguri, relații periculoase și bărbați netrebnici, are o pisică și prețuiește enorm memoriile părinților săi. De altfel, în toate aventurile ei se regăsesc istorisiri legate de scurta copilărie fericită, de tatăl ei, de demnitatea pe care și-a călcat-o în picioare de atâtea ori și de iubirea pe care o simte față de mama sa.

Acum Shoko are un o fetiță adorabilă pe care spune că nu ar lăsa-o să aibă o relație cu un „chinpir”, un fel de derbedeu, are o relație frumoasă cu un fotograf care e îngrozit de tatuajele de pe torsoul său. Un interviu interesant aici.

Yakuza – mafia japoneză

Yakuza se bazează pe un cod al onoarei, Bushido, un cod respectat de fiecare membru al grupării. Cu toate acestea, mafia japoneză nu se poate organiza într-o comunitate. Numele Yakuza provine de la jocul Oicho Kabu, un fel de BlackJack occidental. Ya-ku-za înseamnă 8-9-3, adică 20, cea mai proastă mână la acest joc unde suma maximă trebuie să fie 19.

Yakuza a apărut dupa Al Doilea Război Mondial, atunci când comerțul pe piața neagră a înflorit. Pentru a menține gruparea pe linia de plutire, adeseori din Yakuza făceau parte membri importanți ai scenei politice sau chiar avocați. Însă odată cu introducerea unor legi mai aspre, grupările de Yakuza s-au diminuat considerabil, membrii găștilor fiind vânați de autorități.

4 thoughts on “Yakuza Moon de Shoko Tendo

  1. Dan

    Dupa cum ti-am promis, am revenit cu noutati 🙂 e vorba de cartea scrisa de Lea Jacobson, “Floare de noapte, floare de bar: viata mea in lumea erotica subterana a Japoniei moderne”, aparuta la Humanitas, in colectia MemoriiJurnale.
    Dupa ce termini cu Yakuza Moon, te poti apuca de asta 🙂

    Reply
  2. Pingback: More time, please! | Lilisor.net: blog personal feminin

  3. Pingback: [Oradea] Prima editie SdC a anului 2010 » Schimb de Carti - un proiect bookblog.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.